Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2016 11:55 | Správy | Politika

Pápež František oslavuje jubilejných 80 rokov: 7 skutkov, ktorými mení svet!

Veľké oslavy! Obľúbený pápež František sa dnes dožíva okrúhlych 80 rokov. Svoje jubileum Svätý Otec začne sláviť hneď ráno omšou v kaplnke, kde strávil prvé minúty po svojom zvolení v roku 2013.

V minulosti sa skloňovalo to, koľko v úrade ešte vydrží, keďže sám prezradil, že to nemusí trvať dlho. Nateraz sú tieto obavy zažehnané a s jeho pontifikátom sa spája množstvo reformných krokov, ktorými katolícku cirkev priblížil aj neveriacim.


1. Komunikuje na sociálnych sieťach

Pápež František je známy aj tým, že sa nebráni moderným technológiám. Pri príležitosti Dňa spoločenských komunikačných prostriedkov dokonca vyhlásil, že internet, sociálne siete a textové správy sú darom od Boha, ak sa užívajú múdro. Profil pápeža spravovaný Vatikánom nájdete aj na twitteri, instagrame či na facebooku.

 

2. Nestotožňuje islam s násilím

Vo vypätej situácii príchodu mnohých utečencov do Európy sa pápež snažil upokojiť situáciu. „Povzbudzujem vás, aby ste vítali utečencov vo svojich domovoch a komunitách, aby ich prvá skúsenosť z Európy nebola traumatická skúsenosť zo spania v zime na uliciach, ale z teplého ľudského privítania,“ skonštatoval František. Sám nechce stotožňovať islam s násilím. „Má blízko k náboženstvám, ktoré sú monoteistické - judaizmus a islam. Neustále sa snaží obrusovať hrany a zdôrazňuje, že nemožno všetkých moslimov hádzať do jedného vreca,“ povedal Gazda s tým, že prichýlil niekoľko utečencov vo Vatikáne.

3. Rozvedených treba začleniť do cirkvi

„Rozvedení katolíci, ktorí uzavrú nové manželstvo, ako aj deti rozvedených rodičov si v cirkvi zaslúžia lepšie zaobchádzanie,“ napísal František v textoch, ktorými nabádal cirkev na zmenu postoja. Katolíci sa majú riadiť predovšetkým svojím vlastným svedomím. Ani rozvedení ľudia nie sú podľa neho z cirkvi vylúčení napriek tomu, že sa k nim správala tak, akoby boli.

4. Zmeny v pochovávaní katolíkov

Vatikán zaviedol prevratné zmeny v pochovávaní katolíkov. Pozostalých, ktorí boli po pohrebe spopolnení, nebudú smieť popol svojich zosnulých dať rozptýliť, uchovávať ho v pamätných predmetoch a ani si urnu ponechať doma. Podľa nových pravidiel by mali ľudia popol svojich zosnulých uchovať na dôstojných, cirkvi stanovených miestach. Pokiaľ katolíci tieto pravidlá porušia, cirkev môže pozostalým odmietnuť cirkevný pohreb.

5. Otvorený k homosexuálom

Kuriózne vyzneli výroky pápeža, že kresťania by mali požiadať o odpustenie homosexuálov za to, ako s nimi zaobchádzali. „Kto sme, aby sme ich súdili,“ povedal a dodal, že by nemali byť diskriminovaní, ale rešpektovaní a sprevádzaní v oblasti pastorácie. Cirkevný analytik Imrich Gazda tvrdí, že František sa rozhodol nereformovať len štruktúry, ale aj ducha cirkvi. „Cítiť akcent na ľudí, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti nielen materiálnom, ale aj duchovnom. Vysiela gestá otvorenosti a prijatia voči ďalším skupinám, ktoré sa doteraz necítili komfortne vo vzťahu ku katolíkom,“ dodáva odborník.

6. Cirkev pre chudobných

„Bojujte proti chudobe a zároveň sa učte od chudobných,“ vyhlásil Svätý Otec. Práve tento odkaz sa s ním spája už od nástupu do funkcie. „Sú to slová z jeho úplného začiatku pontifi kátu. Po jeho smrti ho tento výrok bude charakterizovať,“ vysvetľuje Gazda. Dodáva, že pápežovi nejde len o materiálne zabezpečenie, ale duchovnú stránku.

7. Škandály cirkvi intenzívne rieši

Aj v súčasnosti sa na verejnosti objavujú viaceré škandály, či už finančné nezrovnalosti cirkvi alebo sexuálne obťažovanie zo strany kňazov. František sa týmto situáciám postavil čelom a snaží sa o transparentnosť. „Ozdravnú líniu nastolil už Benedikt XVI., na ktorého sa síce dívajú ako na suchopárneho a konzervatívneho, ale práve toto je jeho veľký prínos. František pokračuje v nulovej tolerancii sexuálnych škandálov, má komisiu pre ochranu maloletých a veľmi sprísnil kontrolné mechanizmy vnútri cirkvi a sprísnili sa aj tresty,“ uzatvára Imrich Gazda.

Čo sa od neho ešte očakáva?

Imrich Gazda, cirkevný analytik

Cítiť na ňom veľký vplyv krajiny, z ktorej prišiel - Argentíny. Temperament sa odráža v celom jeho pontifikáte. Vystúpenia sú spontánne, často odkladá pripravené materiály a začne rozprávať to, čo ho napadne. Naštartoval procesy, vnútornú reformu cirkvi, diskusiu, ako pristupovať k duchovne chudobným. Teraz treba počkať ako to dopadne. Zatiaľ nevidno nejaké konečné výsledky, takže na tom bude pracovať.

Čo ste o pápežovi Františkovi nevedeli

Expresné konkláve

František na čele cirkvi vystriedal historicky prvého dobrovoľne abdikujúceho pápeža Benedikta XVI. a kardináli ho zvolili v jednom z najkratších konkláve v histórii cirkvi.

Má rád tango a futbal

Otvoriť galériu

Kardinál sa neraz priznal, že ako správny Argentínčan obľubuje rytmické tango aj futbal a v mladosti mal tiež frajerku.

Nemá polovicu pľúc

Podľa agentúry Associated Press 76-ročný pápež nemá polovicu pľúc, ktorú mu odstránili ešte ako tínedžerovi v dôsledku infekcie.

Meno si vybral po Františkovi z Asissi

Svätým Otcom sa José Mario Bergoglio stal 13. marca 2013 a prijal meno František po vzore svätého Františka z Asissi, ktorý žil mimoriadne skromne a rovnakých zásad sa pridržiaval aj kardinál Bergoglio.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nh, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?