Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2016 11:58 | Správy | Domáce správy
ExkluzívneVideo

Sklamaný autor kontroverzného loga Dušička prehovoril: Tvrdý odkaz pre Lajčáka!

Veľmi tvrdý odkaz! Kauza okolo predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie neutícha.

Po tom, ako sa mladá referentka Zuzana Hlávková (26) odhodlala prehovoriť o zákulisí príprav podľa nej predražených zákaziek na ministerstve zahraničných vecí, sa kompetentní snažia škandál zahladiť. Najnovšie sa pre Nový Čas rozhovoril aj samotný autor loga Jakub Dušička (24). Čo odkazuje Lajčákovi a aký má názor na superdrahý galavečer za 300 000 €?

Ministerstvo sa ešte na začiatku roka chválilo, že nové logo približuje Slovensko ako mladú a dynamickú krajinu. To ešte nikto netušil, aký škandál sa okolo neho rozpúta. Rezort usporiadal honosný galavečer, na ktorý zavolal významných politikov a približne za 45-minútové podujatie vysolil oficiálne 190 000 eur.

Teraz sa ozvala bývalá zamestnankyňa rezortu Zuzana Hlávková s podozreniami o predražení celého podujatia. Podľa nej sa peniaze platili aj cez ďalšie zmluvy, ktoré ministerstvo verejne nekomunikovalo, a celý špás tak vyšiel minimálne na 300 000 eur. Všetko to malo nastať po tom, čo sa ako externá poradkyňa v rezorte začala angažovať exriaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková. „Narýchlo boli vytvorené podklady na ‚akože‘ prieskum trhu, v ktorom boli oslovené tri vopred vybrané eventové agentúry vrátane Agentúry Evka, na ktorú bolo zadanie zákazky podľa všetkého ušité,“ tvrdí Hlávková. Agentúra má byť podľa nej blízka strane Smer a celá agenda okolo galavečera šla cez výnimku z verejného obstarávania, čiže nemusela byť vypísaná súťaž.

Otvoriť galériu

 

Bolo to prehnané

Nový Čas oslovil samotného autora loga Jakuba Dušičku. „Bolo to pre mňa prehnane pompézne. Vôbec by mi to neprekážalo, keby som sa objavil len niekde na tlačovke,“ prezradil. Sám za niekoľkotýždňovú prácu na logu dostal 4 500 eur. V porovnaní s galavečerom, ktorý vyšiel na 300 000 eur, je to nepomerne veľký rozdiel. „Vedel som, aká je odmena, už keď som do toho išiel. Netušil som, ako sa to logo bude predstavovať...“ rozpráva sklamaný Dušička s tým, že peniaze mohli z ministerstva investovať radšej do prípravy vizuálu.

Rýchla akcia

Nepozdáva sa mu ani to, že akciu zorganizovali pomerne narýchlo. Prišla mi pozvánka a v priebehu dvoch-troch týždňov prebehla akcia. S predstavením loga som rátal niekedy neskôr na jar, a nakoniec to dali už vo februári,“ konštatuje. O tomto probléme prehovorila aj Hlávková, podľa ktorej sa to všetko malo stihnúť ešte do volieb v marci. Dušička dodáva, že o Hlávkovej plánoch odísť z ministerstva tušil už v tom čase. To, že sa prihlásil do súťaže, neľutuje, avšak nepáči sa mu, že vyšli takéto podozrenia o mrhaní peniazmi. „Ak má slečna Hlávková pravdu, tak je super, že sa našiel človek, ktorý na to poukázal,“ postavil sa za bývalú referentku Dušička. Do spolupráce s Lajčákovým rezortom by však už nešiel. „Momentálne skôr nie ako áno. Nerád by som spájal svoje meno so škandálmi,“ zakončil rozprávanie.

Počkajte na fakty

Ministerstvo odmieta tvrdenia svojej exzamestnankyne. „Nikto nemá väčší záujem o transparentnosť nášho predsedníctva ako ja a som si absolútne istý, že keď ukážeme fakty, každý to pochopí,“ uviedol minister Lajčák. Zuzana Ťapáková rovnako odmieta pochybenia. Tvrdí, že nemá právomoc zasahovať do rozpočtov a bude to riešiť súdnou cestou.

Dizajnér Dušička: Pre Lajčáka by som teraz nepracoval

Ako vnímate celú honosnú akciu na predstavovanie loga, na ktoré ministerstvo utratilo státisíce eur?

- Ja som v živote nikdy takéto veci neorganizoval, akurát mi to prišlo ako príliš prehnaná akcia na predstavovanie loga. Prišlo mi to tak, že to mohlo byť skromnejšie. Vôbec by mi neprekážalo, keby som sa objavil len na tlačovke či menšom podujatí. Čo som sa dozvedel, tak to nemalo byť spočiatku také veľkolepé a možno by to tomu aj viac sedelo.

Otvoriť galériu

Za vytvorenie loga ste dostali odmenu 4 500 eur. V porovnaní s celkovou sumou za podujatie - 300 000 €, to je nepomerne menej.

- Keď som šiel do toho, vedel som, aká je odmena. Pripomínam len, že nebola iba za logo, ale aj za takmer stostranový dizajnmanuál. Samozrejme, vedel by som si predstaviť aj lepšie finančné ohodnotenie. Veľa dizajnérov sa pre tú odmenu nezapojilo, lebo sa im to neoplatilo. Keďže ja som študent, prácu som mal hotovú ako jedno zo zadaní, nemal som čo stratiť.

O veľkolepom galavečere, na ktorom by predstavili vaše logo, ste netušili?

- Nevedel som o tom. Bol by som rád, keby som sa o tom dozvedel viac, ale nejako som to v tom čase neriešil. Bolo to pritom celkom rýchlo, prišla mi pozvánka na tú akciu a v priebehu dvoch-troch týždňov prebehla. Bolo to rýchlejšie, ako som čakal. S predstavením loga som rátal niekedy neskôr na jar a nakoniec to dali už vo februári.

Zúčastnili ste sa na samotnom galavečere a ako na vás vplýval?

- Zúčastnil som sa na ňom, ale ako som povedal, bolo to prehnane pompézne.

Prišli ste do kontaktu aj so Zuzanou Ťapákovou?

- Raz som sa s ňou stretol u niekoho iného v kancelárii, za kým som prišiel. Ľudia, s ktorými som spolupracoval, sa snažili spraviť to čo najlepšie a vždy mi vychádzali v ústrety. Druhá vec je, že som musel zapracovať nejaké pripomienky, ktoré možno neboli z ich hlavy, ale to tak je zrejme všade.

Stretli ste sa aj so slečnou Zuzanou Hlávkovou, ktorá na celú kauzu upozornila?

- Prišiel som s ňou do kontaktu dva razy v súvislosti s prácou, na ktorej som robil. Po jej odchode prebrali záležitosť iní zamestnanci.

Aj spomínala, že sa niečo na ministerstve deje, s čím nesúhlasí?

- Vravela mi akurát, že si nie je istá, či bude aj na ďalšom stretnutí. Nič konkrétne. Len spomenula nejaké pochybnosti o tom, či tam zotrvá.

Čo hovoríte na samotné vystúpenie pani Hlávkovej?

- Ak má pravdu, tak si myslím, že je super, že sa našiel človek, ktorý na to poukázal. Nemyslím si, že keby nemala pravdu, tak by s tým išla von takto verejne. Dúfam, že sa to vyšetrí a že to dopadne tak, ako by malo.

Neľutujete, že ste sa zapojili do tej súťaže?

- To, že som sa prihlásil, neľutujem. Mal som pocit, že to prebehne transparentne aj vzhľadom na porotu, ktorá tam sedela. Čo sa aj stalo. Aj keď možno nie všetkým dizajnérom sa zadanie a logo páčili. Nepáči sa mi ani trochu, že vyšli takéto podozrenia o mrhaní peniazmi. Ale to by sa dalo aplikovať asi na viaceré kauzy…

Šli by ste do spolupráce s ministerstvom v súčasnosti?

- Dvakrát by som si to rozmyslel, ale momentálne skôr nie ako áno, aj keď s ľuďmi, s ktorými som spolupracoval, tak s tými som nemal žiadny problém. Nerád by som spájal svoje meno so škandálmi a radšej by som si počkal na to, ako sa s týmto vyrovnajú. Okrem toho nepredpokladám v blízkom období žiadnu spoluprácu.

Porotca a marketingový odborník Róbert Slovák, ktorý sa podieľal na výbere loga, si myslí, že nie je veľmi šťastné, ak jeho predstavenie bolo niekoľkonásobne drahšie ako samotné logo. „Odborníci na eventy pritom hovoria, že tá suma za podujatie nie je až taká neadekvátna, bolo by však oveľa korektnejšie urobiť výberové konanie. Teraz by to mali veľmi transparentne odkomunikovať a nerobiť európsku hanbu,“ dodal Slovák.

Kto je Jakub Dušička

- výtvarník, ktorý študuje na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave

- vyhral súťaž ministerstva na vytvorenie loga spomedzi 200 odborníkov a laikov

- absolvoval polročnú stáž na VŠ École Estienne v Paríži

- popri štúdiu pracuje ako grafický dizajnér

Nemali by robiť  hanbu

Porotca a marketingový odborník Róbert Slovák, ktorý sa podieľal na výbere loga, si myslí, že nie je veľmi šťastné, ak jeho predstavenie bolo niekoľkonásobne drahšie ako samotné logo. „Odborníci na eventy pritom hovoria, že tá suma za podujatie nie je až taká neadekvátna, bolo by však oveľa korektnejšie urobiť výberové konanie. Teraz by to mali veľmi transparentne odkomunikovať a nerobiť európsku hanbu,“ dodal Slovák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva