Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2016 12:00 | Správy | Politika
Video

Prezident Kiska skončil v rukách lekárov: Akútne zdravotné ťažkosti!

Vysoké pracovné tempo prinútilo zveriť sa do rúk lekárov už aj posledného z troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenska. Ako prvý tento rok absolvoval závažnú operáciu srdca premiér Robert Fico (52), pri ktorej mu voperovali dvojitý bajpas.

Len o pár dní neskôr si na operačný stôl ako pacient onkológie ľahol aj predseda parlamentu Andrej Danko (42), ktorý pri zákroku prišiel o časť žalúdka. Zdá sa, že teraz pracovné nasadenie dostihlo aj Andreja Kisku (53)! Prezident sa v pondelok večer nezúčastnil na galapredstavení v SND, musel totiž podstúpiť záhadné vyšetrenia súvisiace s tlakom. Zložia hlavu štátu zdravotné problémy?

Predseda NR SR Andrej Danko (42): Prišiel o časť žalúdka
Len deň pred akútnou operáciou premiéra Fica sa verejnosť dozvedela o zdravotných ťažkostiach ďalšieho z najvyšších ústavných činiteľov. Predsedu Národnej rady SR Andreja Danka ako pacienta Národného onkologického ústavu trápil nález na žalúdku. O štyri dni neskôr bolo nutné Danka operovať. „Išlo o ložiskový proces vo výtokovej časti žalúdka. Tento proces bol kompletne odstránený, väčšia časť žalúdka ostala, a tým, že to bolo vo výtokovej časti, nedal sa odstrániť len ten proces samotný, ale išla teda časť žalúdka a nahradila sa tenkým črevom,“ uviedol po zákroku primár oddelenia chirurgickej onkológie Daniel Pinďák, ktorý Danka operoval. Po niekoľkohodinovej náročnej operácii bol predseda NR SR na péenke niekoľko týždňov a dnes sa už má dobre. „Pán predseda je zdravotne v poriadku, nemá žiadne ťažkosti a funguje v riadnom režime,“ informovala Nový Čas Dankova hovorkyňa Eva Kliská.

Otvoriť galériu

 

Prezident Andrej Kiska (53): Akútne ťažkosti s tlakom
Na vysoké pracovné tempo doplatil nejeden slovenský politik. Tentoraz zdravotné problémy sužujú Andreja Kisku, ktorému robí problémy tlak. „Prezident Andrej Kiska má mierne zvýšený krvný tlak, preto je priebežne pod dohľadom lekárov,“ uviedol pre Nový Čas Kiskov hovorca Roman Krpelan. V pondelok večer sa mal Kiska zúčastniť na galapredstavení pri príležitosti osláv 60. výročia vysielania Slovenskej televízie. Plány však musel zrušiť práve pre návštevu lekára, za čo sa osobne ospravedlnil aj generálnemu riaditeľovi Václavovi Mikovi. Podľa informácií Nového Času prezidentovi zdravotné problémy zistili len nedávno. „K doktorovi musel ísť v utorok ráno, nemohol ponocovať, a preto neprišiel na galavečer. Podobné problémy sa prejavujú najmä únavou. Výsledky mal na hranici dobrého a zlého tlaku, čo sa mu objavilo len teraz. Lekári zvažujú, či mu nasadia lieky,“ dozvedeli sme sa od zdroja blízkeho Andrejovi Kiskovi. Doktori mu odporúčajú najmä väčší pokoj a menší stres. 

Otvoriť galériu

Pomoc lekárov vyhľadal aj v minulosti
2015
- OPERÁCIA BEDROVÉHO KĹBU - Prezident podstúpil laparoskopickú operáciu výrastkov na bedrovom kĺbe v Plzni.
2016
- NATIAHNUTÉ VÄZY NA RUKE - Kiska si pri športe natiahol väzy na ruke, lekári mali podozrenie aj na prasknutú kľúčnu kosť.
Pred rokmi
- RAKOVINA KOŽE - V minulosti Kiska bojoval aj s nádorom kože. „Na tvári sa mi zjavilo znamienko, ktoré sa mi zväčšovalo, na naliehanie manželky som išiel na kožné, potom na chirurgiu na vybratie. Pochopil som, že mám rakovinu. Už bolo len otázkou, či je to zlá forma - melanóm, alebo dobrá - bazalióm,“ uviedol Kiska. Našťastie malo ísť o ten „lepší“ prípad.

Premiér Robert Fico (52): Náhla operácia srdca!
Ako prvý na vysoké pracovné tempo doplatil predseda vlády Robert Fico (52). Po rannom behu sa 14. apríla 2016 u premiéra prejavila srdcová nevoľnosť. S podozrením na infarkt sa sám dopravil do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Lekári sa po niekoľkohodinových vyšetreniach rozhodli, že si ho najprv nechajú na pozorovaní. Fico strávil na nemocničnom lôžku týždeň, keď ho museli náhle operovať. Premiér ležal pod skalpelom približne tri hodiny a podľa informácií Nového Času mu tím špecialistov voperoval dvojitý bajpas, čo Fico nepotvrdil. V súčasnosti Úrad vlády tvrdí, že Fico je v poriadku. „Ak chce niekto vidieť, v akej je kondícii, nech sa ráno príde presvedčiť na hrádzu,“ dodali.

Otvoriť galériu

Čo všetko si preskákal
2008
- ZLOMENÝ MALÍČEK - Premiérovi sa podarilo zlomiť si ľavý malíček, keď hral futbal.
2009
- ZAPÁLENÝ NERV - Objavili sa bolesti ruky, ktoré spôsoboval zapálený pravý nerv. Lekári mu odporučili lieky a rehabilitáciu. Liečbu však zanedbával.
2009
- BOLESTI KRČNEJ CHRBTICE - Premiér sa sťažuje na bolesti. Úrad vlády uviedol, že trpí akútnym ochorením krčnej chrbtice.
2014
- ODTRHNUTÁ ACHILOVKA - Pri futbale si zranil achilovku, väčšinu prezidentskej kampane chodil o barlách.
2014
- BOLESTI KRČNEJ CHRBTICE - Bolesti sa v apríli tohto roka vrátili.
2016
- OPERÁCIA SRDCA - Premiérovi lekári voperovali bajpas.

Majú veľkú zodpovednosť

František Skokan, psychológ

- Aj vládni činitelia sú len ľudia, ktorí majú bežné civilizačné choroby ako vysoký tlak či problémy so žalúdkom. Majú veľkú zodpovednosť, čo so sebou prináša stres a ten súvisí s týmito chorobami. Takisto sú viac pod kontrolou. Ak tento fakt neprijmú, tak sa viac rozhorčujú, a tým sa zhoršuje aj ich stav. Najmä ak má niekto väčšie ego, tak to prežíva oveľa viac. Verím, že stresu sa v ich prípade nedá úplne vyvarovať, avšak je potrebné si uvedomiť svoje schopnosti a počúvať signály svojho tela.

Otvoriť galériu

Treba vedieť povedať stop!

Igor Vozár, internista

- Je to náročné povolanie, majú veľkú zodpovednosť a sú pod neustálym stresom. Ich pracovný čas býva veľmi dlhý a na odpočinok si nenájdu toľko času, čo sa vždy musí prejaviť na zdraví. Najčastejšie trpia vysokýn tlakom, zažívacími a črevnými problémami, zvýšeným cholesterolom a cukrom či nespavosťou. Zlepšiť to môžu len tak, že sa naučia povedať stop. Treba si vedieť oddýchnuť aj aktívne, športom, ísť na wellness, na dovolenku.

Otvoriť galériu
Igor Vozár, internista
Zdroj: anc, fb

Kto povedie krajinu?

Ján Baránek, politológ

- Tieto problémy neobchádzajú nikoho a najvyšší ústavní činitelia žijú v stálom strese. Zatiaľ to nie sú problémy, ktoré by na dlhú dobu znefunkčnili výkon ich úradu. Ak by sa stalo, že by zostali všetci traja zdravotne indisponovaní, stále sú tam ľudia, ktorí by ich vedeli zastúpiť. Parlament s pomocou Ústavného súdu by to vedel riešiť, ministerstvá by naďalej fungovali, čiže štátna správa by neostala ochromená. Určite by to však zamávalo politickými preferenciami a verejná mienka by to nejakým spôsobom reflektovala.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, nh, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!