Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2016 12:05 | Správy | Domáce správy

Pred 27 rokmi prišli o moc v Československu komunisti: Ako sa dnes darí revolucionárom Kňažkovi, Gálovi a Budajovi?

Nespájal ich žiaden program, len túžba po páde režimu komunistov.

Masy ľudí protestujúcich proti ich diktatúre nedokázala vládna moc zastaviť a 17. november 1989 sa definitívne zapísal do histórie Čechov a Slovákov. Zdanlivo železný režim sa zrútil ako domček z karát a odstavil od moci desiatky papalášov. Do ústrania však neodchádzali s prázdnymi rukami a z mnohých sa akoby mávnutím čarovného prútika stali šikovní podnikatelia. Ako si dnes žijú bývalé politické špičky Jakeš, Lorenc či Colotka? Majú sa lepšie ako Kňažko či Gál, ktorí boli tribúnmi Nežnej revolúcie.

Slovensko je jeden šík, Kňažko je náš Jánošík. Tieto heslá zostanú navždy spojené s jednou z najpokojnejších revolúcií v histórii, Nežnou revolúciou v Československu. Už zajtra si pripomenieme jej 27. výročie. Hybnou silou prevratu boli študenti, ktorí najskôr v Prahe a neskôr aj v Bratislave zorganizovali takzvaný okupačný štrajk.

"Všade vládli revolučné nálady, len u nás to vyzeralo ako uprostred najspokojnejšieho socializmu. Ľudia potrebovali zmenu,“ hovorí jeden z lídrov študentských protestov v Bratislave Miloš Lauko. Spomína, ako ich v budove VŠMU bez prestávky sledovali príslušníci ŠtB. „Vonku snežilo, bola zima, prišlo nám ich ľúto, tak sme im doniesli aspoň teplý čaj,“ spomína Lauko na revolučné dni. Neskôr študentov vystriedali disidenti a nastupujúci politici. Protesty boli úspešné, komunistický režim nakoniec padol. To však bola zlá správa pre ľudí, ktorí so Štátnou bezpečnosťou spolupracovali.

Hľadajú svoje mená v spisoch

Po páde režimu sa začali ľudia zaujímať o to, kto z ich okolia spolupracoval s vládnou mocou. Spisy ŠtB sú dnes bádateľom prístupné v Ústave pamäti národa. „Za 13 rokov existencie prijal ústav 10 603 žiadostí o sprístupnenie dokumentov po bývalých bezpečnostných zložkách. Sprístupnených a vydaných bolo 230 287 strán kópií dokumentov 2 272 žiadateľom,“ povedal pre Nový Čas hovorca ÚPN Peter Juščák.

 

Prenajíma nehnuteľnosti

Ján Budaj (64)

Otvoriť galériu

 

Vďaka revolúcii sa stala nesmrteľnou najmä jeho čiapka, takzvaná budajka. Budaj bol jednou z vedúcich postáv Nežnej revolúcie a zakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu. Po prevrate sa roky snažil o politickú kariéru, no na vysoké posty nikdy nedosiahol. V NR SR sedel už v rokoch 1998 - 2002 a je tam aj v súčasnosti za OĽaNO. V roku 2006 sa stal poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva. Pár rokov po revolúcii sa snažil preraziť na mediálnom poli, vydával denník Meridián. Okrem poslaneckého platu žije aj z prenájmu nehnuteľností. Na Moskovskej ulici v bratislavskom Starom Meste vlastní byty.

Otvoriť galériu

 

Z herca minister, z ministra herec

Milan Kňažko (71)

Otvoriť galériu

Milan Kňažko stál na čele VPN, vo vysokej politike sa dokázal ešte niekoľko rokov udržať. Krátko po revolúcii prešiel rôznymi funkciami, bol poradcom prezidenta ČSFR aj poslancom Federálneho zhromaždenia. V rokoch 1990 - 1991 bol ministrom zahraničných vecí ČSFR, v rokoch 1992 - 1993 podpredsedom vlády a neskôr ministrom zahraničia SR. V rokoch 1998 - 2002 bol ministrom kultúry, neskôr sa stal sa generálnym riaditeľom televízie JOJ. V roku 2014 kandidoval na post prezidenta SR, neskôr za primátora Bratislavy, no bez úspechu. Býva vo vile pod Slavínom, ktorú realitná maklérka ohodnotila na približne tri milióny eur. Voľný čas najradšej trávi na golfovom ihrisku.

 

Stál pri zrode televízie NOVA, v Prahe tvorí dokumenty

Fedor Gál (71)

Otvoriť galériu

Jedna z najvýraznejších tvárí a ďalší z lídrov revolúcie, ktorý spoluzakladal hnutie VPN. Postupne bol predsedom Koordinačného centra a Republikovej rady VPN. Po rozpade Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa presťahoval do Prahy. So synom Róbertom založil vydavateľstvo G PLUS G a spoluzakladal úspešnú českú televíziu Nova. Okrem toho pôsobil aj vo firme, ktorá sa špecializovala na technológie pre mobilné siete a internet. Od roku 2009 sa primárne začal venovať dokumentárnej tvorbe a na svojom konte má niekoľko politicky orientovaných dokumentov. Stále žije v Prahe a príležitostne sa zaoberá aj komentovaním súčasného spoločenského diania či písaním blogov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?