Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2016 08:00 | Správy | Domáce správy

Pod povrchom Zeme sa skrývajú netušené tajomstvá: Slováci sa môžu prevŕtať hlbšie ako Rusi!

Pod povrchom Zeme sa skrývajú dosiaľ nedostupné tajomstvá našej planéty. Tiež sú tam zásoby energie, ktorá by ľudstvu vystačila do konca vekov. Lenže ako sa k tomu dostať?

Slovenskí špecialisti vyvíjajú revolučnú technológiu, ktorá možno čoskoro umožní prevŕtať sa do hĺbok, o akých sa ľuďom dosiaľ ani nesnívalo. Cesta do hlbín Zeme – tak by sa dal nazvať sen, ktorý geológom nedáva spať už dlhé desaťročia. Doteraz najhlbší umelý vrt meria 12 262 m. V roku 1970 ho na polostrove Kola začali do zemskej kôry hĺbiť ruskí inžinieri a s prácami skončili v roku 1992. Cieľom bolo dostať sa až do hĺbky 15 km, ale na také niečo vtedajšie technológie nestačili. Už v 12-kilometrovej hĺbke teplota dosahovala 180 °C a o tri kilometre hlbšie by mohla byť až 300 °C. S pádom Sovietskeho zväzu zapadol aj sen o tom prevŕtať sa ešte hlbšie do zemskej kôry.

 

S rozvojom technológií však táto myšlienka vo svete znova ožíva – a nejde už iba o obyčajné preteky, kto sa dostane hlbšie. Nečakane v tejto snahe zohráva prím nenápadná slovenská firma, na ktorej technológie si už robia zálusk najväčšie ropné spoločnosti sveta.

Otvoriť galériu

Hlboko a draho

Všetko sa začalo, keď partia ľudí, ktorá bola úspešná v IT a špeciálnej elektronike, hľadala nové výzvy. „Náhodou sme sa dostali k téme využitia opustených prieskumných vrtov na Záhorí. Pri plánovaní technologického parku sme tieto vrty chceli využiť na kúrenie – bolo by to totiž veľmi lacné a ekologické,“ vysvetľuje Igor Kočiš, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti GA Drilling. Šokovalo ich, keď zistili, že také niečo by stálo milióny eur. „Hĺbkové vrty sú veľmi drahé. Ak sa chcete dostať k zdroju geo­termálneho tepla, ktorý by dokázal vykúriť napríklad továreň, musíte kopať poriadne hlboko. A to ide aj poriadne hlboko do vrecka.“

Otvoriť galériu

Pri hĺbke 2 km sú teploty okolo 60 °C, čo stačí tak na vykurovanie domu. „Ale ak by ste takto chceli vyrábať elektrickú energiu, potrebujete sa dostať do hĺbok, kde by sa voda ohriala až na 200 °C,“ upozorňuje Kočiš. Preto prím vo využívaní geotermálnej energie hrajú krajiny, ktoré ležia v okolí sopiek či tektonických zlomov – sú to napríklad Island, Indonézia či oblasť okolo San Francisca. „Tam stačí navŕtať 2 - 3 km a majú energiu, ktorá dokáže robiť zázraky. Ale u nás by bolo potrebné ísť oveľa hlbšie. Dá sa povedať, že od takých 4 - 5 km každý ďalší kilometer vŕtania stojí toľko ako všetky predošlé dokopy. Neprimerané náklady sú hlavným rizikom tohto podnikania. Lákalo nás preto skúsiť nájsť technológiu, ktorá by to vyriešila. Dnešné vŕtacie technológie sú totiž viac-menej rovnaké ako pred sto rokmi. Zlepšili sa síce vrtáky, ich odolnosť, ale stále je to o tom istom,“ hovorí.

Otvoriť galériu

Večný zdroj

Predstavte si, že teplo, o ktorom hovoríme, sa naakumulovalo už pri vzniku Zeme a ešte tu bude niekoľko miliárd rokov. Deväťdesiatdeväť percent objemu našej planéty má teplotu nad 1 000 °C. „Prečo by sme ťažili ropu, uhlie, rúbali lesy, keď tu pod nohami máme takýto zdroj tepla a čistej energie? Otázka je, ako sa k nej dostať...“ Slováci z GA Drilling však na to prišli.

„Sme vo fáze intenzívneho vývoja a na začiatku testovania, za sedem rokov sa na tomto projekte preinvestovalo asi 20 miliónov eur zo súk­romných zdrojov, od investorov aj z európskych grantov,“ hovorí Kočiš. Práve z dôvodu financií na vývoj sa už nesústreďujú iba na geotermálne vrty, ale preorientovali sa na vývoj vŕtania pre ťažobné spoločnosti. Nejde len o hĺbenie vrtov, ale aj o ich údržbu a zatváranie, čo je drahé. „Vyvinuli sme technológiu, ktorá dokáže prejsť hocijakým materiálom. Teplotám plazmy, ktorá dosahuje 5 000 – 15 000 °C ako na povrchu Slnka, neodolá žiaden materiál a začne sa rozpadať alebo taviť.“

Otvoriť galériu
Najhlbší vrt.
Zdroj: anc

Kočiš tvrdí, že slovenský projekt nie je len o jednom vynáleze, ale majú doteraz registrovaných alebo podaných už 12 patentov. Plazmu zariadenie vyrába tak, že cez elektrický oblúk prúdi vodná para. „Zjednodušene povedané, keď sa zohreje na určitú teplotu, vzniká tam úplný chaos a voda sa dostáva do štvrtého skupenstva – vzniká z nej plazma,“ objasňuje.

Čo plazma dokáže, skúšajú teraz vo svojich laboratóriách na okraji Bratislavy. O dva roky je už naplánované ostré testovanie v spolupráci s veľkou ťažobnou firmou vo Veľkej Británii. „Medzi členmi našej poradnej rady máme dokonca človeka, ktorý bol pri tom vrte na polostrove Kola. Na najhlbšom vrte sveta si robil doktorát... Naším prvoradým cieľom nie je dostať sa hlbšie ako Rusi, ale s našou technológiou bude také niečo možné a odomkneme tým energiu Zeme pre potreby ľudstva,“ uzatvára Kočiš.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Charkov po ruských útokoch 20.3.2024.
Veľká evakuácia z Charkovskej oblasti: Ruské útoky pokračujú
Nečakané sťažnosti Slafkovského: Nie je to moje rozhodnutie!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Úžasné novinky zo sveta vedy: Objavili sa bunky, ktoré nám pomôžu obnoviť dôležitý orgán
Slovák v službách Paris Saint-Germain urobil na Mišku veľký dojem. „Milan je zlatý chalan,“ povedala nadšene.
Postrelená kadetka Miška na chvíľu zabudla na bolesti: V zahraničí si splnila sen!
Hrabko o rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou v Bratislave: Bude to v budúcnosti možné?
Polárna žiara nad obcou Krnča v okrese Topoľčany.
Vo vesmíre sa odohrala prvá extrémna slnečná búrka: Takúto nádheru priniesla
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Voliči musia brániť demokraciu: Prezidenti vyzývajú občanov, aby šli voliť v eurovoľbách
(ilustračné foto)
Riešenia pandémií stále nie sú známe: WHO nedosiahla žiadnu dohodu záväzných opatrení
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková má na krku ďalšiu kritiku: Ústupky antivaxerovi s titulom MUDr.?
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Turista Ivan mal strážcu prírody strčiť do plesa: Teraz budem hovoriť ja! Čo sa stalo TANAP-e?
Ole (vľavo) tvrdí, že v jadre sme všetci dobrí a je potrebné sa navzájom počúvať. Anders Behring Breivik (vpravo) zavraždil dokopy 77 mladých ľudí.
Ole na Slovensku prehovoril o tom, ako prežil besnenie Breivika: Rodičom volal, že zomrie!
Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!