Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Nevidiaci Jaro išiel vyvenčiť svojho psíka: Po zásahu polície takmer skolaboval!

Nevšimli si, že je nevidiaci! Jaro (43) z Košíc bol pri paneláku „vyvenčiť“ svojho štvornohého miláčika Taru, ktorý je jeho vodiacim psom.

Vtom sa pri ňom objavila hliadka mestskej polície, ktorá ho chcela pokutovať za to, že nezbiera výkaly po svojom psíkovi. Muži zákona si vôbec nevšimli, že ich ani zbierať nemôže, pretože je nevidiaci! Od pokuty upustili až po zásahu rozhorčeného suseda.

Jaro (43) spolu s bratom Jánom (46) bývajú na košickom sídlisku Nad jazerom a sú väčšinu života ponorení v tme. Ich očami je pre nich ich štvornohý miláčik Tara, ktorý ich sprevádza životom doslova na každom kroku. Na bariéry a prekážky sú zvyknutí, narážajú na ne prakticky všade. S tým, čo sa Jarovi stalo minulý týždeň pred ich panelákom, sa však zmierujú len veľmi ťažko. Jaro je z postupu policajtov dodnes šokovaný a o celej udalosti sa mu hovorí len veľmi ťažko.

Zachránil ho sused

 

„Išiel som s Tarou pred blok, a keďže sme boli iba pred zadným vchodom, nezobral som si bielu palicu,“ opisuje konflikt s mestskou políciou nevidiaci Jaro, ktorý príchod hliadky ani nezaregistroval. „Vôbec som netušil, čo sa udialo, keď ku mne pristúpili dvaja muži, že sa chcú so mnou rozprávať. Len ma poriadne vystrašili!“ Celý incident bol podľa svedkov plný kriku. Záchranou pre Jara bol sused Jozef (67), ktorý išiel práve okolo. Aj vďaka nemu muži zákona napokon ustúpili a schovali pokutové bloky. „

Keď sa psík vykadil a s pánom išli už domov, policajti ho oslovili, prečo nepozbiera exkrementy. Detaily som už nepočul, ale keďže som videl, že mu niečo hovoria a Jaro sa veľmi rozčúlil, vstúpil som do toho a vysvetlil som im, že on ich predsa nevidí a pozbierať to nevie,“ hovorí sused.

Otvoriť galériu

Policajti nevideli, že je nevidomý

Polícia sa bráni tým, že nevidiaci muž pokyny hliadky ignoroval. „Príslušníkom začal vulgárne nadávať. Sused, ktorý ho upokojil, hliadke oznámil, že ide o nevidomého muža, o čom dovtedy príslušníci netušili. Muž totiž nemal pri sebe bielu slepeckú palicu a ani nemal psa nijako označeného,“ povedal pre Nový Čas Róbert Juhászi z odbor výkonu služby Mestskej polície v Košiciach, ktorý dodal, že hliadka následne od pokuty upustila. Pre Jara to však bola veľmi trpká skúsenosť, na ktorú nezabudne po celý život. Hoci syn s mamou „venčenie“ psíka už nechcú veľmi rozmazávať, od polície čakali aspoň ospravedlnenie.

Jarova mama Hana (76) sa Novému Času posťažovala, že policajti konali veľmi necitlivo: „Keď po tom incidente prišiel domov, veľmi som sa zľakla. Bol celý prestrašený a myslela som, že skolabuje. Veď má problémy aj so srdcom! Išlo o zbytočné šikanovanie, lebo sa mu vôbec nepredstavili! Odkiaľ mal Jaro vedieť, čo sa vlastne deje, keď nič nevidí?“ dodáva šokovaná a ťažko skúšaná mama, ktorá sa stará o dvoch nevidiacich synov.

V Košiciach žijú len dve rodiny s vodiacim psom. Takýto škandalózny postup štátnych orgánov voči nevidiacim tu ešte nezažili. „Zatiaľ nie, o takom prípade som ešte nepočula,“ povedala očividne pobúrená Zuzana Mihályová, vedúca Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Košiciach.

Otvoriť galériu

Títo ľudia nemajú výnimky 

Jarmila Virágová, riaditeľka Výcvikovej školy pre vodiacich psov

- Ak ide nevidiaci venčiť svojho psa, nevzťahujú sa na neho žiadne úľavy. Z môjho pohľadu ani nie sú potrebné, pretože pri správnej inštruktáži dokáže exkrementy pozbierať aj nevidiaci. Pes sa totiž venčí na povel, je naučený na určitý pohyb, keď ide vykonať potrebu, napríklad robí osmičky. Keď skončí, slabozraký prehľadá to miesto a pozbiera výkaly. Výnimka pre týchto ľudí spočíva len v jednej veci.

Vodiaci pes je kompenzačná pomôcka, a preto slabozrakým zaručuje vstup do všetkých verejných priestorov. Často nás však z obchodov vyhadzujú, aj preto to bolo potrebné explicitne zapracovať do zákona, ktorý bude platiť od Nového roka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...