Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2016 18:20 | Správy | Domáce správy

Bratislavský kraj upozornil Česko aj Rakúsko: Pôsobil falošný plastický chirurg aj tam?

Len pred pár dňami upozornila Bratislavská župa na prípad nelegálnej plastickej kliniky, ktorá fungovala na území hlavného mesta.

Lekár bez povolenia na povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia na území Slovenskej republiky, však pôsobil aj v susednej Viedni a jeho klientela bola aj z Českej republiky, preto župa týchto partnerov informovala a postupuje kroky k získaniu zdravotnej dokumentácie. Pri nej bude bratislavská župa súčinná s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pre ktorý je zdravotná dokumentácia podkladom pre vykonanie dohľadu nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

"Na základe medializovaných informácií, že tento lekár pôsobil aj v iných krajinách, dnes skoro ráno odišli maily, a už to odišlo aj listami, pánu primátorovi Viedne pánovi Häuplovi upozornenie, že lekár u nás pôsobil bez toho, aby jeho zariadenie bolo licencované a nemalo povolenie, a to isté ministrovi zdravotníctva Českej republiky pánu Nemečkovi takýto istý list odišiel. Jednoducho keď niečo podobné vidíte u svojich susedov, tak musíte konať, aby ste zabránili možným škodám, nech si to preveria a nech okamžite konajú. A tu žiadna byrokracia nemá absolútne žiadne miesto.

To druhé čo Bratislavská župa robí v tejto chvíli je, že zaregistrovali sme vyjadrenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a preštudovali sme si podrobne zákon a miesto takéto vzájomného vyzývania úradov medzi sebou sme zvolili nasledovný postup. Nám umožňuje rozbehnuté správne konanie vypýtať si zdravotnú dokumentáciu aj preto, aby sme zistili v akom rozsahu to bolo načierno poskytované. To znamená aby sme si zistili aký bol ten rozsah bez vydanej licencie," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

Prípad nelegálnej plastickej chirurgickej kliniky z bratislavského starého Mesta nabral medzinárodný rozmer, pretože lekár bez atestácie poskytoval zdravotnú starostlivosť aj v susednej Viedni a časť z jeho bratislavskej klientely tvorili aj občania Českej republiky. Bratislavský župan Pavol Frešo preto o nelegálnej klinike informoval primátora Viedne Michaela Häupla a českého ministra zdravotníctva Svatopluka Němečka. Viedenského starostu zároveň požiadal o pomoc pri zisťovaní, či má predmetný lekár v Rakúsku atestáciu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore plastická chirurgia.

Bratislavská župa voči poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý operoval bez príslušných povolení, začala správne konanie. Súčasne žiada aj o predloženie zdravotnej dokumentácie. Po jej prevzatí bude Bratislavský samosprávny kraj súčinný s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa zákona 581/2004, § 18, totiž ÚDZS vykonáva dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti tým, že dohliada na správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Úrad však poskytovateľovi, ktorý nemá povolenie, nemôže udeliť pokutu, no môže skúmať zdravotnú starostlivosť poskytnutú zdravotnú starostlivosť zdravotníckym pracovníkom. Lekár, ktorý v zariadení pôsobil je zdravotnícky pracovník.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ
Móda na fialovom koberci Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Kolárovský po odvykačke, vychudnutá Czoborová a aha, kto vytasil von prsia!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Maďarska Viktor Orbán.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Stretne sa aj s Orbánom! Chcú rozširovať spoluprácu?
Here Gérard Depardieu.
Foto
Gérard Depardieu v tom opäť lieta: Väzba za sexuálne obťažovanie! Z detailov vám príde zle
Na snímke Marián Viskupič.
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera: Dôchodky chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!
Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí