Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2016 00:05 | Správy | Domáce správy

Rekordér televíznej súťaže Duel Martin Valach: Neuveríte, kde nasáva vedomosti!

Stal sa miláčikom publika, a pritom nie je ani slávnym spevákom či hercom. Stačili mu na to vlastné vedomosti. Martin Valach (33) z Nitry ovládol súťaž Duel z dielne RTVS!

Martin bol rekordérom, kým ho prednedávnom nepredbehol ešte zdatnejší súper, ktorým je učiteľ Slavo z Levíc. Ten zvíťazil vo vedomostnej súťaži RTVS Duel už 25-ty raz, čím predbehol samotného Martina, ktorý si odniesol viac ako 16 000 eur. My sme sa s ním stretli, aby nám prezradil tajomstvo, kam chodí na vedomosti a ako sa ich učí.

Martin Valach sa stal najúspešnejším súťažiacim relácie, ktorú RTVS vysiela od roku 2006. Svojimi vedomosťami to ukázal všetkým! Nebál sa ani zložitých otázok, na ktorých by ostatní pohoreli. Svojich súperov v Dueli nechal za súťažným pultom stáť so sklonenou hlavou a z bankomatu v hre vyberal jednu stoeurovku za druhou. Ktovie, dokedy by pokračovalo Martinovo víťazné ťaženie, keby sa nerozhodol súťaž dobrovoľne ukončiť... Takýto fenomén sme si nemohli dať ujsť a vybrali sme sa za Martinom do Nitry zistiť, ako to všetko je.


Priemerný študent

Martin pracuje na rektoráte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ako projektový manažér a administratívny pracovník. Ak si myslíte, že na to, aby nazbieral také množstvo vedomostí, musel byť vždy excelentným študentom, ste na omyle.

 

„Podľa môjho názoru som bol úplne priemerný študent. Študoval som na gymnáziu a potom som sa dal na učiteľstvo geografie a biológie na Univerzite Konštantína Filozofa. Po skončení štúdia som dva roky učil na strednej škole a potom som sa dal ešte na doktorandské štúdium environmentalistiky,“ hovorí o svojom vzdelaní.

Otvoriť galériu

Nečakaný úspech

Všeobecne môžeme povedať, že vedomostné súťaže sú skôr doménov sčítaných dôchodcov ako mladých ľudí. Tridsiatnik Martin svojím hviezdnym vystúpením dokázal, že množstvo vedomostí ukrytých v hlave nie je otázkou veku. Mladý muž podobný úspech v televíznej súťaži vôbec neplánoval. Pred prvým Duelom, do ktorého sa dostal 14. júna, si stanovil veľmi skromné ciele. „Prihlásil som sa na naliehanie otca, dal som sa ukecať a dal som si métu, že v prvej súťaži chcem nahrať 100 eur, nech je aspoň na cestu domov,“ spomína so smiechom na svoje začiatky v hre.

„Martin z Nitry prekonal doterajší rekord v Dueli – 17 víťazstiev. Rekord sa mu podarilo prekonať v epizóde, ktorú sme vysielali 20. septembra, a v súťaži sa objavil 24-krát po sebe. Hru sa rozhodol ukončiť dobrovoľne a na svoje konto si pripísal krásnu sumu 16 005 eur, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo,“ potvrdzuje hovorca RTVS Juraj Kadáš.

Otvoriť galériu

„Išlo to od hry ku hre, ale nemal som veľké oči. Potom som sa dostal k 15. hre a vedel som, že rekord v tejto súťaži je 17 víťazstiev. Tak som si povedal, že by som mohol vyskúšať potiahnuť to a pokoriť rekord,“ vysvetľuje šťastný výherca.

Vedomosti z krčmy

Rekordman z Duelu je živým príkladom toho, že informácie sa dajú získavať naozaj rôznymi spôsobmi. Nemusíte sa iba učiť a drilovať, občas stačí pozorne počúvať priateľov. „Vlastne ani nerobím nič špeciálne, aby som informácie nasával. Keď ma však niečo zaujíma, tak si o tom prečítam, čítam veľa aj popri práci. Rád zisťujem rôzne súvislosti a nové veci, pozerám správy, tak sa to na mňa nejako lepí. A potom sú pre nové informácie dôležité rozhovory s rodinou a blízkymi, ale aj s priateľmi v krčme a všelikde inde,“ prezrádza so smiechom Martin, ktorý si poradil aj s takými chytákmi ako: V ktorom roku sa uskutočnilo prvé telegrafické spojenie prostredníctvom Morseovej abecedy, či Ako sa volá nevodivá čierna tuhá hmota z prírodného alebo zo syntetického kaučuku, alebo V ktorej krajine existuje od roku 1893 systém lodnej dopravy s názvom Hurtigruten.

„Samozrejme, niektoré otázky ma priadne potrápili. Témy, v ktorých som doma, sú napríklad geografia a biológia, ktoré som študoval a bavia ma. A čo je napríklad moja úplne slabá stránka, tak to je matematika. Ak som to dobre spočítal, tak mi v Dueli položili viac ako 600 otázok, tak­že si už úplne konkrétne nepospomínam na každú a ani neviem povedať, ktorá bola najťažšia. Asi to bola jedna z tých, ktoré som nevedel,“ usmieva sa Martin, ktorý možno trošku leží v žalúdku neúspešným súperom. Niektorí mu po­dľa jeho slov na záver nechceli ani podať ruku.

Ako na to

Každý hráč ide do súťaže s určitou stratégiou. Výnimkou nebol ani on. Pred každou otázkou sa s prižmúrenými očami zamýšľal, koľko na čo staví.

Dôležité bolo v prvom rade si pozorne pozrieť témy a začať si vyberať tie, v ktorých je vopred predznačená odpoveď. Napríklad slová s tromi a alebo muži na písmeno b. Potom treba ísť postupne ďalej a najťažšie otázky si nechať na koniec a staviť na ne menšie sumy,“ prezrádza úspešný súťažiaci a dodáva, že netreba podceniť ani súpera.

Otvoriť galériu

„Dôležité je odhadnúť protivníka. Počúvať ho, čo na začiatku hovorí. Aké sú jeho záľuby a čomu sa venuje. Je to dôležité preto, aby ste sa vedeli rozhodnúť, akú otázku si vyberiete vy a akú dáte súperovi. Myslím si, že v pár hrách to aj u mňa rozhodlo,“ prezrádza taktiku Martin, ktorého sme sa rozhodli vyskúšať aj my. Pred našimi kamerami musel zodpovedať náhodne vybrané otázky z rôznych encyklopédií. Ako mu to išlo, zistíte na videu na stránke www.cas.sk.

Prekvapil všetkých

Martin svoju účasť v Dueli pred kamarátmi tajil. „Keď to zistili, ich reakcie boli nadšené, ľudia sa veľmi tešili, ale zároveň sa aj čudovali, kde sa to vo mne berie, pretože za normálnych okolností nie som až taký zhovorčivý.“ Paf z jeho vedomostí bol aj dlhoročný moderátor Duelu Gregor Mareš. „Martin je talentovaný, rozhľadený človek, ktorý si predovšetkým veľa pamätá. To, ako vedel spájať do súvislosti veci, ktoré v živote počul, a vedel ich použiť, bolo neuveriteľné. Úplne najlepší vek pre súťažiacich v našej relácii je okolo 50 rokov, lebo vtedy má človek skúsenosti, veľa vecí už zažil a počul a ešte stále mu mozog pracuje na plné obrátky, ale tridsiatnik s takouto hlavou, to je naozaj úkaz. Raz za čas sa nám pošťastí taký súťažiaci.“

Koniec hry

Martin sa však po čase rozhodol z víťazného kolotoča odísť. „Po 24. víťazstve som z hry odišiel. Už som cítil únavu a ako sa hovorí, v najlepšom treba prestať. Zo svojho úspechu som bol, samozrejme, natešený, keď som Duel pozeral z pohodlia obývačky, nikdy som neveril, že by sa mi také niečo mohlo podariť,“ vysvetľuje mladý projektant, ktorý výhru s priateľmi patrične oslávil, na čo však peniaze získané v hre použije, ešte netuší. „Ak mám pravdu povedať, ešte som nad tým nerozmýšľal. Môžem však prezradiť, že keďže rád chodím po horách a behám, za výhru som si už stihol dopriať parádnu výbavu na tieto športy.“

Možno, že peniaze nakoniec investuje do svojej ďalšej záľuby, ktorou je rocková hudba. „Hrám na gitare v rockovej skupine Divá zver v Nitre,“ prekvapuje nás na záver najúspešnejší súťažiaci vedomostnej hry Duel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Španielsky premiér Pedro Sánchez.
Škandál v rodine španielskeho premiéra: Jeho manželku vyšetrujú, čo má mať za ušami?
Foto
Mladý otec Ali († 28) zomrel pri strašnej nehode: Jeho posledné slová lámu srdcia
Potraviny (ilustračná fotografia).
Chcete ochrániť vaše deti pred alergiou? Vedci majú riešenie: TOTO musíte urobiť
(ilustračné foto).
Majú toho plné zuby: Klimatické seniorky sa vyhrážajú švajčiarskej vláde, toto sú schopné urobiť
Vojak nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) stojí pred vakcinačným centrom.
Nemeckí vojaci sa museli povinne očkovať proti covidu: Príde zmena, aké sú nové pravidlá?
(ilustračné foto)
Nenechávate si kefku poriadne uschnúť? Toto na nej máte, keď... Nechutné!
Smrteľná chyba otca vo Francúzsku! Synčeka († 1) zabudol vyložiť z rozpáleného auta: NIKTO si ho nevšimol
Leo svojej neteri dopraje.
Foto
Neter DiCapria si prešla v detstve peklom: Slávny strýko jej splnil to, po čom túži každá tínedžerka!
Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia v moldavskom Kišiňove 29. mája 2024.
Foto
USA pošlú Moldavsku obrovskú finančnú injekciu: Z tej sumy sa vám zatočí hlava
Boeing 747 (ilustračná fotografia).
Aktualizované
Strašná smrť na letisku v Amsterdame: Všetko sa odohralo pred zrakmi cestujúcich!
(ilustračné foto)
Máte nočné mory? Pozor! Môže to byť príznak TEJTO nebezpečnej choroby
Pavol nafotil vo Veľkých Dvoranoch niekoľko tromb.
FotoVáš Tip
Pavol zachytil desivý úkaz na oblohe pri Topoľčanoch: Točili sa, klesali k zemi a...! Budete si musieť pretrieť oči