Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2016 10:04 | Správy | Domáce správy | Bratislava
InfografikaVideo

Unikátna liečba pečene na bratislavských Kramároch: Nádor odstránia jediným vpichom

Operácie bez rezných rán! Lekári Filip Danninger, Štefan Hrušovský, Miroslav Žigrai a Tomáš Tvrdík na bratislavských Kramároch používajú na zničenie nádorov v pečeni unikátny systém, ktorý je jediným svojho druhu na Slovensku.

Malým vpichom cez pokožku dokážu zničiť tumory v pečeni až do veľkosti päť centimetrov. Pacienta pritom nemusia ani uspať, stačí len lokálne umŕtvenie a lieky proti bolesti. Na liečbu pacientov s nádormi v pečeni používajú lekári z Kramárov rádiofrekvenčný alebo mikrovlnný prístroj spojený s ultrazvukom, ktorý nenájdete nikde inde na Slovensku.

„V prvom rade pomocou tohto ultrazvukového prístroja spojíme dve nezávislé zobrazovacie vyšetrenia do jedného, následne presne napichneme ložisko v postihnutom orgáne s presnosťou na jeden milimeter. Pomocou elektródy širokej 1,5 milimetra dokážeme so stopercentnou istotou ‚vypáliť‘ nádorové ložisko do veľkosti piatich centimetrov,“ opísal metódu doc. Filip Danninger z Centra mikroinvazívnej chirurgie a hepatológie Univerzitnej nemocnice Bratislava. Ako dodal, takto dokážu zničiť nádor bez toho, aby museli pacienta operovať.

Trvá to pár minút

Problematického útvaru na pečeni sa týmto spôsobom lekári dokážu zbaviť za pár minút. „Ak má nádor veľkosť do troch centimetrov, vieme ho odstrániť jedným vpichom a výkon trvá sedem až osem minút. Ak má ložisko do piatich centimetrov, tak je potrebné opakovať viac vpichov a zákrok môže trvať 20 minút,“ uviedol Danninger. Nový Čas sa odborníka pýtal aj na to, ako by liečili pacienta s nádorom pečene, ak by nepoužili túto unikátnu metódu?

Otvoriť galériu

„Štandardným spôsobom liečby zhubných nádorov v pečeni je operačné odstránenie nádoru. Pacient je operovaný v celkovej anestézii. Ak je nádor uložený na okraji pečene, vieme ho odstrániť laparoskopicky. Ak je nádor uložený viac centrálne v pečeni, je potrebné vykonať resekciu časti pečene aj s nádorovým ložiskom,“ povedal Danninger s tým, že pri centrálne uložených nádoroch je niekedy potrebné odstrániť až polovicu pečene. 

Výhodou pokrokového - tzv. ambivalentného zákroku je, že lekári nepotrebujú pacienta ani úplne uspať. Ak všetko prebehne bez komplikácií, po dvoch dňoch môže ísť domov. S novým prístrojom sa liečba pomaly rozbieha. „Pomocou rádiofrekvenčnej ablácie sme zatiaľ robili dvoch pacientov,“ uzavrel lekár Tomáš Tvrdík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku