Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2016 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tragické nehody známych vodičov: Ako sa vyrovnali s tým, že zrazili človeka?

K tragédiám na cestách dochádza každý deň. Neraz sa ich aktérmi stanú známi ľudia. Teraz rezonuje nehoda poslanca Daniela Lipšica (43), ktorý zrazil 72-ročného dôchodcu. Pred dvoma rokmi zase celebritná lekárka Alena Pallová (35) nabúrala do iného auta a ťažko zranila vodičku.

Dara Rolins (43) zrazila motorkára a markizák Rasťo Žitný (40) si za smrť Tomáška († 5) odsedel vyše roka v base. Ako sa s nočnou morou každého šoféra vyrovnali známi ľudia? 

Daniel Lipšic (43): Vzdal sa mandátu, čelí vyšetrovaniu

Otvoriť galériu
Daniel Lipšic
Zdroj: anc

V pondelok okolo ôsmej večer sa odohrala tragická nehoda v centre hlavného mesta. Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic zrazil v blízkosti priechodu 72-ročného chodca, ktorý následne zraneniam podľahol. „Nešiel som príliš rýchlo, predpokladám, že okolo päťdesiatky, a všimol som si tohto staršieho pána tesne pred zrážkou. Bol v tmavom oblečení bez reflexných prvkov. Mohol vychádzať z blízkej vinárne. Myslím si, že zrážka sa stala skôr za priechodom, ale to bude vecou vyšetrovania. Je mi to veľmi ľúto, pretože vyhasol ľudský život,“ povedal pre čas.sk Lipšic, ktorý zranenému okamžite poskytol prvú pomoc.

Otvoriť galériu

Polícia dychovou skúškou u Lipšica nezistila požitie alkoholu, začalo sa trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Už na tretí deň po nešťastnej udalosti sa z vlastného presvedčenia vzdal poslaneckého mandátu. „Nevedel by som vykonávať politický mandát naplno. Vážim si podporu desiatok tisíc ľudí, ktorú som dostal vo voľbách, ale tak to jednoducho cítim,“ vysvetlil dôvody svojho konca v parlamente. O tom, čo ho ďalej čaká, rozhodne policajné vyšetrovanie. 

Deana Horváthová-Jakubisková (58): Odškodne pre pozostalých

Otvoriť galériu

Deana Horváthová-Jakubisková čelila obvineniu z trestného činu usmrtenia z nedbanlivosti v súvislosti s dopravnou nehodou, ktorú spôsobila dopoludnia 17. októbra 2011. V Prahe-Krči zrazila na priechode pre chodcov 62-ročného muža, ktorý na mieste zomrel. Vodička sa obhajovala takto: „Vo výhľade mi bránilo vysoké motorové vozidlo. A neodohralo sa to na priechode pre chodcov, ale za ním. Ten pán sa tam odrazu zjavil a náraz ho odhodil dopredu,“ povedala producentka.

Otvoriť galériu

Vodička síce neprekročila povolenú rýchlosť ani nepožila pred jazdou alkohol, podľa sudcov však podcenila cestnú premávku, primerane nespomalila a nesledovala dianie na komunikácii. Hoci sa cítila nevinná, niekoľko nocí nespala. „Musím nájsť sama vo svojom vnútri cestu ako ďalej,“ povedala v jednom rozhovore po nehode. Súd ju nakoniec uznal za vinnú a hrozilo jej až trojročné väzenie. Napokon však vyviazla z toho s podmienkou vo výške 2,5 roka, so zákazom šoférovania na štyri roky a s odškodným pre pozostalých vo výške viac ako 38 000 €. Ako však uviedla dcéra zosnulého, peniaze nešli z Deaninho vrecka, ale z poisťovne.

Henrich Krejča (43): Stále sa mi ten obraz vracia

Otvoriť galériu
Henrich Krejča.
Zdroj: anc

Aj šéfredaktor spravodajstva TV Markíza sa stal účastníkom nehody, pri ktorej zahynul chodec. Išlo o nešťastnú náhodu. Chodec pod vplyvom alkoholu vošiel do cesty, kde je prísne zakázaný vstup a diaľničný úsek je ohraničený protihlukovými bariérami. Chodec vošiel Krejčovi do jazdnej dráhy, po jeho odhodení do ľavého pruhu ho prešlo ešte niekoľko ďalších áut. Polícia u vodiča nezistila žiadne známky požitia alkoholu ani neprimeranú rýchlosť a vypočúvala ho len ako svedka autonehody.

„S tým sa človek nikdy úplne nevyrovná, aj keď sa to časom zmierni. Ten obraz nárazu sa mi permanentne niekoľko rokov vracal v podvedomí späť. Podobne ako aj v prípade pána Lipšica mi chodec rozbil predné sklo, takže tá sekunda toho záberu človeka na prednom skle sa mi stále vracia. Časom sa to zmiernilo, ale hneď ako dôjde k jemne šokujúcej situácii na vozovke, tak sa mi to vracia. Ale to je bežné, pretože je to smrť človeka, aj keď sme ju nezapríčinili. Nie je predsa naším záujmom niekoho zabiť. Nosíte si v sebe taký rozporuplný pocit, či ste predsa len nemohli tomu nejako zabrániť,“ opisuje svoje pocity Krejča. „Každý vodič musí byť obozretný a musí počítať s tým, že skôr či neskôr sa niečo také môže stať.“

Herec Marián Labuda (71): Cíti sa nevinný

Otvoriť galériu
Marián Labuda
Zdroj: anc

V novembri 2005 mal na cestách problémy herec Marián Labuda. Na českej diaľnici ho zastihla snehová víchrica, jeho auto dostalo šmyk a nešťastne usmrtilo dve ženy - matku s dcérou. Po tom, ako mali krátko predtým haváriu, vyšli z auta a čupeli pri stredových zvodidlách, kde nemali čo robiť! Labudu dodnes predstava osudného dňa máta. „Prepáčte, ale ja sa k tomu nerád vraciam. Nechcem sa už k tomu vyjadrovať,“ povedal nám.

Otvoriť galériu

Krátko po nehode opísal, ako k tragédii došlo. „Vletel som do snehovej chumelice a uvidel som na 50 metrov, že sa niečo stalo. Skočil som na brzdu a v tej chvíli som dostal šmyk... Hádzalo ma z jednej strany na druhú.“ Najprv vôbec netušil, že niekoho zrazil. „Mrzí ma to, neviem, čo so mnou bude psychicky, ale necítim sa vinný,“ dodal. Súd mu vymeral 10-mesačný trest s podmienečným odkladom na 30 mesiacov a zákaz šoférovania v trvaní 2,5 roka.

Víťazoslav Moric: Nestihol ani zabrzdiť

Otvoriť galériu

Bývalý poslanec za SNS Víťazoslav Moric zrazil svojím luxusným mercedesom v Považskej Bystrici na priechode pre chodcov 35-ročnú matku dvoch maloletých detí, keď uháňal v skorých ranných hodinách zo Žiliny smerom na Bratislavu. „Zjavila sa mi možno tri metre pred autom. Skríkli sme na seba aj s kolegom. Nestačil som ani zabrzdiť,“ povedal Moric po nehode.

Žena v nemocnici zraneniam podľahla. Moric tvrdil, že chodkyňa neprechádzala cez priechod pre chodcov, na základe čoho vyšetrovateľ požiadal o nový znalecký posudok. Súd pri rozhodovaní bral do úvahy aj zlú viditeľnosť - nehoda sa stala o pol šiestej ráno, v meste bola hmla a pršalo. Politik nakoniec skončil s ročnou podmienkou so skúšobnou lehotou dva roky a s ročným zákazom šoférovania.

Michal Martikán (37): Zachránila ho milosť prezidenta Schustera

Otvoriť galériu
Michal Martikán.
Zdroj: anc

V novembri 1997 zapríčinil tragickú nehodu zlatý olympionik vo vodnom slalome Michal Martikán. V tom čase mal len 18 rokov. Pri obci Veľké Zálužie (okr. Nitra) na svojom vozidle Škoda Felicia nedodržal predpísanú rýchlosť a zrazil chodca († 49), ktorý bol pod vplyvom alkoholu a zraneniam podľahol. Martikán bol po nehode vo veľmi zlom psychickom stave a na otázky novinárov neodpovedal. Dostal 7-mesačný podmienečný trest a zákaz šoférovať, čo však nerešpektoval. Jazdil bez vodičáku, čo polícia zistila a športovcovi reálne hrozilo, že pôjde za mreže! Od väzenia ho zachránilo až omilostenie vtedajšieho prezidenta Rudolfa Schustera. To znamenalo, že okrem jeho oslobodenia odstránili aj záznam činu z jeho trestného registra.

Ivan Krivosudský († 83): Smrť chodkyne ho psychicky zdeptala

Otvoriť galériu

Smrť človeka poznačila herca Ivana Krivosudského, ktorý zrazil chodkyňu († 73) na priechode vo Svätom Jure. Žena zraneniam podľahla v nemocnici. Cez cestu prechádzala s vnúčikom, ktorý kráčal za ňou. „Vystúpil som z auta a tej panej som sa ospravedlnil. Videl som, ako jej dávajú zranenú ruku do dlahy,“ povedal zdrvený Krivosudský. Po nehode bol psychicky na dne a tiež ho hospitalizovali. „Môj zdravotný stav sa výrazne zhoršil,“ priznal herec, ktorý trpel cukrovkou a koxartrózou.

„Vyjadrujem veľkú ľútosť rodine, som z toho nešťastný. Jazdím viac ako päťdesiat rokov bez vážnejšej dopravnej nehody a považujem sa za ohľaduplného šoféra,“ dodal. Krivosudský sa utiahol do svojej chaty na Pezinskej Babe, kde prežil posledné roky života. „Snažím sa to nejako prežiť, nesmiem sa poddať. Preto prakticky žijem v ústraní,“ povedal pre Nový Čas pred rokmi herec, ktorý si viac za volant auta nesadol. Od súdu mal dvojročnú podmienku a zákaz šoférovania na štyri roky.

Štefan Skrúcaný (56): K tragédii sa postavil ako chlap

Otvoriť galériu

V júni 2004 v Považskej Bystrici zrazil herec na priechode dôchodkyňu (†73), ktorá následne zomrela. Príčinami boli nedodržanie povolenej rýchlosti a zlá viditeľnosť. „Vrátil som sa domov zrútený, úplne mimo. Nevedel som, čo mám robiť, či má význam ešte vôbec žiť,“ vraví Skrúcaný, ktorý v tom čase nevychádzal ani z domu. „Po prvý raz som sa na verejnosti objavil až po pol roku. Veľmi mi pomohol kolega a kamarát Stano Radič. Na druhý deň ráno po nehode prišiel za mnou a povedal, že sa k tomu treba postaviť čelom a ideme napísať ospravedlňujúci list pozostalým.“

Otvoriť galériu

Okrem ospravedlnenia Skrúcaný zaplatil pohreb obete, vyrovnal dlhy jej syna, pomohol mu odkúpiť byt a bol ochotný prijať akýkoľvek trest súdu. „Najviac mi pomohlo akési pochopenie a odpustenie zo strany príbuzných obete a tiež čas, práca a blízki ľudia,“ priznáva herec. A čo odkazuje ostatným vodičom, ktorým sa také niečo môže tiež stať? „Treba sa k tomu postaviť ako chlap. Treba kontaktovať príbuzných, aj keď vám povedia, že o to nestoja, že vás nechcú vidieť. Treba sa o to pokúsiť, veriť, že pochopia to najdôležitejšie, že človek nesadá do auta s úmyslom niekomu ublížiť.“ Od súdu dostal dvojročnú podmienku s odkladom na tri roky a zákaz šoférovania na tri roky. Minister spravodlivosti Lipšic vtedy nebol s verdiktom spokojný a Skrúcaného chcel pôvodne vidieť za mrežami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
young woman on beach with suntan lotion
Chcete mať pokožku ako čokoláda? Tieto ZLATÉ pravidlá pri opaľovaní musíte dodržať: Je to jednoduché
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...