Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2016 12:00 | Správy | Domáce správy

Mama Natálie z centra Čistý deň sa konečne stretla s dcérou: Táto správa však rodičov úplne zdrvila!

Najprv im nedovolili stretávať sa, teraz im chcú zobrať aj práva rodičov! Drahomíra (49) a Miroslav (49) sú už psychicky zrútení z toho, že nemôžu byť so svojou dcérou, ktorú im podľa nich ukradol štát.

Ich dcéra Natália (16) bola po tom, ako sa prevalila kauza o jej údajnom sexuálnom zneužívaní pracovníkom resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, súdom premiestnená do zariadenia Komunita Ľudovítov pri Zvolene. Odvtedy sa s ňou jej rodičia nemohli stretnúť. Napokon pod tlakom médií riaditeľ ústavu dovolil matke niekoľkominútovú návštevu. Medzitým sa však exmanželia dozvedeli, že sociálka požiadala súd o obmedzenie ich práv! 

Rodičia Natálie (16) sú zúfalí! Ich dcéru mali v resocializačnom zariadení Čistý deň sexuálne zneužiť ešte v čase, keď mala len 14 rokov. Odvtedy sa v rodine rozpútalo peklo. Natália bola preložená do zariadenia v Polome pri Zvolene. Rodičia za dcérou boli trikrát, no kontakt s ňou im neumožnili.

„Konám len na podnet polície. Vyšetrovateľ mi prišiel povedať, že Natália sa zatiaľ, kým nebude vyšetrovanie ukončené, s nikým kontaktovať nemôže, a to len preto, aby nebolo zmarené vyšetrovanie,“ povedal ešte v piatok ráno Novému Času riaditeľ zariadenia Ľubomír Gábriš. Podľa právnika však takýto postup nie je adekvátny.

„V trestnom konaní vyšetrovateľ nemôže dávať neoficiálne pokyny a zakazovať styku deťom s rodičmi. Deti sú počas vyšetrovania v pozícii svedkov a nemožno ich obmedzovať v trestnom konaní v kontakte s rodičmi,“ vysvetlil advokát Juraj Bizon.

 

Po tlaku médií povolili

V piatok poobede bolo zrazu všetko inak! Matka Drahomíra sa po dlhých dňoch odlúčenia konečne mohla na pár minút stretnúť s milovanou dcérou, od šťastia nevedela ani rozprávať. „Som dokonale šťastná a dojatá. Konečne som mohla vidieť dcérku, ktorú milujem. Vidieť, že Natália prosperuje. Veľmi chce začať študovať a po dohode s riaditeľom sme sa dohodli na externom štúdiu. Moja dcéra je v tomto zariadení veľmi šťastná, dostáva tu presne to, čo v Čistom dni nemala," povedala Natáliina mama s tým, že jej dcéra dokonca začala chodiť do kostola.

Prídu o práva?

Po krátkej radosti však rodičov zasiahla aj ďalšia rana! ÚPSVaR v Piešťanoch na nich podal na Okresný súd Bratislava nepríjemný podnet na vykonanie zásahu do rodičovských práv a povinností. Podľa nich situáciu nezvládajú a nedokážu dcére poskytnúť bezpečný domov. „Z pohľadu zistených skutočností, máme za to, že tlak, ktorý vyvíja matka maloletej spolu s manželom na zariadenie, a to tak, že sa vyhrážajú verbálnym spôsobom riaditeľovi, fyzickou likvidáciou, tiež cestou medializácie a bulvarizácie prípadu. Toto neprospieva maloletej Natálii, jednak z pohľadu jej prežívania ani z pohľadu kvalitného fungovania v rámci resocializačného procesu,“ píše sa v podnete, ktorý už čaká na súde. Ak však súd rozhodne a rodičom obmedzí práva, Natáliu tak skoro zrejme neuvidia.

Otvoriť galériu

Podnet na obmedzenie práv rodičov

Otec maloletej Natálie poskytol Novému Času podnet na vykonanie zásahu do rodičovských práv a povinností, ktorý na súd podala sociálka v Piešťanoch. Sociálna poradkyňa Ida Želinská si okrem iného myslí, že úradníčka koná neprofesionálne a unáhlene.

1. Hra o čas

- „Sociálka“ pozná systém - vie, že ak jej návrh prejde, bude trvať niekoľko mesiacov či rokov nekonečným dokazovaním „slovu proti slovám“, kým sa ho podarí zvrátiť.

2. Znevýhodňujú matku

- Sociálka rok vedela, že dieťa je mimo Čistého dňa. Informovala o tom súd takto podrobne, ako to robí v tomto podaní? O čo pre dieťa za r. 2015 a 2016 žiadala súd? Požiadala o to, aby sa skončil pobyt v Čistom dni, keď preukázateľne a kontrolovane bolo dieťa doma? Až teraz - po mediálnej víchrici, sa zobudili a urobili len to, čo vedia - znedôveryhodňujú matku, používajú administratívne nástroje, proti ktorým sú bežní ľudia bezmocní.

3. Polopravdy

- V podaní sa narába s polopravdami, sociálka nenápadne podsúva súdu, že jeden z členov rodiny sa neživí legálne - ako potom tá rodine pred očami sudcu vyzerá? Súd možno rozhodne na základe návrhu bez toho, aby ich videl.

4. Iné metódy

- Netreba so všetkým hneď bežať na súd. Sú aj iné nástroje, ako pomôcť rozhádanej rodine, než zákaz kontaktu - napríklad dobrá analýza toho, čo sa stalo, využitie možností, ktoré dáva zákon 305/2005 Z. z.

Kedy vám štát môže vziať dieťa?

Mnohí rodičia sa už ocitli v situácii, keď im štát odňal dieťa a ďalším to hrozí. Nový Čas zhrnul dôvody, pre ktoré deti putujú do rôznych zariadení, ako je napríklad Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante. V akých prípadoch môže sociálka dieťa rodičom odobrať? Čo hovorí zákon a na čo má rodič právo?

Čo odňatiu predchádza

- orgán sociálnoprávnej ochrany detí a kurately (úrad práce, sociálnych vecí a rodiny) začne konať, keď zaznamená nevhodné správanie dieťaťa

- zväčša ide o prípady, keď dieťa pácha trestnú činnosť, berie drogy, má poruchy správania a problémy v škole či vo vzťahoch s ľuďmi

- ak je to potrebné v záujme dieťaťa, úrad rozhodne o výchovnom opatrení podľa zákona o rodine alebo výchovných opatreniach podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí (môže ísť o napomenutie, dohľad, poradenstvo či liečbu)

Ďalší postup

- úrad určí právnickú alebo fyzickú osobu alebo akreditovaný subjekt, ktorý má v tejto veci spolupracovať, a obdobie výchovného opatrenia

- po uplynutí tohto obdobia zhodnotí účinnosť opatrenia

- ak splnilo svoj účel, zruší ho

- ak výchovné opatrenie neplní účel, úrad môže:

a) nahradiť opatrenie iným

b) navrhnúť súdu, aby dieťa dočasne odňal zo starostlivosti rodičov aj proti ich vôli a nariadil mu:
- zariadenie, ktoré vykonáva odbornú diagnostiku, najdlhšie na 6 mesiacov
- iné zariadenie najdlhšie na 6 mesiacov
- resocializačné zariadenie

c) navrhnúť súdu, aby dieťa umiestnil do náhradnej starostlivosti
Pozor!
Súd môže dieťa odňať aj vtedy, ak tomu nepredchádzali výchovné opatrenia podľa zákona o rodine.

Rodič je stále rodičom

- dieťa možno od rodičov odlúčiť len výnimočne a na základe súdneho rozhodnutia

- účastníkmi súdneho konania sú aj rodičia maloletého

- dieťa zastupuje kolízny opatrovník - výnimkou môže byť len prípad, keď súd rozhoduje o predbežnom opatrení

- ak je to v záujme maloletého, súd môže rodičom pozastaviť rodičovské práva

- ak rodičia žijú neusporiadaným spôsobom života, vôbec nevykonávajú svoje povinnosti alebo nezabezpečujú výchovu maloletého dieťaťa, súd im obmedzí ich práva

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, nh, Jozef Čavojec, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom