Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2016 09:00 | Správy | Domáce správy

Po deti z centra Čistý deň prišli súdni úradníci: Takúto reakciu od chovancov nečakali!

Začali bojkot! Zverenci zariadenia Čistý deň v Galante nechcú rešpektovať súdne rozhodnutia, ktoré nariaďujú presun chovancov do iných zariadení.

Deti, ktoré sa tam liečia, tvrdia, že z Čistého dňa neodídu, ani keď im to nariadi sudca. Po tínedžerov začali chodiť vyšší súdni úradníci, no márne, deti s nimi napriek rozhodnutiam od sudcov nejdú.

 

Chcú zostať v Čistom dni. „My odtiaľto nikam nepôjdeme. Do žiadneho iného zariadenia nás nikto nedostane,“ nahnevane tvrdili traja chovanci. Pracovníci z Okresného súdu z Lučenca prišli v utorok s rozhodnutím v ruke o tom, že dvoch chovancov mali zobrať do iného zariadenia. Jeden z nich je na úteku, druhý odmietol odísť. „Vzhľadom na to, že nie je nutné, aby bol odobratý, zostal naďalej v zariadení. Nechce odísť, je v zariadení spokojný, páči sa mu tam a chcel by tam zostať aj po dovŕšení 18 rokov,“ povedal vyšší súdny úradník Stanislav Galovič.

Otvoriť galériu

Rozhodujúca je akreditácia

Pokiaľ ministerstvo práce neodoberie zaradeniu akreditáciu, deti tam budú môcť zostať. Ak však akreditácia bude odobratá, zariadenie skončí a deti budú musieť odísť do iných ústavov. V pondelok bola v Čistom dni detská ombudsmanka Viera Tomanová. „Deti mi volali, že chcú pomôcť a nechcú byť preložené do iného zariadenia. Budem konať v záujme detí tak, aby ich potreby boli prvoradé pred všetkým,“ vyhlásila Tomanová po takmer päťhodinovej debate s deťmi a ich rodičmi. Ani rodičia detí nechcú, aby boli preložené. Takmer všetci vyhlásili, že sú so zariadením spokojní a ich deti sa im nikdy nesťažovali.

Otvoriť galériu

Bývalá terapeutka vypovedala o krutostiach

Na polícii však v pondelok vypovedala bývalá terapeutka (28), ktorá rozprávala o strašných krutostiach. Časť jej výpovede zverejnil na sociálnej sieti jej právnik Daniel Lipšic. „Niekedy navečer som išla zo svojej izby dole schodmi. Vtedy som započula nejaké údery a stony z miestnosti, kde bývali terapie. Nakukla som a uvidela, že v miestnosti je chlapec vyzlečený donaha. Oblečené mal len slipy a boli tam s ním traja zamestnanci, terapeuti. Opodiaľ na zemi sedela dievčina, ona bola riadne oblečená, medzi nohami mala vedro a vedľa seba džbán vody. Ona bola uplakaná, na krku mala červené miesta, mala na ňom normálne vytlačené dlane po úderoch. Ten chlapec stál, rukami sa objímal, bol taký schúlený do seba, bolo na ňom vidieť, že sa bojí. Ja by som to nazvala, že mal panický strach. Títo traja stáli pred ním, každý mal hokejku v rukách a každý jeden ho udieral tou hokejkou po prstoch na nohách a po lýtkach. Keď som vošla do miestnosti, vôbec ho neprestali biť, každý z nich ho udrel hokejkou po tých prstoch viackrát, minimálne dva razy. Týmto spôsobom ho vlastne donútili sa mi ospravedlniť, čo aj urobil. Povedal len jedno slovo ,prepáčte‘. Napriek tomu ho neprestávali biť a ja som už odtiaľ utiekla. Nedalo sa na to pozerať,“ stojí v statuse na facebooku.

Otec Natálky: Dúfam, že ju pošlú domov

Trestné stíhanie bolo začaté po tom, čo mama Natálie, chovankyne v Čistom dni, ktorá mala mať pomer s tamojším zamestnancom, vyhlásila, že jej dcéru mali sexuálne zneužiť. Po prevalení kauzy Natáliu súd preložil do zariadenia Komunita Ľudovítov v Polome. Tam sa jej však pobyt skončil, keďže ho mala súdom nariadený len do 19. 9. Čo bude ďalej, zatiaľ rodičia nevedia, no otec si želá, aby jeho dcéra prišla domov.

Otvoriť galériu
Natálkin otec Miroslav.
Zdroj: Zuzana Šišovská, anc

Natáliu v pondelok navštívila aj ombudsmanka, ktorej sa dievča zverilo. „Volala mi pani Tomanová s tým, že sa chce so mnou rozprávať. Prezradila mi, že Natálka chce ísť domov a chce bývať so mnou. K mame sa už vrátiť nechce. Dnes sa mám s ombudsmankou stretnúť a verím, že sa konečne ľady pohnú. Chcem, aby sa vrátila domov. V najbližších dňoch bude o tom rozhodovať súd a ja verím, že sudca rozhodne v prospech mojej dcéry,“ povedal Miroslav, otec Natálie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?
Ilustračné foto
Divoké protesty v krajine: Ľudia sa snažia zablokovať ulice v hlavnom meste! Čo sa tam deje?
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Napätá situácia v Nemecku: TÚTO stranu podozrievajú z extrémizmu! Tajné sledovanie a...
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek
Foto
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek: Toto sú naše mamičky! Sledujte tú podobu
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Začína sa KĽDR vyhrážať Európe? Rázne slová ministerstva! Hovorí o prijatí opatrení
Matúš Kolárovský, Veronika Nízlová.
Foto
Emotívne VYZNANIE Kolárovského Nízlovej: Mladík venoval speváčke nečakane silné slová
Foto
Marek Hamšík prišiel o zápas s Kazachstanom: Svoje prvé MS sledoval v aute!
Foto
Zápasy MS pre Nový Čas tipujú zvieratá zo zoo: K akej miske zamierila Agama bradatá?
Misska Šebestová má za sebou vážnu nehodu.
FotoVáš Tip
Vážna nehoda Magdalény Šebestovej: Prvé slová bývalej missky po tom, čo ušla hrobárovi z lopaty!
Ruský prezident Vladimir Putin
Foto
Najsmrteľnejší útok na ruské mesto? Kremeľ už informoval Putina! Znepokojivé, čo by mohlo nasledovať
(ilustračné foto)
Krajinu sužujú rozsiahle požiare: Tisíce obyvateľov evakuovali! Situácia nevyzerá dobre
Indonézia: Pri záplavách zahynulo najmenej 41 ľudí, ďalší sú nezvestní
Foto
Pohroma v krajine: Pri záplavách zahynuli desiatky ľudí! Hrozné, čo je za tým