Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2016 11:55 | Správy | Domáce správy

Plány ministerstva obrany na rok 2017: Armáde pribudne 689 vojakov a mínomet!

A je to vonku! Na súčasnú bezpečnostnú situáciu vo svete reaguje aj naše ministerstvo obrany na čele s Petrom Gajdošom (57).

Na pripomienkovanie už predložilo najnovšiu správu o stave slovenskej armády. Oficiálne tak vieme, s akými počtami vojakov a výzbroje môže Slovensko rátať v budúcom roku. Čísla oproti svetovým veľmociam vôbec nie sú dychvyrážajúce - k dispozícii budeme mať presne 17 331 vojakov a stovky kusov techniky. Ako tento stav vnímajú odborníci?

Ministerstvo v materiáli prízvukuje, že oproti celkovým stavom, ktoré schválila vláda na začiatku roka 2016 sa počty vojakov zväčšia o 578 profesionálov. „Z dôvodu zvýšenia tabuľkových počtov 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR a 23. motorizovaného práporu,“ vyratúva rezort obrany. Armáde pritom stále chýbajú viaceré, najmä špecializované pozície. Len pred časom minister Gajdoš oznámil, že začnú s vytváraním aktívnych záloh, za čo budú Slovákov odmeňovať ročným príspevkom 600 eur. Známy je aj projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy, kam sa však prihlásilo len niekoľko desiatok ľudí.

Problémom je financovanie

Bezpečnostní analytici však považujú zverejnené počty v armáde za pomerne dobré. „Pamätáme si aj obdobie, keď bolo vojakov výrazne menej - len okolo 13-tisíc. Ten počet okolo 17-tisíc je zodpovedajúce číslo pre veľkosť Slovenska a pre jeho ohrozenie. Nemyslím si, že by sme mali zásadným spôsobom zvyšovať tieto počty, ale ani znižovať,“ uvažuje Jaroslav Naď z Inštitútu CEPI. Pripomína, že Slovenská republika má problém s financovaním obrany a nespĺňa záväzok v NATO poskytovať 2 % rozpočtu na armádu, čo sa prejavuje na platoch vojakov aj modernizácii zbraní. „Dnes nenapĺňame ani len 1,6 %, ktoré predchádzajúca aj súčasná vláda deklarovali. Teraz je to 1,15 % a plán na budúci rok len 1,16 %,“ hovorí.

Chýba modernizácia

Ministerstvo v dokumentoch ukázalo aj to, v akom stave je slovenská armádna výzbroj. K dispozícii máme napríklad 22 tankov, 58 mínometov, 12 bojových lietadiel či 60 obrnených transportérov. Podľa Naďa sú často zastarané. Bezpečnostný analytik Ivo Samson z Inštitútu obrany a bezpečnostných síl tiež tvrdí, že Slovensko potrebuje najmä modernizáciu bojovej techniky, ktorá je často zastaraná. „Doba životnosti väčšiny zbraní je u nás pred koncom. Určite v rámci spoločnej ochrany v NATO nemôžeme použiť staré lietadlá Mig-29, ktoré stále máme,“ konštatuje odborník. Ministerstvo napriek výhradám tvrdí, že návrh vytvára v stave bezpečnosti dostatočné podmienky na plnenie obranných úloh. „Umožňujú rozvinutie ozbrojených síl v čase vojny a vojnového stavu,“ končí vládny materiál.

Odborníci: Na vojsko ide málo peňazí

 

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik z Inštitútu CEPI

- Počet vojakov okolo 17–18-tisíc je zodpovedajúce číslo, ktoré pre veľkosť SR a pre jej ohrozenie vyplýva, a nemyslím si, že by sme ich mali zásadným spôsobom znižovať. Videli sme totiž viaceré útoky, ale napríklad aj agresívne správanie Ruska na Ukrajine so zabratím územia. Problém je financovanie a náš záväzok poskytovať 2 % HDP na obranu. Pri navyšovaní počtov vojakov nám tak zostáva menej peňazí na modernizáciu, ktorá je potrebná. Keď hovoríme o tabuľkových počtoch armádnej výzbroje, tak nehovoríme o kvalite jednotlivých kusov. To, že v tabuľke je 22 tankov, neznamená, že máme 22 špičkových tankov, ktoré sú moderné a schopné opatrení očakávaných od ozbrojených síl. Okrem dopravných lietadiel Spartan a podpísania vrtuľníkov Blackhawk sme nespravili žiaden systémový modernizačný projekt. Nezávidím ministrovi situáciu, keď má rozbehnutých viacero obstarávacích projektov - radary, stíhačky, ale finančný rozpočet nie je taký, ako by mal byť.

Ivo Samson, bezpečnostný analytik z Inštitútu obrany a bezpečnostných síl

- Zvyšovanie počtu vojakov súvisí s tým, že vojaci odchádzajú z ozbrojených síl. Európa je v kríze, je tu hrozba terorizmu a z toho dôvodu je potrebné urobiť podľa ministerstva armádu atraktívnejšou. Budú sa musieť upraviť platy, inak tam ľudia nepôjdu. Aj na bratislavskom samite vyzval prezident F. Hollande na spojenie síl k budovaniu európskej obrany, ale Európa je v takej situácii, že zvyšovanie počtu vojakov nenarazí na veľký odpor. Počet vojakov je dostatočný pre potreby obrany SR v rámci celku - EÚ a NATO. Ale z bezpečnostného hľadiska je jasné, že v prípade útoku na Slovensko je v tomto prípade schopné zastaviť len prvú vlnu útočníkov a potom sa musí spoľahnúť na spojencov. Kvalita techniky je úplne iný problém. Slovensko potrebuje renováciu zbrojného parku, ten je často zastaraný. Doba životnosti väčšiny zbraní na Slovensku je na konci a musíme so svojimi ozbrojenými silami niečo robiť.

Čo máme vo výzbroji a ako sa zmení

  • vojaci 16 642 + 689
  • mínomet 57 + 1
  • húfnice 9
  • samohybné kanónové húfnice 16
  • raketomety 17
  • protilietadlové raketové komplety stredného dosahu 1
  • protilietadlové raketové komplety blízkeho dosahu 5
  • protitankové komplety 7
  • rádiolokačná technika 26
  • technika elektronického boja 15
  • bojové tanky 22
  • bojové vozidlá pechoty 159
  • Obrnené transportéry 60
  • Bojové prieskumné vozidlá 30 + 5
  • viacúčelové taktické vozidlá 30
  • bojové lietadlá 12
  • cvičné lietadlá 10
  • dopravné lietadlá stredné 4 - 2
  • dopravné lietadlá ľahké 7
  • vrtuľníky viacúčelové 14
  • vrtuľníky cvičné 1
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili