Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2016 10:00 | Správy | Politika

Fico prehovoril o plánoch: Teraz ma dobre počúvajte, čo vám poviem

Premiér prelomil povolebné mlčanie. Včera Nový Čas priniesol prvú časť exkluzívneho rozhovoru s Robertom Ficom, kde sa po prvý raz vyjadril ku kauze Bašternák a naznačil svoje sťahovanie z luxusného komplexu Bonaparte.

Dnes prinášame druhú časť rozhovoru, v ktorom zaznel aj drsný odkaz premiéra učiteľom, podnikateľom a... aj fajčiarom. 

Tento pondelok sa začal školský rok. Prekvapilo vás, že sa po prázdninách opäť začína hovoriť o ďalšom štrajku učiteľov?

Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorým boli najviac zvýšené platy zo všetkých. A môžeme hovoriť o ďalšom 24 % zvýšení v horizonte nasledujúcich troch rokov. Čo by, preboha, za to dali iní, keby mohli povedať, že majú zákonom garantované 24 % zvýšenie platu! My plníme to, čo sme sľúbili, teraz v septembrovej výplate by mali vidieť prvé 6 % zvýšenie. Ja nemám rád štatistiky, lebo po­dľa nich ak jeden zjedol celé kura a druhý žiadne, tak štatisticky zjedli obaja pol kuraťa. Ale v priemere je plat učiteľa naozaj okolo 1 100 eur, veď to je o 200 eur nad priemer v národnom hospodárstve! Ja považujem iniciatívu, ktorú robia bratislavskí učitelia, za nelegálnu, pretože predsa ide mimo kolektívneho vyjednávania. Treba tiež povedať, že oficiálne školské odbory sa k tomu nepridali. A po ďalšie, teraz idem naozaj už trošku tvrdo na to, ale, prepáčte mi... Dva mesiace boli doma, aj títo páni z Bratislavy, a prvé, čo urobili 4. septembra, je, že prišli do práce a ohlásili štrajk. Prečo nepracovali cez letné prázdniny a prečo neprotestovali cez leto? Nie, oni dva mesiace oddychovali a hneď po tom, ako prvý deň prišli do roboty, začali rozprávať o tom, že idú štrajkovať. Pri všetkej úcte k učiteľom, ak by sme ich úväzky rozdelili na ten plat, tak zistíme, že ich hodinová mzda je naozaj veľmi zaujímavá. Každý chce viac, každý.

Otvoriť galériu

Vy sám v týchto dňoch chodíte s vládou na výjazdy do problematických regiónov, kde je najvyššia nezamestnanosť. Ohlásili ste akčné plány, ale fungujú?

Z hľadiska zamestnanosti sa dostávame na historické maximum. Historické maximum bolo v roku 2008 a teraz nám do toho chýba asi 5 000 ľudí! Nezamestnanosť je na úrovni okolo 9,4 % a sme už na hranici, keď sa už nedá znížiť. Teraz ma dobre počúvajte, čo vám poviem. Chodíme po okresoch, kde je nezamestnanosť okolo 14-15 %. Jeden zamestnávateľ za druhým nám hovorí, že nevedia nájsť pracovnú silu, dokonca aj na nekvalifikované práce. Mnoho ľudí odmieta pracovať. Aj preto dostal minister práce jasný pokyn, že musíme oddeliť tých, ktorí prácu nemajú, ale chcú pracovať, od tých, ktorí pracovať odmietajú. Predsa nie je možné, aby zamestnávateľ v Lučenci, ktorý ponúkal prácu v poľnohospodárskej oblasti a mzdu 850 eur, nevedel nájsť nikoho.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Martin Čeliga, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach