Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2016 18:03 | Tip od Vás | Slovensko

V hlavnom meste sa chystajú schváliť niečo fakt kontroverzné: Bude to peklo pre celú Bratislavu!

Nechcú, aby sa z centra Bratislavy stalo mesto duchov! Po tom, čo vicestarosta Ľubomír Boháč v Starom Meste predložil ďalší návrh upravujúci zmenu otváracích hodín podnikov, zdvihla sa medzi ich majiteľmi veľká vlna kritiky.
Podľa návrhu by viaceré podniky v Starom meste vymreli už o 22. hodine večer. Vicestarosta totiž predostrel nový návrh, ktorý má byť podľa neho akýmsi kompromisom medzi obyvateľmi a prevádzkarmi. Základný prevádzkový čas je v ňom určený do 22.00 hod. Tí, ktorí chcú mať otvorené dlhšie, by po novom museli splniť tri podmienky. Mať neotvárateľné okná, funkčnú vzduchotechniku a vybudovať pevné zádverie. To však môže robiť problémy podnikom, ktoré sídlia v historických budovách Starého mesta a na stavebné úpravy potrebujú súhlas od pamiatkárov.  

 
"Pri návrhu VZN bola zohľadnená aj skutočnosť, že prevádzkové hodiny budú platiť pre celé mesto jednotne, teda rovnako pre úplné centrum, obytné zóny, ale aj pre vilové štvrte. Bude teda na samotných poslancoch zastupiteľstva, do akej miery budú benevolentní pri podpore prevádzok na území celého Starého Mesta a zároveň budú ochotní akceptovať požiadavky svojich voličov, obyvateľov Starého Mesta," vysvetlil vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč a predkladateľ kontroverzného návrhu. 
Otvoriť galériu
Majiteľov však trápi, že nedokážu kompetentným vysvetliť, že práve vtedy im do prevádzok chodí najviac zákazníkov. Nech rátajú, ako chcú, s uznaním nariadenia by nedokázali profitovať a brány svojich barov a reštaurácií by museli zatvoriť natrvalo. To by však malo vážny dopad na turizmus hlavného mesta.
 
Tichý protest
 
Bary by po nákladných stavebných úpravách zatvorili svoje brány v nedeľu až štvrtok o polnoci, v piatok a sobotu o jednej v noci. Prevádzkari sa však búria, podľa návrhu musia dokonca splniť aj ďalšie podmienky. Občianske združenie bratislavských kaviarnikov sa rozhodli ukázať verejnosti, ako by vyzerala nočná Bratislava po schválení tohto návrhu. Zákazníci, ktorí museli o desiatej bary opustiť, len krútili hlavami a nechápali, prečo niekto ruší ich zábavu ešte skôr, ako sa vôbec rozbehla. Nový Čas sa na proteste zúčastnil, pozrite sa, aký katastrofický scenár pre bratislavský turizmus predpovedajú samotní majitelia barov a reštaurácií a čo si o skorej záverečnej myslia zákazníci, ktorí centrum navštevujú kvôli zábave.
Otvoriť galériu
Prevádzkari majú hlavy v smútku: Bude to mať hrozné následky
 
Michal Kamaras, majiteľ Antinori Cocktail bar: - Ťažko sa mi hľadajú slová, ale slovo likvidačné je asi málo na zhodnotenie toho, čo nás všetkých čaká. Predsedáme Rade EÚ a vážne neviem, v ktorej inej európskej krajine sa toto deje. Bude to mať hrozné následky nielen pre nás prevádzkarov, zamestnancov a zákazníkov, ale aj pre taxikárov, veľkosklady a hlavne pre turizmus Bratislavy. Bude to peklo pre celú Bratislavu. Terasy máme zbaliť o desiatej... Neviem si predstaviť, kto by v horúčavách chodil na fľašu vína na mojito už o siedmej večer. 
Otvoriť galériu
Kamil Antálek, hlavný manažér Masquerade: - Je to úplný nezmysel. Celé Staré Mesto žije len z toho, že večer prídu domáci a turisti, ktorí sa chcú zabaviť. Ak sa to tu má o desiatej celé zavrieť, tak Staré Mesto umrie. Chodí sem mnoho turistov, ktorí sa chcú vyložene baviť a nerobia taký bordel, ako si niektorí myslia. Ak chcú toto presadiť, tak väčšina môže svoje podniky rovno zavrieť. Naša prevádzka funguje hlavne v noci. Od tej 22. hodiny nám začnú len chodiť ľudia a vtedy to tu chcú pozatvárať. Otvárame od 19-tej, čiže za tri hodiny prevádzky sa žiadny biznis nedá spraviť.
Otvoriť galériu
Miroslav Merschitz, majiteľ Karaoke baru Wild thing: -  Ide nám o to, aby ľudia videli, ako to v Starom Meste bude vyzerať, keď sa pozatvárajú prevádzky takto skoro. Ľudia k nám chodia a ja im vysvetľujem, prečo sme zatvorení. Oni len krútia hlavami a hovoria, že to je ako v banánovej republike. Cez týždeň fungujeme do druhej rána a cez víkend do štvrtej a vždy máme plno. Na VZN nám najviac prekážajú otváracie hodiny. K nám chodia ľudia tak na desiatu večer. Nemáme problém s technickými úpravami, s investíciou ani so zabezpečením hlukových meraní. Avšak, skrátenie otváracích hodín je pre nás likvidačné.
Otvoriť galériu
Marián Voltemar, člen OZ Bratislavských kaviarnikov: - Táto výzva vznikla preto, lebo Staré Mesto chystá všeobecne záväzné nariadenie o prevádzkovom čase kaviarní a reštaurácií v Starom Meste, ktoré by mali byť otvorené maximálne do 22.00 hod. Toto je pre nás likvidačné a nesúhlasíme s tým! Chceme upozorniť na to, ako by vyzeralo Staré Mesto po desiatej večer a čo to môže vyvolať - teda útlm turizmu a pozatváranie väčšiny prevádzok.
Otvoriť galériu
Hostia by robili hluk v uliciach
 
Jozef Gális, staromešťan a podnikateľ: - Po schválení tohto návrhu by všetci podnikatelia museli vytlačiť svojich klientov po 22. hodine na ulicu a začala by sa zábava na ulici. Hluk by sa teda niekoľkonásobne znásobil a nebol by spokojný nik.
Otvoriť galériu
Tomáš Tatara, (26), Ivanka pri Dunaji: - Veľmi rád chodím do niektorých podnikov v Bratislave, napríklad do Urban House, ktorý zatvárajú cez týždeň o dvanástej a cez víkend o druhej. Som rád, že si tam môžem dať koláčik, dobré jedlo... Neviem si predstaviť, že by sa Bratislava mala o takýto nočný život ochudobniť. 
Sabina (22), Bratislava, študentka: - Do Starého Mesta sa chodím baviť aj po desiatej. Po schválení tohto nariadenia by to v centre nezmyselne vymrelo a bolo by tu úplné ticho. 
 
Simona (21), študentka, Bratislava: - Je mi veľmi ľúto tých prevádzkarov, lebo bratislavský turizmus žije len z tohto. Ja do mesta vyrážam najskôr o desiatej. Ľudia by po záverečnej nešli domov, ale ostali by v uliciach, a to by bolo ešte horšie. Popíjali by s fľašami na ulici a boli hluční. Je to také "slovenské", úž len Praha ako žije. Sú tu dobré bary aj reštaurácie a zatvoriť ich o polnoci je skoro, nie ešte o desiatej. 
Otvoriť galériu
{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite