Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2016 11:18 | Správy | Zahraničné správy

Významný deň vo Vatikáne! Pápež František vyhlásil Matku Terezu za svätú: Rozhodli o tom tieto dva zázraky!

Jej hlas bolo počuť v celom svete. Napriek tomu, že táto drobnučká žena, odetá v skromnom plátennom modro-bielom odeve, zasvätila svoj život chudobe.

Poslaním Matky Terezy (* 1910 – † 1997) bolo pomáhať najchudobnejším z najchudobnejších. Verila, že v utrpení sa veľkosť človeka môže prejaviť v celej kráse. Za jej celoživotné dielo jej v roku 1979 udelili Nobelovu cenu mieru. A v nedeľu ju pápež František vyhlásil za svätú.

Na svätorečení Matky Terezy očakávali vo Vatikáne vyše 100-tisíc pútnikov z celého sveta. Boli medzi nimi aj politici a štátnici, pozvaných bolo 13 hláv štátov.

Zázraky

Na to, aby mohla byť blahorečená matka Tereza vyhlásená za svätú, bolo potrebné pripísať jej dva zázraky – udalosti, ktorým je pripisovaná vyššia moc. Prvý jej uznali v roku 2002. Rok po smrti matky Terezy, v roku 1998, sa Indka Monica Besra trpiaca nádorom modlila k jej obrazu za svoje uzdravenie. Vtom mal priamo z neho ženu osvietiť lúč svetla a uzdraviť ju. Tento prípad však vyvolal vlnu kritiky. „Nebol to zázrak... Deväť mesiacov brala lieky. Moju ženu uzdravili lekári, nie zázrak,“ tvrdil vtedy jej manžel. Takisto aj ženin lekár neskôr vyhlásil, že nešlo o nádor, ale o cystu spôsobenú tuberkulózou. Do ohňa priliala olej aj nemocnica, ktorá vyhlásila, že bola pod veľkým tlakom cirkvi, aby deklarovala, že za uzdravením Moniky nebola liečba, ale zázrak.

Otvoriť galériu

Vlani v decembri Vatikán potvrdil, že pápež František uznal matke Tereze aj druhý zázrak. V prípade brazílskeho muža mala vyliečiť jeho viacnásobný nádor na mozgu len tým, že ju v roku 2008 vo svojich modlitbách nielen on, ale aj zvyšok jeho rodiny prosili o pomoc. V oboch prípadoch došla katolícka cirkev k záveru, že nie sú vedecky vysvetliteľné, a preto ide o zázraky.

Príkaz

Zázrak-nezázrak, Matka Tereza si už počas svojho života vyslúžila obdiv celého sveta za to, ako s láskou pomáhala chudobným a trpiacim. Narodila sa ako Agnes Gonxhne Bojaxhiu v roku 1910 v albánskej rodine v dnešnom macedónskom hlavnom meste Skopje. O otca prišla, keď mala deväť rokov, jej matka ju spolu s dvoma ďalšími súrodencami vychovávala v katolíckej viere. Keď mala 18 rokov, odišla do kláštora v Írsku a neskôr do indickej Kalkaty.

Otvoriť galériu

Takmer 20 rokov učila geografiu v dievčenskej škole, kam chodili deti z bohatých rodín. Zásadný obrat v jej živote nastal 10. septembra 1946, keď, ako ona sama neskôr tvrdila, sa jej počas cesty vlakom prihovoril Kristus. „Mala som vystúpiť z kláštora a pomáhať najchudobnejším spomedzi chudobných a žiť medzi nimi. Bol to príkaz, úloha, istota,“ napísala po rokoch.

Misionárky lásky

Po dovolení od cirkevných autorít otvorila v roku 1948 v Kalkate prvú verejnú školu pre siroty a v roku 1950 založila Kongregáciu misionárok lásky. O dva roky neskôr, keď našla na ulici v smrteľnej agónii ležať ženu, ktorú si nik nevšímal, presvedčila vedenie mesta, aby jej dali starú budovu, kde by sa mohla starať o umierajúcich, ktorých nemocnice odmietajú.

Dnes majú misionárky lásky charitatívne zariadenia po celom svete. „Vždy, keď videla trpiaceho chudáka, videla v ňom trpiaceho Ježiša. Niekedy dokonca zabudla na ozajstnú osobu, ktorú mala pred sebou,“ citovala agentúra AFP Mary Johnsonovú, ktorá bola misionárkou dve desaťročia.

Otvoriť galériu

Utrpenie, s ktorým sa denne stretávala, malo však pre Matku Terezu aj duchovnú podobu. Celé desaťročia ju prenasledoval pocit duchovnej prázdnoty a pochybnosti o Bohu. Toto jej bolestné tajomstvo sa dostalo na svetlo až po jej smrti, vďaka listom a zápiskom.

Raj mi nič nehovorí. Zdá sa mi prázdny. A napriek tomu mám túto túžbu po Bohu, ktorá ma mučí. Prosím vás, modlite sa za mňa, aby som sa naňho dokázala napriek všetkému usmievať,“ napísala v roku 1957 kalkatskému biskupovi.

Kritika

Hoci milióny ľudí považujú Matku Terezu za sväticu a v Indii sa k jej hrobu chodia klaňať kresťania, hinduisti aj moslimovia, nevyhla sa ani ostrej kritike. Obviňovali ju, že v skutočnosti proti chudobe nebojovala a ľuďom, o ktorých sa starala, odmietala podať lieky alebo ich poslať k odborníkom do nemocnice.

Otvoriť galériu

Sama Matka Tereza považovala utrpenie za Boží údel, ktorý má priviesť ľudí k láske. Aj mocným tohto sveta neustále opakovala, že „chudobní nepotrebujú ľútosť, ale rešpekt“.

V roku 1986 pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý obdivoval jej obetavosť, povedala: „Najsvätejší Otec, viete, čo by bolo milé? Keby ste dali chudobným, môjmu ľudu, iba polovicu bohatstva, ktoré má Vatikán.“

Dva razy na Slovensku

Matka Tereza prišla na Slovensko hneď dva razy. Najprv v roku 1987, ešte za totality, keď navštívila pútnické miesto v Šaštíne na Záhorí. V roku 1990 bola na Slovensku po druhý raz na trojdňovej návšteve, počas ktorej zavítala aj do Nitry a Čadce.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, aď, Jana Kállayová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?