Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2016 12:01 | Správy | Domáce správy
Foto

Blíži sa 5. september, žiaci si opäť zasadnú do lavíc: 9 zmien, ktoré sa dotknú aj nás!

Čoskoro sa mnohé zmení! Pomaly sa končí letné voľno a nastupujú povinnosti. Už v pondelok sa zaplnia triedy žiakmi a spolu so začiatkom školského roka zaúradujú v našich životoch viaceré zmeny.

Nebudú sa však týkať len školopovinných a ich rodičov, ale nás všetkých. Pozrite si prehľad najväčších zmien každodenného života, ktoré nám prinesie nasledujúci štvrťrok. Nový Čas vám spolu s odborníkmi prináša rady, ako prelomové obdobie zvládnuť s úsmevom na perách a s čo najmenším stresom.

1. Pripravte sa na ranné zápchy

Jozef Drahovský, dopravný analytik: - Začiatkom školského roka sa zhusťuje doprava, prechádza sa totiž z prázdninového režimu na školský. Každé ráno dospelí cestujú do práce a deti do škôl a tam, kde nie je dostatočná dopravná kapacita, vytvárajú sa zápchy. S tým je potrebné počítať najmä ráno a poobede. Zápchy sa však netýkajú len hlavného mesta a vjazdu do Bratislavy z diaľnice D1, ale vkrádajú sa aj do iných miest Slovenska. 

Otvoriť galériu

 

2. Náklady na voľný čas vzrastú

Počas leta sa mnohé športové aj kultúrne aktivity presúvajú z interiéru pod holé nebo. V parku si možno zacvičiť jógu, zumbu či pilates a vo vonkajších anfiteátroch sa premieta letné kino. Väčšina z týchto akcií pritom býva zdarma. S príchodom jesene sa za cvičením musíme presunúť do fitnescentra a dobrý film si užijeme len v kinosále. Za všetko toto si však už musíme zaplatiť. 

Otvoriť galériu
Náklady na voľný čas vzrastú
Zdroj: youtube.com, tivi.sk

3. Pribudne ľudí, ktorí si hľadajú prácu

V septembri sa začína robiť naplno, rozbiehajú sa nové projekty. Končia sa sezónne práce, pribúda ľudí, ktorí hľadajú zamestnanie. Rady nezamestnaných rozšíria aj absolventi stredných škôl, ktorí nepokračujú v štúdiu na vysokej škole. "Zamestnanci by mali počítať s tým, že dostanú nové úlohy, môžu byť preradení do iných tímov, môžu získať nových kolegov. V lete v dovolenkovom období ľudia zvyčajne robotu nemenia," vysvetlil Branislav Holík z personálnej agentúry McROY. 

Otvoriť galériu

4. Zmenia sa časy liniek MHD

V Slovenských mestách sa na začiatku školského roka pristúpi k zintenzívneniu spojov MHD. „Dopravný podnik Bratislava v hlavnom meste s príchodom školského roka posilňuje dopravu, pretože cestujúcich pribúda. Dôjde preto k skráteniu intervalov počas rannej a popoludňajšej špičky a k obnove prevádzky školských spojov. MHD sa zvýši približne o 20 % výkonov oproti prázdninovému režimu,“ uviedol Zenon Mikle z DPB. 

Otvoriť galériu

5. Alergie vystrieda chrípka

Alergici toto obdobie nemajú radi. Suché, teplé a veterné počasie v septembri - babie leto - praje šíreniu peľu rôznych burín. Hoci s ochladením a so zrážkami alergie ustupujú, približuje sa chrípková sezóna. U nás sa začína v októbri. "Dať sa zaočkovať je najúčinnejším spôsobom, ako chrípke predísť. Očkovanie je dôležité predovšetkým pre osoby vo zvýšenom riziku závažných komplikácií chrípky a ľudí, ktorí žijú s vysoko rizikovými osobami," radí Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva. 

Otvoriť galériu

6. Jeseň praje móde!

Škola štartuje na rozhraní leta a jesene a toto obdobie môže byť teplotne a zrážkovo nepredvídateľné. „Zmenám počasia je nutné prispôsobiť aj oblečenie. Netreba však mať z toho stres, jeseň nám dáva možnosť vrstviť a kombinovať oblečenie. Na rad prichádzajú zaujímavé doplnky ako šály, klobúky, čiapky, ale aj funkčné kúsky ako gumáky či neoprénové materiály. Hitom bude sýta ružová. Trendové budú najmä kontrasty, ako čipka v kombinácii s hrubými pletenými materiálmi či maskáčovina s vtipnými nášivkami,“ hovorí módny štylista Marián Hornyák. 

Otvoriť galériu
Jeseň praje móde
Zdroj: getty images

7. Nastavte sa na kratšie dni

So začiatkom školského roka sa zmení aj náš denný harmonogram. „Návrat z letného prázdninového režimu do systému, v ktorom žijeme väčšinu roka, nie je jednoduchý. Začína sa meniť počasie a dĺžka dní a nocí. Pokiaľ ide o deti, najhlavnejšie je nastaviť ich na správny spánkový režim. Počas prázdnin si mnohé zvykli ponocovať, preto je potrebné uložiť ich v rozumnom čase a zobrať im z izby počítač, tablet či mobil, ktoré si väčšina po odchode rodičov aj tak zapne a ešte pár hodín používa,“ odporúča detská psychologička Gabriela Herényiová. 

8. Bojovať budeme aj s jesennou únavou

Zmeny nastanú aj v našej psychike, mnohých postihne jesenná únava, teda malátnosť spojená so zmenou počasia a režimu dňa. „Najbližší mesiac nás čaká ešte veľmi pekné počasie. Bolo by teda ideálne chodiť vždy, keď je to možné, na prechádzky do prírody. Nie je nič horšie, ako ísť ráno autom za povinnosťami a následne domov. Človek sa presúva z jedného uzavretého priestoru do druhého a po letnom móde to zvykne prinášať značnú dávku nervozity,“ hovorí psychologička Gabriela Herényiová. 

Otvoriť galériu

9. Škola rodičov odbremení

Dva mesiace, keď rodičia školopovinných detí bojovali s tým, kam ich umiestniť počas bežných pracovných dní, sú preč. Mnohým sa teda značne uľaví, keďže deti budú celý týždeň tráviť na vyučovaní, v družine či na krúžkoch organizovaných školou. Dôležitá je systematickosť a návrat k režimu, a to tak ku školskému, ako aj k pracovnému. Neberte to ako boj, ale ako normálny fakt a kolobeh života. 

Otvoriť galériu

Tieto termíny si poznačte - školský rok 2016/2017

5.september 2016 

 - Po letných prázdninách sa opäť začína školské vyučovanie. V tomto školskom roku si študenti a učitelia odkrútia 188 povinných vyučovacích dní.

28. 10. až 1. november 2016

- Jesenné prázdniny a Sviatok všetkých svätých budú prvým väčším voľnom žiakov základných a stredných škôl.

november 2016

- Žiaci 5. ročníka vybraných základných škôl si otestujú svoje vedomosti na testovacích monitoroch zo slovenského jazyka a literatúry, z maďarského jazyka a literatúry a z matematiky.

20. február až 10. marec 2017

- Jarné prázdniny trvajú jeden týždeň. Najprv budú v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, potom v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji a nakoniec v Prešovskom a Košickom kraji.

 

14. až 16. marec 2017

- Na stredoškolákov v tomto termíne čaká písomná forma internej časti maturitnej skúšky.

5.4.2017

- V druhom polroku je naplánované celoslovenské testovanie študentov 9. ročníka základných škôl. Svoje vedomosti si pred nástupom na strednú školu otestujú z matematiky, zo slovenského jazyka a literatúry alebo z maďarského či ukrajinského jazyka a literatúry.

22.5.2017

- Maturanti zložia skúšku dospelosti. V uvedených dňoch sa na slovenských stredných školách uskutoční ústna forma internej časti maturitnej skúšky.

30.6.2017

- na väčšine základných a stredných škôl si žiaci z rúk triednych učiteľov prevezmú koncoročné vysvedčenia a opäť si môžu začať užívať letné prázdniny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, joc, hum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?