Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2016 10:30 | Správy | Zahraničné správy

Ničivé zemetrasenie si vyžiadalo stovky životov: Talianske celebrity smútia!

Veria, že sa zázrak zopakuje! Pátranie po ľuďoch, ktorí sa stále nachádzajú pod troskami budov v oblasti stredného Talianska zasiahnutej zemetrasením, záchranári stále nevzdávajú.

Hoci sa šance na prežitie z hodiny na hodinu zmenšujú, všetci dúfajú, že v sutinách objavia ešte živých ľudí. Šancu na prežitie pod tonami kameňa a tehál stratilo najmenej 250 ľudí. Tento počet obetí ešte nemusí byť konečný. Svetielko nádeje pre záchranárov svieti aj vďaka prípadu školáčky Giulie (10), ktorú vytiahli spod ruín jej domova po dlhých 17 hodinách!

Záchrana v poslednej chvíli! Po tragickom zemetrasení sa rozbehli veľké pátracie akcie po nezvestných, ktorí zostali uväznení pod sutinami domov. Úsmevy na tvárach skľúčených Talianov vyvolal príbeh malého len 10-ročného dievčatka Giulie, ktoré sa obetavým hasičom podarilo vytiahnuť po neuveriteľných 17 hodinách. Dramatickú záchranu s napätím sledovali desiatky ľudí v dedinke Pescara del Tronto.

Otvoriť galériu

Všetko sa začalo, keď hasiči spozorovali jemne sa pohybujúce nohy dievčaťa, ktoré zavalilo dolu hlavou. Od šťastia im vyhŕkli slzy. „Ona žije,“ zakričal jeden zo záchranárov, zatiaľ čo s kolegami opatrne odpratávali nánosy. Po niekoľkých desiatkach sekúnd sa im podarilo útle telíčko čiastočne odhrabať. Momenty strachu o to, či sa podarí vystrašené dievčatko dostať do bezpečia, zachytila televízna kamera. „Poď, Giulia, poď. Dávaj si pozor na hlavu,“ povedal jej hlavný záchranár, ktorý sa ju snažil vytiahnuť. Následne chcel, aby sa aspoň trochu pohla a vykrútila sa z ťažkých trosiek budovy.

 

Smrti unikla o vlások

Po tom, ako ju záchranár vzal do náručia, sa na tvárach okolostojacich objavil široký úsmev a znel hlasitý potlesk. Po chvíľke zistili, že Giulia, ktorá prežila akoby zázrakom, nebola vážne zranená. Hasič Danilo Dionisi, ktorý ju zo sutín dostal, bol po záchrane šťastný, ale vedel, že pred sebou majú ešte veľa práce. „Aspoň nejaké dobré správy. Odvezieme ju do nemocnice, bude v poriadku,“ povedal. Šance nájsť ďalších živých ľudí po 24 hodinách veľmi klesajú. V ťažkej situácii to tak bol jeden z mála momentov radosti, ktorý znel v talianskom meste.

Otvoriť galériu

Záchranári sa nevzdávajú

V mestečkách Accumoli, Amatrice a Pescara del Tronto stále pracujú záchranári a dobrovoľníci a snažia sa o nemožné. Pod sutinami sú totiž ešte stovky ľudí. Presný počet nikto nevie. Každý však verí v ďalší zázrak.

„Nemáme zoznam osôb, ktoré sa v tom čase mali nachádzať v postihnutej oblasti. Z dôvodu festivalu tam bolo veľa turistov,“ vyjadril sa šéf civilnej obrany Fabrizio Curcio.V nemocniciach je takmer 300 zranených. Ďalších viac ako sto osôb ošetrujú v provizórnych centrách zriadených priamo v postihnutých obciach. Tisíce ľudí sa ocitli bez strechy nad hlavou. Ubytovali ich v hoteloch, telocvičniach či stanových mestečkách. Veľa ľudí však pomoc aj odmietlo a usadilo sa kúsok od svojich bývalých domovov. Odvážili sa vojsť do trosiek, odkiaľ vytiahli matrace a vankúše, ktoré si rozložili v záhradách.

Budovy nemali šancu zvládnuť otrasy

Podľa talianskeho seizmológa a docenta univerzity v Bologni Enza Boschiho Taliansko nemá systém prevencie, ktorý by minimalizoval následky zemetrasenia. Tisíce verejných budov nie sú postavené podľa moderných bezpečnostných predpisov. Zástupcovia miestnych úradov však oponujú, že stavebné úpravy možno robiť iba na novších domoch. Staršie budovy by sa museli celé zbúrať a postaviť znova. „My geológovia už roky hovoríme, že Taliansko nemá systém prevencie,“ uviedol Boschi.

Talianske celebrity smútia

Monica Bellucci (51), herečka
„Som smutná pre moje Taliansko,“ napísala na twitteri.

Otvoriť galériu
Monica Bellucci (51)
Zdroj: reuters, tasr, čtk

Eros Ramazzotti (52), spevák
„Buďme solidárni a prispejme SMS na 45500. To málo, čo dáme, bude pre našich bratov, ktorí zažili ničivú katastrofu, veľa. Som s vami celým mojím srdcom.“

Otvoriť galériu
Eros Ramazzotti (52)
Zdroj: gettyimages
Riccardo Fogli (68), spevák
„Uvedomujem si viac než predtým, aká silná je príroda... Môžeme sa len modliť. Modlím sa za tých menej šťastných.
Otvoriť galériu
Riccardo Fogli (68)
Zdroj: gettyimages
Gianluigi Buffon (38), futbalista
„Raz som počul, ako niekto povedal, že nádej je v mužoch a ženách dobrej vôle. My a naše nádeje sú v tomto dramatickom okamihu v rukách všetkých, ktorí pomáhajú pri kopaní v postihnutých oblastiach. Im patrí moja vďaka.“

Otvoriť galériu
Gianluigi Buffon (38)
Zdroj: reuters, tasr, čtk
Laura Pausini (42), speváčka
„Taliansko, moja krajina... Chcela by som byť teraz s tebou. Celé moje srdce a všetky modlitby sú s tebou. Aj na diaľku cítim tvoju úzkosť, strach, bolesť a bezmocnosť. Milujem ťa.“
Otvoriť galériu
Laura Pausini (42)
Zdroj: gettyimages
Roberta Vinci (33), tenistka
„Prebudíte sa a prečítate si, čo by ste nechceli, aby sa už viac opakovalo. Všetku moju lásku posielam tým, čo ich zasiahla tragédia.“
Otvoriť galériu
Roberta Vinci (33)
Zdroj: gettyimages

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, mač, kan, čtk, Jana Kállayová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo