Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slovenské melóny sú ohrozený druh: Koľko ich je skutočne v obchodoch?

Voňavé, sladké a zahraničné! Také sú melóny, ktoré kraľujú slovenskému trhu napriek tomu, že si ešte sladšie a voňavejšie vieme dopestovať sami. Pestovateľov už boj so zahraničným dovozom unavil.

Tí, ktorí ešte zostali, sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Patrí medzi nich aj Ľudovít Kiss (59) zo Želiezoviec, podľa ktorého je situácia na slovenskom trhu na zaplakanie. Tí, ktorí ešte zostali, sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Patrí medzi nich aj Ľudovít Kiss (59) zo Želiezoviec, podľa ktorého je situácia na slovenskom trhu na zaplakanie. Cudzokrajná produkcia úplne prevalcovala našich pestovateľov. Preto tam, kde sa kedysi rozprestierali dlhokánske polia plné šťavnatých plodov, dnes nájdeme iba žito alebo kukuricu. Naše melóny zmizli z polí takmer úplne, a to napriek tomu, že letá sú u nás čoraz teplejšie.

Väčšina farmárov pestovanie tejto sladkej lahôdky už úplne vzdala. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži, keď sme sa snažili vyhľadať niekoho, kto ešte melóny stále pestuje. Ako sme zistili, nevenuje sa tomu už takmer nik. Z mnohých niekdajších pestovateľov sa stali priekupníci, ktorí nakupujú plody v zahraničí a tu ich predávajú. Po dlhom pátraní sme však narazili na poľnohospodára Ľudovíta Kissa, ktorý je vo svete melónov niečo ako posledný slovenský mohykán. Museli sme sa za ním vydať na Farmu Kissova, aby sme zistili, kam zmizli naše tradičné sladučké melóny.

Ťažké podnikanie

Kiss podniká so zeleninou 25 rokov a ako sám hovorí, slovenské poľnohospodárstvo je už roky v katastrofálnom stave. Zahraničná zelenina vytláča našu slovenskú, medzi ňou aj melóny, z regálov preč. Čísla hovoria jasnou rečou. „Kým kedysi som pestoval melóny na 60 - 70 hektároch a všetky sa predali, dnes pestujem iba na piatich hektároch a rok po roku sa obávam, či sa minú,“ hovorí Kiss, podľa ktorého alarmujúce to nie je iba s melónmi, ale aj s inou zeleninou či ovocím. Vie, o čom hovorí, pretože sám pestuje aj papriku, rajčiny, uhorky, kapustu či jahody.

Otvoriť galériu

Pravé zahraničné

Väčšina melónov, ktoré nájdeme v obchodoch, sú naozaj zo zahraničia. Reťazce tvrdia, že za to môže najmä neskoršie dozrievanie našich melónov oproti tým zahraničným - táto teplomilná zelenina v teplejšom podnebí dozrieva omnoho skôr, a tak prvé zahraničné melóny nájdeme v obchodoch už v máji. Okrem toho podľa nich domáca produkcia nevládze pokryť požiadavky trhu. 

Dôvodom, prečo zahraničné melóny víťazia, je však aj cena. Vďaka vyšším dotáciám dokážu zahraniční farmári predávať plody lacnejšie ako naši. „Môže byť lacnejšia, ale nie je kvalitnejšia a rozhodne nie chutnejšia. Ja viem, že naša úroda dozrieva neskôr, ale keby od júla začali brať všetky obchody melóny od Slovákov, dokázali by zaplniť trh domácimi melónmi,“ myslí si Kiss.

Obchody však dodávajú, že v tomto období sa snažia do predaja zaradiť aj našu úrodu. Čo však predajcovia na trhoch či pri cestách, ktorí už od začiatku júna tvrdia, že predávajú slovenské melóny? „Keď si kupujete melón v júni a predajca vám tvrdí, že je to naša produkcia, klame. Slovenské melóny sa sadia začiatkom mája a prvé plody dozrievajú až neskôr v júli. Skôr to jednoducho nie je možné,“ vysvetľuje Kiss.

Rozdiel v chuti

Ideme sa pozrieť na miesto, kde sa pestujú naše slovenské melóny. Vzduchom sa šíri nádherná sladká vôňa. Napravo vidíme žlté a naľavo obrovské červené melóny. Nie sú to iba nejaké nepodarky, ako keď sa v našich podmienkach snažíme dopestovať tropické ovocie. Slovenské melóny sú veľké a chutné - je to preto, že sem jednoducho patria. Ich pôvod vraj musíme hľadať v juhozápadnej Afrike, no pestovanie má aj v našich končinách dlhoročnú tradíciu.

Otvoriť galériu

Na južnom Slovensku každoročne dozrievajú od 17. storočia. „Majú tu ideálne podmienky. Pozrite sa na tú pôdu, toto je dar, ktorý máme a nevážime si ho. Práve táto pôda však dáva melónom chuť,“ hovorí Kiss a rukou začrie do čiernej zeminy. „Vidíte tú farbu? Je to čierne zlato. Má v sebe množstvo živín. A my Slováci si takúto pôdu radšej predávame zahraničným investorom, aby tu postavili fabriky. Je to smutné.“ Podľa Kissa je v chuti našich melónov a tých zahraničných obrovský rozdiel.

„Naše idú z poľa rovno do predaja a kamión ide z Grécka či zo Španielska aj týždeň. Potom sa predsa nemôžeme baviť o úplnej čerstvosti. Dosť bolo rečí, ukážte, ktorý sa vám páči, okoštujeme ho a zistíte, o čom hovorím,“ posiela ma majiteľ farmy do poľa vybrať si melónového favorita. Všetky vyzerajú ako vystrihnuté z katalógu a vybrať si je naozaj ťažké. Podávam mu však jeden, ktorý určite váži vyše 10 kíl. Pestovateľ ho vezme, očistí a rozkrojí. Už len pri pohľade na jeho sýtu červenú farbu si všetci vieme predstaviť tú chuť. Jeho sladkosť však prevýšila všetky naše očakávania. Je naozaj výborný.

Mladým sa nechce

Za to, že melóny, ale aj celková produkcia zo Slovenska miznú, však nemôžu iba zahraničné dovozy, ale aj fakt, že u nás už nemá kto polia obrábať. Poľnohospodárstvo predsa len mladým nepripadá ako prestížne odvetvie. „Kedysi na poliach robili celé rodiny. Vidíte to aj na dvoroch. Každá rodina pestovala svoje plodiny, dnes tam často nájdete skôr burinu alebo uhladený trávnik ako vlastnú úrodu. Dnešným mladým sa už takto pracovať nechce. Radšej utekajú do zahraničia,“ uzatvára rozprávanie o problematike v zeleninárstve Kiss.

Slovenskosť sa nenosí

Otvoriť galériu

Ľubomír Drahovský, analytik trhu

„Pri nákupoch u nás stále vyhráva peňaženka spotrebiteľa nad nejakým národným cítením. Na základe dostupných štatistík a prieskumov spotrebiteľského správania vieme, že medzi základné parametre pri rozhodovaní o kúpe produktov patria v prvom rade cena, čerstvosť a kvalita jednotlivých tovarov. „Slovenskosť“ výrobkov je v rámci rozhodovania spotrebiteľa na siedmom až ôsmom mieste. Čo sa týka domácich melónov, určite sa vyskytujú viac pri cestách či v malých obchodíkoch na juhu Slovenska ako v regáloch reťazcov.“

Koľko je v obchodoch slovenských melónov?

Kaufland

Júlia Piterková, tlačové oddelenie: „Slovenská produkcia, žiaľ, nedokáže pokryť celkový dopyt našich zákazníkov a podiel slovenských dýň sa preto bude u nás pohybovať na úrovni 30 - 40 % v období, keď budú k dispozícii melóny zo Slovenska. Vzhľadom na veľmi dobrú spoluprácu so slovenskými pestovateľmi sme na tento rok zabezpečili viac ako 1 300 ton slovenskej dyne červenej.“

COOP jednota

Ján Bilinský, riaditeľ sekcie obchodu: „V sieti COOP Jednota sme v roku 2016 začali ponúkať melóny červené oveľa skôr, ako dozreli na Slovensku domáce melóny. Z tohto dôvodu sa v našej ponuke viac vyskytovali melóny z dovozu. Domácu produkciu budeme postupne zaraďovať až v tomto období, keď predpokladáme, že slovenských melónov bude na trhu dostatok.“

Lidl

Tomáš Bezák, vedúci oddelenia komunikácie: „V našej ponuke sa nachádzajú slovenské i zahraničné dyne.“

Tesco Stores

Diana Priechodská Brodnianska, manažérka komunikácie: „Aj tento rok máme v ponuke červené melóny i od slovenských dodávateľov. Aktuálne už máme až 60 % červených melónov od lokálnych slovenských dodávateľov, v ďalších týždňoch plánujeme tento podiel ešte zvýšiť. V období sezóny, keď je na Slovensku možné ovocie a zeleninu dopestovať v dostatočných množstvách, sa snažíme urobiť maximum pre to, aby sme ponúkali našim zákazníkom ovocie a zeleninu lokálneho pôvodu.“

Billa

Denisa Pernicová, hovorkyňa: „V tomto období je sezóna melónov a dýň na vrchole a v predajniach Billa po celom Slovensku máme v ponuke dyne aj od slovenských pestovateľov z oblasti južného Slovenska. Slovenská produkcia však nepokryje dopyt v dostačujúcej miere, a tak ponúkame aj dovozové melóny. Zákazníkom dokonca ako jediní ponúkame obľúbenú slovenskú červenú dyňu bez jadierok.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je