Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dráma v Sekuliach: Vietor strhol karavan s deťmi do jazera!

Niektoré regióny Slovenska sa cez víkend ocitli pod vodou! Silné búrky sprevádzali prívalové dažde a blesky.

Padali krúpy ako pingpongové loptičky a vietor vial takou rýchlosťou, že odfúkol dva karavany, ktoré stáli pri jazere Oširíd v Sekuliach (okr. Senica). Jeden sa zachytil o strom, druhý sa však prevrátil do jazera a vlny ho unášali ďalej. V karavane boli v tom čase dve malé deti. Otec skočil do vody, aby ich zachránil. Karavan plával niekoľko sto metrov, trom záchrancom sa ho však napokon vlastnými silami podarilo vytiahnuť z vody.

Odvaha im nechýbala! Jozef (58), Ivan (54) a Juraj (31) sa vybrali ešte v piatok na dovolenku na jazero Oširíd v Sekuliach. To, že na nedeľu večer hlásili me­teorológovia búrky, vedeli, nikto z nich však ani len netušil, že zažije najhoršie chvíle vo svojom živote. „Búrka sa strhla asi za sekundu. To ani nebol dážď, to sa len voda liala a padali krúpy ako loptičky. Fúkal obrovský vietor a museli sme si ratovať všetko, čo sme mali. Držali sme si karavan vlastnými rukami,“ povedal Jozef (58), ktorý je dobrovoľným hasičom.

Otvoriť galériu

To, že svoje remeslo využijú na dovolenke naplno, nečakali. „Videli sme, ako vietor unáša najskôr jeden karavan, ten však skončil opretý o strom. Druhý ale prevrátil takmer okamžite a hneď sa ocitol vo vode. Malé detičky sa v čase búrky hrali na počítačoch. Ani sa nenazdali a boli vo vode,“ opisuje strašné chvíle Juraj (31), ktorý je tiež dobrovoľným hasičom.

 

Karavan vytiahli na breh

„Ich otec okamžite skočil do vody a plával za karavanom. My sme naštartovali čln a utekali sme pomáhať, ako sme vedeli. To už deti mali záchranné vesty a boli v bezpečí. Potom bolo treba zachraňovať aj karavan, ktorý odplával niekoľko sto metrov,“ dodáva Ivan (54). Naštartovali vlastné auto a svojimi silami sa snažili ťahať karavan na breh. „Všetko sme robili v obrovskom daždi, krúpy nám padali na plecia,“ hovorí Juraj. Všetci traja sa zhodli, že nič horšie ešte nezažili.

Otvoriť galériu

„Už sme zažili všetko možné, ale toto bolo ako hurikán v zahraničí. Bola to obrovská búrka a je šťastie, že sa nikomu nič nestalo,“ priznávajú. Statočných hasičov však neodradila ani takáto skúsenosť, na mieste stanujú naďalej. „Prišli sme dovolenkovať, a keďže sme správni chlapi, toto nás neodradí,“ hovoria teraz už s úsmevom. Deti z potopeného karavanu previezli do nemocnice na bratislavských Kramároch, kde ostali na pozorovaní s malými odreninami a v šoku. „Prijali sme štyri deti, z toho jedno bolo prepustené do domácej starostlivosti, tri sú hospitalizované a stabilizované,“ uviedla Dana Kamenická, hovorkyňa DFNsP.

Slovenskom sa prehnala smršť

Autá plávali

Komárno 31. 7. 2016 12.30 hod.

V nedeľu v Komárne vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Silné prívalové dažde zatopili cesty aj podchody a autá plávali ulicami. Krúpy upchali kanalizáciu a voda nemala kam odtekať.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr, zahori.sk

Vlaky meškali

Lubeník 31. 7. 2016

Ochromená ostala aj železničná doprava. Silné búrky spôsobili na mnohých miestach podmytie či úplné zaplavenie železničnej trate. Popadané stromy poškodili trakčné vedenie. Niektoré spoje meškali aj niekoľko hodín, iné nepremávali vôbec.

Otvoriť galériu
Zdroj: žsr

Komárno 31. 7. 2016

Silný nárazový vietor v Komárne vyvracal stromy, akoby nemali korene. Mnohé z nich popadali na cestu či bytovky. Silná búrka zasiahla mesto okolo 12.30 hod. a skončila sa zhruba po dvoch hodinách.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr, zahori.sk

Blesk spôsobil požiar

Zlatná na Ostrove 31. 7. 2016  23.00 hod.

Obrovské plamene šľahali v nedeľu v noci zo senníka v areáli družstva v Zlatnej na Ostrove. Požiar spôsobil úder blesku. Na mieste zasahovali hasiči z Komárna aj okolitých okresov.

Otvoriť galériu
Zdroj: tv joj

Dažde pomaly utíchajú

Pavol Faško, klimatológ zo SHMÚ:

- Minulý týždeň priniesol intenzívne búrky s množstvom zrážok. Ich vývoj podporovalo aj stabilne teplé počasie a vysoká vlhkosť vzduchu. Búrky sa premiestňovali len minimálne, čo viedlo k mimoriadne vysokým úhrnom zrážok - v priebehu niekoľkých hodín napršalo aj viac ako 100 mm zrážok. V priebehu najbližších dní očakávame postupné zvyšovanie denných aj nočných teplôt a zväčša bez významnejších zrážok. Búrky by sa mali ojedinele vyskytnúť len v závere pracovného týž­dňa a v priebehu víkendu.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, NOVÝ ČAS, Noema Hipká, lš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke zhorené knihy v najväčšej ukrajinskej tlačiarni po raketovom útoku ruskej armády v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny v piatok 24. mája 2024.
Nočný poplach na Ukrajine: Armáda zostrelila sedem ruských rakiet a 32 dronov
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Foto
Zamestnanci RTVS chystajú PROTEST: Preruší štrajk vysielanie?! Aha, čo prezradili
Vizváryová všetkým ukázala, aké správy Richterová posielala Kollárovi.
Foto
Kollár opísal drsný incident vo svojom dome: Kto ÚTOČIL ako prvý?! Strašné, čo sa malo stať jednému z detí
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Minister Lavrov podporil zámer Číny: Podľa Moskvy Peking chápe príčiny vojny
Staršej generácii Čechov sa ťažko počúva, že na Hradčanoch úradoval ľavoboček cisára pána.
V Prahe sa uskutoční významný summit: Bude na ňom mať svoje zastúpenie aj Slovensko?
Na poslednej rozlúčke s tragicky zosnulým iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím vyšli do ulíc Teheránu desaťtisíce ľudí.
OSN vzdá hold tragicky zosnulému prezidentovi Iránu († 63): Z USA sa šíria hlasy nevôle!
Vodca KĽDR Kim Čong-un
Kim Čong-una neúspech len tak neodradí: Tento krok označila Južná Kórea za provokáciu!
Na snímke futbalisti Slovana Bratislava počas osláv majstrovskej trofeje.
Honba za skupinou Ligy majstrov: Akých súperov môže mať Slovan v 1. predkole?
(ilustračná fotografia).
Krymom sa ozývali výbuchy! Odrazenie ukrajinských síl po sebe zanechalo škody
Kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
Zvýšia Trumpove sľuby napätie? Zbombardoval by Moskvu a... TOTO ľudí zaskočilo
Gerlach. Pozerať sa na svet z takejto výšky bolo pre neho úžasným zážitkom.
Foto
Bývalý narkoman Slávo prešiel peši Slovensko: Išlo mu aj o ŽIVOT! Neuveríte, čo všetko si zažil
Pedestrian crossing road marking and fast moving car, photo with selective focus and shallow DOF
Bezcitný čin: Neznámy páchateľ zámerne zrazil ľudí! Armáda spustila pátranie