Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Súrodenci Marek a Adrián úspešne reprezentujú Slovensko v tenise: O medaily bojujú bez sluchu!

Ani hendikep im nebráni robiť to, čo majú najradšej. Súrodenci Adrián (17) a Marek (10) Vacovci z Kováčovej (okr. Zvolen) sú od narodenia nepočujúci s vrodenou diagnózou ťažká obojstranná hluchota.

Napriek tomu sa snažia viesť plnohodnotný život. Časté návštevy lekárov, logopédov, špecialistov detských integračných centier a hospitalizácie na foniatrickej klinike im zaberú veľa času, šikovní bratia si ho však napriek tomu nájdu aj na šport, ktorý sa stal ich vášňou. Pomôcť nadaným bratom môžete prostredníctvom behu Telekom Night Run a Srdca pre deti - charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Manželia Marián (42) a Ľudmila (39) Vacovci mali obrovskú radosť, keď sa im pred 17 rokmi narodil prvorodený synček. Až spätne si spomínajú, že s malým Adriánkom nebolo od začiatku všetko v poriadku. „Keď ostatné bábätká v nemocnici plakali, on bol tíško. Spinkal pri vysávaní a nevystrašilo ho ani buchnutie dverí,“ prezrádza Ľudka. Keď mal synček rok, lekári im potvrdili, že je nepočujúci. „Veľmi som plakala. Bola to hrozná predstava, že mi Aďko nikdy nepovie mama. No manžel sa nezmieril s tým, že by naše dieťa nerozprávalo a nepočulo, a hľadal riešenie,“ dopĺňa mamička dvoch chlapcov. Rodičia sa dozvedeli o kochleárnom implantáte (druh ušného implantátu, ktorý sa vkladá do vnútorného ucha), vďaka ktorému by mohol ich syn počuť a rozprávať. Adrián podstúpil túto operáciu ako dvojročný a skutočne sa s implantátom naučil pekne rozprávať a aj počuje. V súčasnosti študuje grafiku.

Otvoriť galériu

Rovnaká diagnóza

 

Vacovci sa neskôr rozhodli pre druhé dieťa, pretože lekári im dávali veľkú nádej, že bude počuť. „Marek bol veľmi vnímavé bábätko, bola som si istá, že nie je nepočujúci. Vyšetrenia však potvrdili, že je na tom rovnako ako jeho brat,“ hovorí Ľudmila s bolesťou v hlase. Dodáva, že s manželom sa museli rýchlo spamätať, navyše už vedeli, ako majú vychovávať nepočujúce dieťa. Aj ich mladší syn podstúpil kochleárnu implantáciu, vďaka ktorej teraz počuje a naučil sa aj rozprávať. Obaja chlapci napriek hendikepu navštevujú normálne školy a navyše sú aj dobrými športovcami. „Marek začal hrať tenis ako štvorročný, lyžuje, pláva a baví ho aj futbal. Adrián hrával tenis od ôsmich rokov, potom mal dva roky pauzu a teraz začal opäť trénovať,“ potvrdil otec Marián.

Otvoriť galériu

Milujú šport

Obaja chlapci práve v tenise nedávno reprezentovali našu krajinu na majstrovstvách Európy nepočujúcich v Slovinsku. Marek sa navyše zúčastňuje na mnohých súťažiach a tréningu sa nevzdal dokonca ani cez prázdniny. „Tenis ma veľmi baví. Keď vyrastiem, chcem byť tenista a futbalista,“ prezradil nadaný chlapec. On aj jeho starší brat mali najprv procesory, ktoré pri športovaní pôsobením potu skorodovali a často sa kazili. „Opravy a výmeny procesorov sú veľmi nákladné, čo si my ako rodina nemôžeme často dovoliť. Chceli by sme preto pre naše deti iný typ strojčeka, ktorý je odolný a lepší pri športovaní,“ ozrejmila mama nadaných súrodencov.

Chlapci sa totiž napriek tomu, že nepočujú, snažia žiť plnohodnotný život a zaradiť sa medzi rovesníkov, čo sa im aj darí. „Boli chvíle, keď sa pýtali, prečo práve oni nepočujú, no naučili sa s tým žiť, a dokonca sú úspešní v škole aj v športe,“ uviedol Marián. Aby sa nádejným športovcom ešte viac darilo, prostredníctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis, sa budú predávať čísla z behu Telekom Night Run na kúpu načúvacieho aparátu s príslušenstvom.

Pomôžte bratom Adriánovi a Marekovi aj vy!

Pomôcť bratom Adriánovi a Marekovi môžete aj vy. Stačí, ak sa stanete súčasťou Telekom Night Run. Registrujte sa na stránke www.bratislavamarathon.com v sekcii Telekom Night Run a zakúpte si svoje obľúbené bežecké číslo. Minimálna hodnota príspevku je 5€.

Ak sa však nechcete zúčastniť behu no chcete bratom pomôcť, môžete tiež zaslať darcovskú SMS v hodnote 5€ s textom SRDCE na číslo 871 alebo online kliknutím tu:

POMÔŽEM

 Peniaze vyzbierané nad sumu 3000 € – potrebnú na kochleárny implantát s príslušenstvom – Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie deti so sluchovým postihnutím v Srdci pre deti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi