Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2016 16:00 | Správy | Servis | Vzťahy

Rušenie nočného pokoja, cudzie konáre v záhrade či brešúci pes: Ako riešiť susedské spory?

Zlé susedské vzťahy vedia zo života urobiť doslova peklo. Na Slovensku aktuálne zarezonoval prípad Eugena (63) zo Senca, ktorý má amputované obe nohy, je na vozíčku a susedia napriek tomu nechcú povoliť inštaláciu schodiskovej plošiny, ktorá by mu pomohla.

Argumentujú to tým, že by sa tak porušili požiarne predpisy. Aké sú typické konfliktné situácie medzi susedmi a ako ich riešiť? Nový Čas vám ponúka rady právnika, psychológa a sociologičky.

Mať dobrého suseda je veľmi dôležité. Dobré  susedské  vzťahy  prispievajú   k psychickému zdraviu človeka, vytvárajú pocit istoty  a rozširujú náš sociálny  priestor, kde  môžeme byť užitoční pre  druhých. „Zo psychologického hľadiska  je  dobré mať  nejakého mediátora, človeka, ktorý   vytvára  most  medzi  stránkami konfliktu. Môže to  byť  ďalší  sused, môže to byť  dôverník domu alebo starosta,“ radí psychológ Miron Zelina.

5 najčastejších sporov v susedskom spolunažívaní

 

1. Konáre susedovho stromu zasahujú do môjho pozemku

Občiansky zákonník uvedenú situáciu upravuje tak, že je možné presahujúce konáre odstrániť, avšak vždy primeraným spôsobom a s ohľadom na vegetačné obdobie. 

2. Prekáža mi hluk a pach od suseda v spoločných priestoroch

V zmysle Občianskeho zákonníka nikto nesmie vykonávať svoje vlastnícke práva tak, aby nad nevyhnutnú mieru obťažoval či sťažoval výkon práva iného vlastníka hlukom, imisiami a podobne. Z uvedeného dôvodu je možné domáhať sa ochrany svojich práv (súd, bytový správca). 

3. Sused zapratáva spoločné priestory popri schodoch a na chodbe

Platí to, čo v predošlom prípade. K uvedenému ešte pristupuje aj povinnosť vlastníka či spoluvlastníka a správcu udržiavať spoločné priestory priechodné s ohľadom na protipožiarnu bezpečnosť. 

4. Obťažuje ma susedov pes svojím brechotom

Čo sa týka domácich zvierat, zákon takúto situáciu definuje vo všeobecnosti tak, že výkon vlastníckeho práva nesmie nad mieru primeranú okolnostiam zasahovať do vlastníckych práv iných. 

5. Sused sa napojil na moju sieť vody a elektriny

Tu už ide o peňažnú ujmu a v danom prípade môže ísť dokonca aj o trestný čin krádeže. Rozhodujúcim faktorom je v tomto prípade výška škody.

Na koho sa obrátiť?

advokát Mojmír Plavec

Otvoriť galériu
Mojmír Plavec.
Zdroj: anc

Mám konflikt so susedom riešiť sám?

Každý spor je vhodné riešiť najskôr zmierlivou cestou. Susedský spor môže veľmi rýchlo eskalovať, ak susedia riešia vzájomné problémy ihneď prostredníctvom polície, právnika či súdu. 

Pomôže mi obec?

Na obci sa možno domáhať ochrany svojich práv, ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. 

Kedy je lepšie kontaktovať políciu či súd?

Na poriadok v obci či meste dohliada aj mestská polícia. V jej rukách je aj riešenie priestupkov proti občianskemu spolunažívaniu. Ich dôvodom býva najmä ublíženie na cti, urážanie, osočovanie či vyhrážanie. V týchto prípadoch je policajt oprávnený uložiť pokutu až do výšky 33 eur. Ak konanie zo strany susedov porušuje napríklad nočný pokoj, narušuje občianske spolunažívanie alebo spôsobuje škodu na majetku, je možné obrátiť sa na políciu. Za priestupok polícia uloží pokutu. V prípade, ak ste sa nedomohli nápravy cez obec či políciu môžete sa obrátiť na súd. Práve súdu je uložená právomoc prejednávať a rozhodovať spory aj tohto druhu.

Môže zasiahnuť správca domu?

Správca plní najmä kontrolnú úlohu. Ak dojde k sporu medzi susedmi, môže spolupôsobiť ako nestranná osoba. Ak však vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných susedov napr. poškodzovaním spoločných priestorov, alebo narušuje pokojné bývanie ostatných či dokonca ohrozuje ich bezpečnosť , môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého zo susedov v dome nariadiť dokonca aj predaj bytu.

Nerobte susedovi to, čo nechcete, aby robil on vám

Zuzana Kusá, sociologička

- Názory na dobré susedstvo sa môžu meniť aj u konkrétnych ľudí. V rôznom veku a v rôznej životnej fáze oceňujeme na susedoch iné kvality (napríklad susedku, ktorá neustále pozoruje okolie domu a pohyby v ňom, ocenia rodičia malých detí, ale medzi dospievajúcimi môže byť v nemilosti). Zdravé susedské vzťahy sú založené na starej známej zásade - čo nechceš, aby druhí robili tebe, nerob ani ty im, a na pozorne udržiavanej rovnováhe medzi zdvorilou nevšímavosťou a pozornosťou k potrebám ľudí v susedstve.

Čo stojí za vznikom sporov?

Miron Zelina, psychológ

- Najčastejším kameňom úrazu sú sebectvo, nevšímavosť, namyslenosť, klebety, intrigy, škodoradosť, konšpirácie, zamračenosť a neustála  zlá nálada. To sa potom prejaví v každej  maličkosti  i vo veľkých veciach  -  či už  pôjde o to, že deti príliš  kričia, alebo breše pes, alebo  konáre   stromu  presahujú  do našej  záhrady, alebo  susedia  sú neporiadni  a neseparujú  odpad.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michal Húska, Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…