Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2016 06:04 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Stovky Slovákov sadli do lietadla, akoby sa nechumelilo: Prečo sme odleteli do Turecka!

Niektorí s obavami, iní v úplnej pohodičke. Napriek dramatickým udalostiam sa do krajiny polmesiaca v sobotu, len pár hodín po krviprelievaní, vybrali dovolenkovať stovky Slovákov.

Z bratislavského letiska počas soboty do Turecka odleteli štyri lietadlá. Ministerstvo zahraničných vecí situáciu v letoviskách označilo za pokojnú, Česi tam však neodporúčajú cestovať vôbec.

Na letisku panovali zmiešané nálady. Niektorí ľudia do poslednej chvíle váhali, či do lietadla nastúpia. Náš rezort diplomacie situáciu upokojuje, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák povedal, že v letoviskách sa nič nedeje. Ministerstvo neodporúča cestovať len do Ankary a Istanbulu. Situáciu vidia inak Česi.

„Ľudia by mali v súvislosti s cestami do Turecka sledovať a rešpektovať odporúčania ministerstva zahraničných vecí a v najbližších hodinách do krajiny necestovať,“ povedal český premiér Bohuslav Sobotka. Lajčákov hovorca rozdiel v odporúčaniach vysvetlil tým, že my vyhodnocujeme informácie, ktoré máme k dispozícii my.

AKO SA CÍTILI PRED ODLETOM

Štamperlík pred cestou

Otvoriť galériu

Adriána s priateľom Tomášom mali namierené do Antalye. „Viac by som sa bála letieť do Istanbulu a Ankary, ale verím, že všetko bude dobré,“ hovorí Adriána. Podľa nej ich cestovka nedala pokyny o bezpečnostných opatreniach, ktoré treba dodržiavať. „Vyzerá to tak, že sa v Turecku schyľuje k občianskej vojne. Ľudia by sa mali nad sebou zamyslieť, či vojna prináša nejaké výsledky a prospech pre ostatných,“ dodala. Jej priateľ si pred odletom dal na povzbudenie štamperlík.

Nepovedali nám, že je to nebezpečné

Otvoriť galériu

Medzi tými odvážnejšími boli aj Andrea (37), Katarína (38), Majo (38) a malá Silvinka z Martina a Ružomberka. „Ja nemám strach a neviem, prečo by som ho mal mať. Letíme do Antalye a cestovka nás neupozornila na to, že by to malo byť v krajine nebezpečné,“ povedal za skupinu Majo, ktorý s rodinou cestoval na osemdňovú dovolenku.

My sa nebojíme

Otvoriť galériu

„Nemáme obavy, komunikovali sme s cestovnou kanceláriou, všetko je podľa nich v poriadku, veď keby niečo, tak nás privezie naspäť vládny špeciál,“ povedal Marián (39) z Bratislavy s úsmevom, ktorý cestoval na dovolenku na 8 dní spolu s manželkou Veronikou (33) a ich dcérou.

Ideme tam so strachom

Otvoriť galériu

„Ideme si oddýchnuť na dovolenku a dúfame, že všetko dobre dopadne po tej situácii, ktorá v Turecku nastala. Máme strach, samozrejme. Hneď o siedmej ráno sme kontaktovali cestovnú kanceláriu, tá sa vyjadrila, že v letoviskách je všetko v poriadku,“ povedali svatky Eva Opavská (68) a Eva Pišová (60) z Partizánskeho, ktoré cestovali na dovolenku do Antalye.

Kedy máte nárok na vrátenie peňazí za dovolenku?

Hrôzy v obľúbenej destinácii Slovákov. Tak by sa dalo nazvať to, čo sa odohralo v Turecku v noci z piatka na sobotu. Ministerstvo zahraničných vecí síce označilo situáciu v letoviskách za pokojnú, mnohí z ľudí, ktorí si tam kúpili zájazd, však majú obavy. Nový Čas zisťoval, v akých prípadoch sa môžete dostať späť k svojim peniazom za neuskutočnenú dovolenku.

Slavomír Slávík, právnik

- Vrátenie peňazí či poskytnutie náhrady za zájazd či dovolenku je viazané len na obchodné podmienky tej ktorej cestovnej kancelárie. Občiansky zákonník ani zákon o zájazdoch priamo nehovoria o povinnosti cestovných kancelárií vrátiť peniaze klientom v prípade, že ministerstvo zahraničia vydá odporúčanie necestovať do krajiny, kde došlo k prevratu či pokusu oň.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, lš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...