Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Utajené poklady Vysokých Tatier: Niektoré zaujímavosti nepoznajú ani rodení Tatranci

Naše najmenšie veľhory sveta sa zdajú byť také malé a všetkým dôverne známe, že nás v nich už vari ani nič nedokáže prekvapiť. No to je veľký omyl. Tu je dôkaz, že Vysoké Tatry dokážu prekvapiť aj znalcov.
Otvoriť galériu

1. Odtlačok stôp dinosaura

Otvoriť galériu
1. Odtlačok stôp dinosaura
Zdroj: Igor Ľudma

Prvé dinosaurie stopy našli paleontológovia Milan Sýkora a Jozef Michalik na konci Tichej doliny už v roku 1976, o tri desaťročia neskôr našli poľskí paleontológovia ďalšie takéto pozostatky po pravekých jašteroch. Sú to stopy druhov Anomoepus, Anchisauripus, Kayentapus a ďalších druhov. Ich sadrové odliatky nájdete vystavené v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

2. Bane na Kriváni

Otvoriť galériu
2. Bane na Kriváni
Zdroj: Igor Ľudma

Kriváň je jeden zo symbolov Slovenska. Málokto vie, že kedysi boli rovno pod vrcholom bane. Už v roku 1507 začal Jakub Fuger s pokusmi ťažiť zlato v oblasti Kriváňa. Ďalšie pokusy boli koncom 18. storočia s úmyslom ťažiť antimonit, ale výsledky ťažby boli také slabé, že svoju prácu rýchlo skončili. Najvyššia štôlňa bola vyhĺbená len 50 metrov pod vrcholom Kriváňa. Do výšky 2 200 metrov bola urobená cesta pre konské povozy dolinou s príznačným názvom Zadný handel na Pavlov chrbát. Dodnes sú na Kriváni opustené banské štôlne. Nájsť ich vôbec nie je jednoduché. Pokúšať sa ich hľadať bez odborných znalostí a profesionálneho sprievodu je smrteľne riskantné!

3. 1000-ročné limby

Otvoriť galériu
3. 1000-ročné limby
Zdroj: Igor Ľudma

Na konci Kôprovej doliny, pre návštevníkov a turistov neprístupnej, prísne chránenej Nefcerke, rastú jedinečné stromy - borovice limby. Prežívajú v ťažkých a drsných podmienkach, preto rastú veľmi pomaly a znesú aj najväčšie mrazy. Ochranár Erik Baláž tu našiel limby, ktoré majú viac ako tisíc rokov. „Sú to najstaršie voľne rastúce rastliny v Európe. Práve v týchto chvíľach robíme podrobný výskum a datovanie, ktoré nám má potvrdiť celkom presný vek týchto jedinečných stromov. Všeobecne sa vedelo, že limby sa dožívajú aj osemsto rokov, ale tisíc a viac je prekvapením,“ hovorí. 

4. Kamenný ruženec

Otvoriť galériu

Ostrva (2 350 m) je jeden z najnavštevovanejších tatranských vrcholov. Turistov z Popradského plesa priam láka, aby na ňu vystúpili. Skoro nik ale nevie, že z jedného z vrcholkov ostrvy visí veľký kamenný ruženec. Čo motivovalo neznámeho autora, aby v takej výške vybudoval a zmontoval obrovský kamenný ruženec, sa dnes asi už nedozvieme. Musela to byť obrovská drina, ale aj veľká odvaha, lebo za socializmu sa akákoľvek neschválená aktivita trestala. A ak to bola aktivita nemilá vtedajšiemu režimu, ten trest znamenal aj väzenie. Napriek tomu neznámy odvážny umelec, horolezec, stavbár, nosič vytvoril v Tatrách za totality nevšedné monštruózne dielo, ktoré však ukryl pred bežnými návštevníkmi. Škoda. Takže ani túto nevšednosť bez skúseného sprievodcu a znalca nenájdete, aj keď je len kúsok od frekventovaného chodníka.

5. Kovadlina na Končistej

Otvoriť galériu
5. Kovadlina na Končistej.
Zdroj: Igor Ľudma

Končistá je 17. najvyšší kopec v Tatrách. Výstup na ňu nie je náročný, ale nevedie tam značkovaný turistický chodník, preto sa tam dostanete len v sprievode horského vodcu. „Tento tatranský štít nepatrí medzi najžiadanejšie výstupy. Je to škoda, rád ho klientom odporúčam. Je to prechodový vrchol - začnete na Popradskom plese a skončíte na Sliezskom dome,“ opisuje horský vodca Jaro Michalko a dodáva: „Málokto však vie, že vrchol tohto štítu (2 537 m) zdobí ozrutný kameň čudesného tvaru. Má viac mien: Konská hlava, Nákova, ale Kovadlina je najpoužívanejší. Vraj to tam umiestnil obor v snahe na nej rozdrviť Tatry, ktoré nemal rád. Súrodenci mu v tom zabránili, lebo im sa Tatry páčili a vyhnali ho z nich.“

6. Kamenné srdce

Otvoriť galériu
6. Kamenné srdce
Zdroj: Igor Ľudma

Medzi Vyšnými Hágmi a odbočkou na Popradské pleso, tesne nad električkovou traťou je veľké kamenné srdce. Tento kamenný úkaz očaril aj horského vodcu Marka Trávnička: „Je to nádherný prírodný výtvor, srdce dokonalých tvarov a tvrdé priam ako žula. Prekvapuje ma, že toto srdce pozná len málokto, skoro nik. Do tatranskej víchrice sa skrývalo medzi stromami a nebolo ho ľahké nájsť. Dnes sa ale vyníma na holej stráni. Bohužiaľ, priame slnko, dážď, mráz a hlavne mach, kameň intenzívne ničia a srdce sa pomaly rozpadá.“

7. Geoglyf

Otvoriť galériu
7. Geoglyf
Zdroj: Igor Ľudma

Týmto pojmom sa označuje obraz veľkých rozmerov v krajine zobrazujúci figúru, ornament či piktogram. Obrazec s názvom Rytmus života vytvoril na svahu pri hoteli Belevue v Starom Smokovci austrálsky sochár Andrew Rogers. Stavalo ho 40 robotníkov desať dní a použili na to 30 ton tatranských žulových okruhliakov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú