Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2016 16:28 | Správy | Politika

Politici odmietli pracovať, ale plat dostanú: Poslanci sa zmenili duchov!

Byť v práci a zároveň tam nebyť, ale peniaze brať. Aj to je možné v slovenskom parlamente.

Väčšina koaličných poslancov zo strán Smer, SNS, Most a Sieť sa síce podpísali do prezenčných lístín, ale rokovať o odvolávaní premiéra Roberta Fica sa im nechcelo, takže hlasovacie kartičky nedali do čítačky. V práci tak akoby neboli. Ale plat za júl dostanú, lebo podpísali prezenčku. Odvolávanie Roberta Fica má síce pokračovať vo štvrtok, ale predseda parlamentu Andrej Danko vyhlásil, že to dopadne takisto ako v stredu. Teda Fico sa nemusí ani len unúvať do parlamentu. 

Totálny chaos a podanie na Ústavný súd. Tak skončila blesková dvojschôdza o odvolávaní premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer). Vládni poslanci nedovolili ani jedno rokovanie, čo i len začať. Pri odvolávaní Fica sa odmietli prezentovať v rokovacej sále, hoci podpísaní v prezenčke boli. „Toto si nedovolil ani Vladimír Mečiar. Konajú v rozpore s ústavou zo strachu. V parlamente majú väčšinu, ale medzi ľudmi ju už dávno stratili,“ konštatoval Daniel Lipšic (OĽaNO), ktorý patrí medzi iniciátorov odvolávanie Kaliňáka i Fica.

Plat poslancom napriek tomu, že na hlasovaní akože neboli, plynie. Keďže vo štvrtok sa predpokladá tiež rýchly proces, tak poslanci za júl dostanú výplatu 3500 eur za päť minút tvárenia sa, že sú v práci.

 

Všetci koaliční poslanci vysvetľovali, že zo seba urobili v sále mŕtve duše, lebo sa tak dohodli. „Je leto, všetci chceme dovolenku,“ zhodnotil podpredsedu parlamentu Andrej Hrnčiar (Sieť), prečo odmietli rokovať. Podobne sa vyjadrili všetci vládni poslanci s tým, že keď sa rozhodli, že kartičku do štrbinky nedajú, tak nemôžu nič iné robiť. Poslankyňa Alena Bašistová (Sieť) si ju pre istotu zabudla. Dva krát. O odvolávaní Fica sa tak bude rokovať pravdepodobne až septembri.

Dankov chaos

Prerušená schôdza o odvolávaní Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák skončila ešte väčším chaosom. Predseda Andrej Danko najprv vyzval na prezentáciu, ale nakoniec poslanci ani nevedno ako hlasovali o presunutí schôdze na september. A tu zrazu už koaliční poslanci za Smer, SNS, Most a Sieť vedeli strčiť kartičky do čítačky. Opozícia označila presunutie začatej schôdze za porušenie ústavy s tým, že sa obrátia na Ústavný súd. „Nabudúce sa vládni poslanci rozhodnú, že odvolávanie Kaliňáka odložia na rok 2035?,“ pýtal sa nahnevaný Igor Matovič. „Iné riešenie ako prerušiť schôdzu, som nemal,“ bránil sa Danko s tým, že vo štvrtok sú niektorí poslanci v Štrasburgu a od piatka parlament upratujú a chystajú pre akcie predsedníctva.

Polícii ľudia neveria

Agentúra Polis urobila prieskum aj o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, či by mal zostať na svojom mieste. Až 49% ľudí je presvedčených, že Kaliňák by mal pre kauzu Bašternák odstúpiť. Niečo viac ako 28% si naopak myslí, že odstupovať by nemal. V každom prípade až 74,4% ľudí neverí polícii a prokuratúre a sú presvedčení, že podliehajú politickým tlakom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!