Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2016 10:55 | Správy | Politika
Video

Razia u Bašternáka, policajti odnášali z vily a firiem dokumenty: Dôkazy hľadali po troch mesiacoch!

To si teda dali poriadne načas! K podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, v stredu ráno napochodovali policajti z Národnej kriminálnej agentúry.

Snažili sa zaistiť dokumenty, ktoré by do celej kauzy mohli vniesť viac svetla. Prekvapivo, až po troch mesiacoch, odkedy začali vyšetrovanie. Bašternák dostal na vratkách DPH od štátu celkovo 16 miliónov eur, existuje však podozrenie, že neoprávnene. Opozícia obviňuje ministra vnútra Roberta Kaliňáka (45) z toho, že údajné podvody kryl, a dnes ho bude už po druhý raz v priebehu troch týždňov odvolávať. O policajnej razii hovorí iba ako o divadielku.

Policajti urobili raziu v Bašternákovej vile na bratislavskom hradnom kopci a bytovke na Tupého ulici, kde sídli jeho 12 firiem. „Môžeme len potvrdiť, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vykonávajú zaisťovacie úkony na viacerých miestach a vo viacerých objektoch v súvislosti s podozreniami voči osobe Ladislava B.,“ napísal policajný hovorca Martin Wäldl.

Akcia mala začať o siedmej ráno, z budovy vyšli okolo obeda. Dokumenty do áut naložili za zatvorenými dverami. Prokuratúra bola tiež skúpa na slovo. Povedali len, že ide o úkony spojené s pokynom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zo 16. marca.

Otvoriť galériu
Zasahovali aj v jeho megavile.
Zdroj: Aktuality.sk

"Ide o preverenie možného korupčného správania pracovníčok daňovej kontroly a taktiež o preverenie nových skutočností, ktoré by mohli súvisieť s podozrením z daňovej trestnej činnosti,“ napísala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Opozícia o výsledkoch razii vážne pochybuje a hovorí o nej ako o zastieracom manévri deň pred odvolávaním Kaliňáka. „Táto razia je nato, aby vznikol nejaký dojem, nie je tu snaha vyšetriť Bašternáka,“ povedal poslanec Jozef Rajtár (SaS), ktorého asistenta Filipa Rybaniča vyšetrujú za to, že si pozeral účet Roberta Kaliňáka, aby poukázal na podozrivé prevody peňazí z firmy spájanej s Bašternákom.

Otvoriť galériu
O čo v kauze ide?
Zdroj: jh, Tivi.sk

 

Ďalší podozrivý Kaliňákov kšeft

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO) Kaliňák v roku 2010 podpísal miliónovú zmluvu na opravu policajnej ubytovne v Pezinku s firmou Hesit. Tá bola hlavným dodávateľom stavby Bašternákových stavieb Five Star Residence či Bonaparte, kde býva Fico. Ministerstvo vnútra sa k tomu do uzávierky nevyjadrilo.

Odborník: Išli tam úplne zbytočne

Peter Vačok, advokát a bývalý vyšetrovateľ

- Pri trestných veciach, ktoré sa týkajú daňových podvodov, sú rozhodujúce podklady, ktoré má správca dane - daňový úrad. Niekedy je potreba zistiť niektoré skutočnosti a zabezpečiť dôkazy priamo z objektu firmy či bydliska majiteľov. Ak to bolo potrebné, malo sa to urobiť oveľa rýchlejšie, bezodkladne a nie s takým časovým odstupom. Podozrivé osoby si mohli za takú dlhú dobu urobiť také opatrenia, že tento zaisťovací úkon, resp. tento úkon trestného konania je úplne zbytočný, pretože tie veci sa tam už nachádzať nebudú.

Otvoriť galériu

Takto sa ťahá prípad

29. júna 2016

Policajné razie u Bašternáka a v jeho firmách.

10. júna 2016

Vyšlo najavo, že Kaliňák dostal na účet 260 000 eur z Bašternákovej firmy.

16. mája 2016

Vyšlo najavo, že Bašternákove firmy majú nedoplatky, platia minimálne dane, ale na vratkách DPH dostali až 16 miliónov eur.

Apríl 2016

Polícia obnovila vyšetrovanie, no vyšetrovateľka ostala tá istá.

7. augusta 2014

Pracovníci Finančnej správy pripravili sťažnosť proti zastaveniu vyšetrovania, ale vedenie daňovákov ju neposlalo na políciu.

5. augusta 2014

Vyšetrovateľka zastavuje konanie s tým, že skutok sa nestal.

20. decembra 2013

Finančná správa podáva trestné oznámenie pre podozrenie z daňového podvodu.

19. marca 2013

Bašternák cez BL 202 s. r. o. kúpil sedem bytov za 12 miliónov eur v hotovosti. Tie isté byty predávajúci kúpil iba dva týždne predtým za jedno euro.Obratom žiada o 2 milióny vratku DPH.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kpt, ep, lm

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte