Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2016 12:05 | Správy | Domáce správy
Video

Do Prezidentského paláca sa vlámal cudzí muž: Ukážka jeho trasy a vyjadrenie bezpečnostného analytika!

Hanba na tri zimy! Úrad na ochranu ústavných činiteľov už po druhý raz v priebehu pol roka fatálne zlyhal.

Koncom minulého roka vykradli byt vtedajšieho predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý mal Úrad strážiť. A v utorok v noci prišla ďalšia rana. Po Prezidentskom paláci sa asi dvadsať minút prechádzal nikým nepovšimnutý neznámy muž! Po súkromnej prehliadke bez problémov vyšiel von na ulicu a odkráčal do bratislavských ulíc. Incident už má aj svoju prvú obeť. Šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Radovan Horváth okamžite rezignoval.

Ak by to nebolo do plaču, človek by sa aj zasmial. Ľudia z Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorí majú strážiť Prezidentský palác, si zarobili na poriadny problém. V utorok okolo jednej v noci im pred nosom do paláca prenikol neznámy muž, ktorý si tam urobil asi dvadsaťminútovú súkromnú prehliadku s výletom na najvyššie poschodie. „Na tomto poschodí sa spustil bezpečnostný systém, ktorý bol vyhodnotený ako falošný poplach a bol vypnutý,“ povedal prezidentov hovorca Roman Krpelan. Bezpečnostný analytik Milan Žitný iba krúti hlavou a pýta sa, či v paláci nemajú kamery. Ako hovorí, u prezidenta by malo byť kvalitnejšie zabezpečenie ako u bežných ľudí či objektov. „Mali byť precíznejší, nie že sa to vypne, lebo si niekto zmyslí, že je to falošný poplach,“ tvrdí Žitný. 

Kto je na vine?

Polícia ani Úrad k ignorovanému poplachu stanovisko nezaujali. Na otázky Nového Času odpísali, že bude vyvodená zodpovednosť s tým, že riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Radovan Horváth požiadal ministra Roberta Kaliňáka o uvoľnenie z funkcie. „Udialo sa to v čase, keď v objekte Prezidentského paláca nebola žiadna chránená osoba,“ napísala k celej veci hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová a doplnila, že prípadom sa zaoberajú.

Už v ranných hodinách prezreli Prezidentský palác pyrotechnici a zbierali stopy. „Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil,“ povedal Kiskov hovorca Krpelan. Na celý incident s pohoršením reagoval aj prezident Andrej Kiska (53). „Ten muž si dal dole tenisky a chodil tam bosý, neviem, či si myslel, že je doma a nechcel zobudiť manželku,“ odľahčil prezident pomerne vážnu situáciu. S vážnosťou v hlase však pripomenul, že od kompetentných čaká vysvetlenie a návrhy, aby sa to v budúcnosti nestalo.

Otvoriť galériu

Ohrozenie predsedníctva

Podľa Milana Žitného je okrem zaisťovania stôp taktiež dôležité, aby celý palác prezrela aj takzvaná odvšivovacia čata. „Je potrebné skontrolovať celý objekt, kde sa muž pohyboval, či tam nezostala napríklad nejaká ploštica, teda odpočúvacie zariadenie,“ vysvetľuje Žitný. Na druhej strane si však nemyslí, že by to počas predsedníctva ohrozilo dobré meno Slovenska, keďže išlo o ojedinelý incident.

Paradoxne v pondelok v centre Bratislavy prebiehalo veľké cvičenie bezpečnostných zložiek k predsedníctvu EÚ. Okrem iného cvičili aj permanentný monitoring objektov určených na rokovania. Nočný incident v Prezidentskom paláci však poukazuje na to, že nejaké muchy ešte bude treba vychytať.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Jednoducho to flákajú
Bezpečnostný analytik Milan Žitný

- Neviem si vysvetliť, ako sa to mohlo stať, to tam nemajú kamery? Je to v policajnom prostredí a celkovo s ochranou by sa malo niečo robiť. Aj privátne firmy a osoby sa pripájajú na policajné pulty ochrany, tak potom akú môžu mať istotu? V Amerike je to tak, že keď niekto vnikne do objektu, rovno ho zastrelia. Ale sú stále tam, stále sa tam pohybujú, kamery bežia nonstop. Podľa mňa to funguje na základe veľmi jednoduchého modelu - „No a čo...“ Bolo by potrebné celý systém ochrany ústavných činiteľov kriticky vyhodnotiť, okamžite prijať tvrdé opatrenia. Flákajú to, inak sa to nedá povedať.

Otvoriť galériu

Prešľapy Kaliňákových ľudí

August 2008

– Počas nevydarenej policajnej akcie zastrelil Ladislav Bogdán policajta Roberta Vidu a informátora Ivana Rigu. Policajti pripravili pascu na Bogdána a chceli ho chytiť pri čine. Zle sa však pripravili, Bogdán zmenil pôvodný plán a zastrelil dvoch mužov. Zodpovedný za akciu Daniel Goga najprv z funkcie odišiel, no neskôr ho raketovo povýšili na riaditeľa elitnej Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Január 2010

– Pohraničná polícia počas cvičenia zabudla v batožine nič netušiaceho Štefana Gondu výbušninu RDX a lietadlo nechali odletieť do Írska. Tam ho Íri zatkli a obvinili z terorizmu. Vláda sa Gondovi ospravedlnila a zaplatila mu 18-tisíc eur odškodné. Riaditeľ pohraničníkov Tibor Mako odstúpil, ale obratom z neho urobili policajného pridelenca v Maďarsku.

Jún 2013

– Policajná hliadka strieľala na auto plné študentov na diaľnici D2. Policajti pátrali po mafiánovi Michalovi Ďurišovi. Študenti mali smolu, že sedeli v jeho bývalom aute, ktoré mu však už viac ako sedem rokov nepatrilo. Policajti mali všetko nahraté na kamere, ale záznam odmietli zverejniť s tým, že kamera bola v skúšobnej prevádzke a záznam vymazali. Kaliňák vyhlásil, že všetko bolo v poriadku, ale štyrom študentom vyplatili odškodné po 3 000 eur.

December 2015

– Lupič vykradol v noci prenajatý byt vtedajšieho predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorého ako druhého najvyššieho ústavného činiteľa mali chrániť Kaliňákovi ľudia. Úrad na ochranu ústavných činiteľov incident zľahčoval, že nič hrozné sa nestalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, tom, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv