Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2016 18:02 | Správy | Zahraničné správy

Matke prvých českých pätorčiat vyzbierali ľudia takmer 23-tisíc eur: Nechá si nakoniec peniaze Praha?

Matka prvých českých pätorčiat Alexandra Kiňová ​​sa bude domáhať náhrady, ak by kvôli postupu Klubu dvojčiat a viacerčiat a jeho riaditeľky Kláry Vítkovej Rulíková prišla o peniaze z verejnej zbierky na pätorčatá.

ČTK to v pondelok oznámila právna zástupkyňa Kiňovej ​​Klára Samková. Výťažok 616 440 českých korún zbierky vyhlásenej klubom sa podľa Rulíkovej cez rozpočet hlavného mesta Prahy dostane na účet Kiňovej, podľa Samkovej ale matka na peniaze nemá právny nárok. Vyjadrenie pražského magistrátu ČTK zháňa.

"Na to, aby sa peniaze dostali do rúk tej, pre ktorú bola zbierka usporiadaná, nie je právny nárok: magistrát hlavného mesta Prahy si ich môže pokojne ponechať," uviedla Samková. Rulíková oponuje, že klub výťažok zbierky do rozpočtu Prahy previedol podľa zákona a rada mesta ho podľa jej informácií Kiňovej ​​prevedie. Deti sa narodili v júni 2013, rodina žije v Miloviciach na Nymbursku. Verejnú zbierku klub vyhlásil mesiac pred narodením pätorčiat.

Zbierka bola ukončená k vlaňajšiemu 17. aprílu na žiadosť Samkovej potom, čo Kiňovej ​​v januári po nezhodách ukončila s klubom spoluprácu. Do rozpočtu Prahy, ktorá zbierku povolila, klub podľa Rulíkovej výťažok previedol, pretože sa so Samkovou nedokázal dohodnúť na prevode darom. Prevod na účet pre matku znamená, že peniaze bude zdaňovať a budú sa zohľadňovať pri výpočte sociálnych dávok, upozornila Rulíková.

 

Samková v pondelok uviedla, že Kiňová ​​sa žalobou o vydanie zbierkových peňazí obrátila na súd, ktorý zatiaľ o veci nerozhodol. Darovanie podľa Samkovej nebolo možné, pretože klub bol iba správcom vybraných peňazí, nie vlastníkom, takže výťažok mohol len previesť. O určenie opatrovníka detí, ktoré podľa Rulíkovej klub predpokladal, aby sa predišlo zdaňovaniu peňazí, nikdy nešlo, tvrdí Samková. Doplnila, že nevie o ustanovení, podľa ktorého by Kiňová ​​mala peniaze zdaňovať a priznávať pri výpočte dávok.

Klub zo zbierkových peňazí v minulosti čiastočne platil napríklad terénne pracovníčky v rodine s pätorčatami. Podľa Samkovej s nimi rodina ukončila spoluprácu kvôli nedostatočnému právnemu ošetreniu vzťahu týchto pracovníčok s Kiňovou.

Prvé české pätorčatá Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel prišli na svet cisárskym rezom 2. júna 2013 v podolskej nemocnici v Prahe. Deti sa narodili v poriadku, na svet sa všetky dostali za päť minút. Šanca na vznik päťčlenného tehotenstva spontánnou cestou je jedna ku 48 miliónom. Na celom svete žije približne 800 pätorčiat, spontánne z nich bolo počatých viac ako 130.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Nie všetci futbalisti majú to šťastie: Tieto európske hviezdy budú na šampionáte chýbať
Ilustračné foto
Tomuto úseku sa radšej vyhnite: Pre skríženie kamiónu je neprejazdný!
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Minister Šutaj Eštok má recept na boj s nelegálnou migráciou: Toto podľa neho pomôže
Ak chcete dať dieťa do jaslí, urobte to ešte vo februári. Jasličkový zákon bude účinný od 1. marca.
Vo Zvolene zbúrajú mestské detské jasle: Kde sa budú nachádzať nové priestory?
Ilustračné foto
Europol hlási úspech! Klepli po prstoch drogovému kartelu: Pozrite sa, čo majú za ušami
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci ukončili štvrtkové rokovanie: Venovali sa i krajinnému plánovaniu
Aj španielska pláž Talamanca na Ibize je v zozname, ktorý zostavili ekológovia (ilustračné foto).
Katastrofálna situácia v dovolenkovej destinácii: Takmer 50 pláží dostalo „ČIERNU VLAJKU“! Čo to znamená?
Ukrajinská vlajka (ilustračná fotografia).
Ďalšia pomoc v ťažkých časoch: Západ pošle Ukrajine delostrelecké náboje
Debaty o obsadení Úradu vlády SR by mali byť ukončené v utorok.
Rušenie Rady pre štátnu službu je súčasť konsolidácie: Má ísť o racionalizáciu kontroly štátnej správy
Foto
Végh to povedal na rovinu: TOTO bol zlomový moment mojej prehry!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada pre Ukrajinu Marshallov plán: O čo ide? Takto si to predstavuje
Ilustračné foto
Z Afriky sa k nám valí vlna HORÚČAV: Vyťahujte plavky, čoskoro príde peklo