Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2016 14:24 | Správy | Zahraničné správy

Korene slávneho rockera Jona Bon Joviho a herečky Audrey Hepburn siahajú až k nám: Naše babičky boli Slovenky!

Malá krajina v srdci Európy, no kolíska predkov mnohých svetoznámych hercov a spevákov!

Možno sa to zdá až neuveriteľné, ale práve na Slovensku majú korene hviezdy ako romantická Audrey Hepburn, krásna Jessica Biel, ikona zmyselnosti Angelina Jolie či kultový Paul Newman a ďalší. Slávny rocker Jon Bon Jovi (54) sa rovnako ako Audrey môže pochváliť babičkou so slovenským pôvodom.

Fešák z New Jersey, frontman svetoznámej skupiny Bon Jovi, nikdy nechýbal v anketách najkrajších ľudí planéty. Málokto však vie, že v jeho žilách koluje aj slovenská krv.

Otvoriť galériu

„Babička Elizabeth Bongiovi, rodená Benkovská, sa narodila v roku 1913 v Pensylvánii slovenským prisťahovalcom,“ vysvetľuje amatérska genealogička a exnovinárka Alica Jančoková a pokračuje: „Jeho dedko Louis Bongiovi prišiel s rodinou zo Sicílie do USA, kde sa oženil s Elizabeth. Jon Bon Jovi je tak štvrtinovým Slovákom.“

 

V jednom zo svojich rozhovorov spevák mnohých oceňovaných hitov, z ktorých spomeňme Blaze Of Glory či It’s My Life, prezradil, že v detstve trávieval prázdniny u slovenskej babičky. Pôvod mena Jon Bon Jovi je však dokonale zmiešaný. „Po mame má poľských, nemeckých a švajčiarskych predkov. Jeho prastarí rodičia sa však volali Benkovskí a je možné, že ešte aj dnes žijú na Slovensku vzdialení príbuzní známeho rockera,“ zamýšľa sa Jančoková.

Typické pre Jona Bon Joviho sú šarmantný úsmev a hustá hriva. Svoju vyvolenú stretol ešte počas školských čias a je jednou z mála šoubiznisových hviezd, ktoré sa pýšia vydareným manželstvom. „Našiel som tú pravú hneď na prvýkrát. Je najlepšia na svete a ja ju jednoducho zbožňujem,“ vyjadril sa na margo svojej ženy v rozhovore pre People stále zamilovaný rocker.

Rodokmeň Jona Bon Joviho

Ján Benkovský (pradedko) a Mária Benkovská (prababka) mali Elizabeth M. Bongiovi Benkovsky (stará mama), ktorá si vzala Louisa Bongioviho (starý otec) -> John Francs Bongiovi (otec) a Carol Ann Bongiovi (matka) mali Jona Bon Joviho.

Najkrajšia herečka 20. storočia

Obec Kovarce (okr. Topoľčany) sa môže pochváliť tým, že práve v nej bývali predkovia jednej z najlepších a najkrajších herečiek 20. storočia Audrey Hepburn.

Otvoriť galériu

Stará mama známej herečky Anna Welsová sa narodila 23. júla 1868 v miestnom kaštieli, ktorý kúpil jej otec a Hepburnovej pradedko Anton. „Anton bol cukrovarník, ktorý spolu s Pavlom Wehlem založili v roku 1864 v obci cukrovar. Zomrel v roku 1876 vo veku 46 rokov. Hovorí sa, že ochorel po tom, ako mu padli do rieky jeho zlaté hodinky. Pri tom, ako ich hľadal, prechladol a zakrátko skonal. V knihe zomrelých je však napísané, že to bolo na vodnatieľku,“ prezradil Peter Gerši, ktorý opravoval v miestnom kostole lavicu, na ktorej Anton Wels sedával. Pradedo Hepburnovej je pochovaný v kostole v Kovarciach.

Otvoriť galériu

Kaštieľ, v ktorom Welsovci bývali, si v roku 1900 prenajal americký milionár Thomas Cardéz, ktorý sa práve odtiaľ vydal v ústrety smrti, keď sa cestou domov utopil na Titanicu. Jeho žena prežila len vďaka tomu, že zostala v Kovarciach. „Všetci Welsovci sa rozutekali do sveta, vrátane Hepburnovej babky Anny, ktorá sa vydala za Victora Johna Rustona,“ dodal. Kaštieľ Welsovcov napokon v roku 1894 odkúpil Ľudovít Apponyi z Oponíc a Antonovu manželku si zobralo k sebe jedno z ich piatich detí.

Rodokmeň Audrey Hepburn

Katarína Schultz (prababka) a Anton Wels (pradedko) mali Annu Katarínu Wels (starú mamu). Tá si vzala Victora Johna Rustona (starý otec). Spolu mali Josepha Victora Anthony Rustona (otec), ktorý si vzal Ellu van Hermstra (matku). Tí mali Audrey Hepburn. 

Výzva

Poznáte niekoho z rodu Benkovských alebo viete o slávnych predkoch? Ozvite sa na tip@novycas.sk

Ďalšie hviezdy so slovenskou krvou

Angelina Jolie (40): Bohyňa zmyselnosti 

Otvoriť galériu

Jedna z najkrajších žien sveta si vyslúžila označenie najsexi bohyňa planéty. Jej prastarý otec Juraj Vojta pochádzal z Košíc a bol starým otcom Jona Voighta, Angelininho otca. Herečka sa preslávila najmä ako Lara Croft, v Alexandrovi Veľkom a vo filme Pán a pani Smithovci, pri ktorom našla životnú lásku Brada Pitta.

Tom Selleck (71): Atletický džentlmen

Otvoriť galériu

Aj v žilách charizmatického herca, ktorý sa preslávil vo filme Traja muži a nemluvňa, koluje slovenská krv. Selleck mal džentlmenský šarm, čo ho predurčovalo najmä na roly detektívov, tvrdých chlapíkov a sympatických darebákov, ktorí zvládnu všetko. Jeho otec Róbert pochádzal z východného Slovenska.

Paul Newman († 83): Nezabudnuteľné oči

Otvoriť galériu

Frajer Luke má slovenský pôvod a Alici Jančokovej sa podarilo v matrikách objaviť aj zápis o narodení jeho matky, Slovenky Terezy. „Keď zomrela jeho stará mama, odišla do Ameriky za otcom aj 8-ročná Tereza. Po mame zdedil dve veci - lásku k vareniu aj k divadlu,“ hovorí Alica. Paul už ako svetoznámy herec začal predávať omáčky na cestoviny podľa svojich receptov. Podarilo sa mu vybudovať profitujúcu firmu, milióny dolárov dával na charitu.

Robert Urich († 56): Herecký detektív 

Otvoriť galériu

Jeho starí rodičia Peter a Terézia Juričovci pochádzali z dediny Lukov v okrese Bardejov. Preslávil sa ako detektív Spenser a do dejín filmu sa zapísal ako partner nezabudnuteľného Buda Spencera.

Paul Dano (31): Začínajúca hviezda

Otvoriť galériu

Úspechy má s minuloročnou snímkou Mladosť, ktorá sa stala Európskym filmom roka. „Otec je stopercentný Slovák po mame aj otcovi. Starí a prastarí rodičia boli Slováci, otec sa však narodil už v USA,“ zistila Alica Jančoková. Paul Dano si zahral aj vo filme The Good Heart, kde sa objavil v úlohe počítačového génia Simona Fecka.


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mah, Jozef Uhlárik, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo