Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2016 09:00 | Správy | Politika

Kauza Panama Papers zavarila aj Ficovmu kamarátovi: Vlastní Výboh hotel spolu so Širokým?

Veľká slovenská ryba skončila v sieti karibských rajov. Miroslav Výboh, zbrojár a osobný priateľ premiéra Roberta Fica, podľa Panama Papers robil biznis cez daňové raje.

Prostredníctvom siete rôznych schránkových firiem by mohol vlastniť jednu tretinu bratislavského hotela Double Tree Hilton. V hoteli sa pritom objavil už aj premiér Fico. Ďalšie dve tretiny hotela vlastnia Juraj Široký a Jozef Brhel. Obaja sa napríklad v spise Gorila spomínajú ako akcionári strany Smer. Informáciu priniesol portál aktuality.sk.

Služby panamskej firmy Mossack Fonseca, ktorá vo veľkom pomáhala bohatým skrývať sa pred daňovými úradmi, využíval aj Miroslav Výboh. Z uniknutých dát a e-mailov vyplýva, že ľudia z firmy Mossack Fonseca robili prevody firiem pre Výboha, čo sám priznal pre portál aktuality.sk. Okrem iných - jednoznačne Výbohových firiem, spravovali aj spoločnosť Enterprise Solutions. Práve tá vlastní jednu tretinu hotela Double Tree Hilton.

Otvoriť galériu
Miroslav Výboh
Zdroj: Michal Hanko, anc

Z uniknutých e-mailov vyplýva, že práve Výboh mohol byť konečným užívateľom výhod - teda reálnym majiteľom. Na vyhlásení firmy o skutočnom majiteľovi však chýba jeho podpis, hoci je tam nachystaná kolónka s jeho menom. Výboh síce priznal spoluprácu s Mossack Fonseca, ale pro- stredníctvom hovorkyne poprel, že by mal niečo s Enterprise Solutions. „Spoločnosť Enterprise Solutions nepozná, nikdy ju nevlastnil, nevyužíval jej služby a ani ni- kdy nebol jej konečným užívateľom výhod,“ uviedla Katarína Petrášová. Aktuality.sk však pripomínajú, že e-maily Mossack Fonseca naznačujú, že Výboh tam figuroval, iba sa snažil vyhnúť akejkoľvek zmienke či nebodaj podpisu hocijakého papiera.

Otvoriť galériu

 

Hotel oligarchov?

Double Tree Hilton pôvodne patril do portfólia Juraja Širokého. Pred dvoma rokmi kúpil tretinu hotela iný údajný mecenáš Smeru Jozef Brhel, ktorý podniká v IT a energetike. Zároveň zarába na štátnych zákazkach. So Širokým sú dokonca kmotrovci. Brhelov syn si vzal za ženu Širokého dcéru. Hotel niekoľkokrát navštívil aj premiér Fico. Minimálne raz vo večerných hodinách so svojou asistentkou Máriou Troškovou.

Pred týždňom v stredu išla Ficova limuzína rovno z Úradu vlády, kde sa premiér nečakane v rámci rehabilitácie objavil po operácii srdca, do podzemných garáží hotela. Či tam bol aj Fico a čo tam prípadne robil, Úrad vlády odmietol komentovať.

Otvoriť galériu

Panama Papers ukázali komplikovanú schému schránkových firiem, cez ktoré podnikajú ľudia blízki Smeru.

Kto je Miroslav Výboh?

Bývalý obchodník so zbraňami cez spoločnosť Willing, ktorá zarábala milióny na servise stíhačiek. S premiérom Robertom Ficom ich spája dlhoročné priateľstvo. Oficiálne už v zbrojárskom biznise nepôsobí. Podľa kuloárnych informácií je za stavbárskym gigantom Doprastav.

V Rakúsku ho vyšetrovali pre korupciu, pretože si mal údajne vypýtať úplatok 18 miliónov eur za vybavenie dodávok obrnených vozidiel pre rakúsku armádu. Po dohode ministra vnútra Roberta Kaliňáka s rakúskou ministerkou o pomoci s utečencami rakúska polícia o niekoľko mesiacov stíhanie Výboha zastavila. Výboh je aj honorárnym konzulom Monaka na Slovensku.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinská armáda hlási zlé správy: Ruské sily podnikli niečo veľké!
Kate pred doma mesiacmi oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu.
Kate typ rakoviny tají, onkológovia však niečo tušia: TAKÉTO má princezná ŠANCE!
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
To, čo sa deje v Rafahu, vám zlomí srdce: Hrozí niečo strašné!
Photo of a young girl looking up into the blue sky and puffy clouds.
Počasie nás cez víkend prekvapí: Tešiť sa môžeme na NÁDHERNÝ prírodný úkaz!
Slováci cez MS Valábika neuvidia: Hokejový expert sa upísal našim susedom!
Pensioner woman holding in hands wallet with money.
Pozor, pripravte sa na ZMENY v dôchodkoch: Nové podmienky začnú platiť v TENTO deň
Polícia počas akcie Hydra zaistila v Seredi dílera drog.
Foto
Dílerovi drog klepli po prstoch: Nezabral ani zúfalý čin! Aha, čo všetko muž skrýval
Hasiči v piatok predpoludním vytiahli z derivačného kanála rieky Váh medzi Bytčou a Kotešovou mŕtve telo.
Aktualizované
Hrôza v okrese Bytča: Na tomto mieste našli mŕtve telo! Strasie vás, v akom stave mal byť nebohý muž
Zostava Slovákov na zápas s Nemeckom: Vieme, kto pôjde do bránky!
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Vráti sa slovenské veľvyslanectvo späť do Bruselu? Ministerstvo chce ambasádu rozšíriť aj o ďalšiu krajinu
Tragická dopravná nehoda sa stala na ceste medzi obcami Osuské a Prietrž.
Foto
Moment, ktorý sa mal stať motorkárovi († 31) osudným: Stroj po náraze odhodilo mimo cesty
Po Prešove behala nahá žena.
Váš Tip
Šokujúce zábery z Prešova: Po ceste za bieleho dňa bežala nahá žena, skákala na autá!