Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2016 12:00 | Správy | Politika
Video

Návrh programového vyhlásenia vlády je na svete: Toto je 9 sľubov Roberta Fica!

Premiérovi by z toľkých sľubov narástla poriadne dlhá brada. Len v stredu vláda predstavila návrh svojho programového vyhlásenia, a už na ňom niečo nesedí.

Niektoré z bodov sú ako cez kopirák z predchádzajúcich vládnych programov. Občania tak môžu zažívať priam déjà vu. Zlepšenie súdnictva, kompletná diaľnica do Košíc, Národný futbalový štadión. To všetko tu už bolo. A nielen raz. Nový Čas pripravil zoznam najdôležitejších vládnych restov. V stredu premiér Robert Fico (Smer) ohlásil, že po „maratóne rokovaní“ sa dopracovali k „historickému kompromisu“.

Programové vyhlásenie vlády, čo je plán práce na štyri roky, pripravili štyri strany - Smer, SNS, Most a Sieť pomerne v rýchlom tempe už za 28 dní. „Je to významný signál pre Európu, že Slovensko je politicky stabilná krajina, čo je dôležité vzhľadom na blížiaci sa termín predsedania Rade EÚ,“ konštatoval Fico. Ako priority na najbližšie roky vytiahol predseda vlády boj s nezamestnanosťou, znižovanie regionálnych rozdielov, boj s korupciou a konečne zavedenie funkčného štátu. 

„Do školstva pôjdu navyše dve miliardy eur do roku 2020,“ dodal Fico. Po predstavení programového vyhlásenia sa však ukazuje, že niektoré politické sľuby majú neobmedzenú platnosť. Určité pasáže sú akoby odkopírované z programového vyhlásenia prvej Ficovej vlády z roku 2006 alebo z druhej z roku 2012.

Toto sľubuje

Otvoriť galériu

Diaľnica BA-KE - V roku 2007 Fico sľúbil kompletnú diaľnicu Bratislava - Košice. Premiér vtedy trval na tom, že sa to určite stihne. V roku 2016 v programovom vyhlásení vláda sľubuje D1 do Košíc v roku 2020.

Otvoriť galériu

Národný futbalový štadión - V roku 2012 sa vláda zaviazala pomôcť súkromníkovi postaviť Národný futbalový štadión v Bratislave na mieste bývalého Slovana. V roku 2016 ho vláda ohlasuje postaviť sama.

Otvoriť galériu

Jadrové elektrárne - Dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach podporovala už prvá Ficova vláda v roku 2006. O desať rokov neskôr tiež sľubuje vytvorenie podmienok na ich dostavbu. V Jaslovských Bohuniciach v roku 2012 chcel Fico novú elektráreň. Teraz to vláda zváži.

Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
Zdroj: northfoto

Informatizácia - Od roku 2006 Ficove vlády sľubujú digitálne a jednoduchšie fungovanie verejnej správy. V roku 2012 jeho druhá vláda tvrdila, že „pri realizácii projektov informatizácie spoločnosti bude vláda dôsledne dodržiavať princípy na verejnosť orientovaných služieb“. Minulo sa 900 miliónov eur a verejnosť má z toho iba malý úžitok.

Otvoriť galériu

eHealth - Elektronické zdravotníctvo zavádzala už prvá Ficova vláda. Druhá v roku 2012 si spustenie systému dala ako prioritu pre lepšie fungovanie zdravotníctva. Nevydalo. (?) Tretia vláda v roku 2016 sľubuje spustiť systém už budúci rok.

Otvoriť galériu

Financovanie cirkví - V roku 2012 chcela Ficova vláda začať diskutovať o zmene financovania cirkví po vzájomnej dohode. V roku 2016 je už trochu tvrdší. Už sa hovorí aj o príprave nového zákona o financovaní. Ale, samozrejme, po dlhej diskusii.

Otvoriť galériu

Lepšie a rýchlejšie súdy - V roku 2006 Ficova vláda sľubovala, že zlepší verejnú kontrolu súdov. A následne za ministra spravodlivosti vymenoval Štefana Harabina. V roku 2012 i teraz sľubujú to isté a tiež zrýchlenie súdnych konaní. Podľa poslednej štúdie patria naše súdy k najpomalším v EÚ.

Otvoriť galériu

Zákon o pôvode majetku -  Robert Fico ho oznamuje od roku 2002, prijal ho v roku 2010, ale pre protiústavnosť niektorých častí doteraz reálne nefunguje. V roku 2012 sľuboval prijať zmeny pre jeho aplikáciu v praxi. Teraz to sľubuje znova.

Otvoriť galériu

Modernizácia armády -  V roku 2012 Fico hlásil, že čoskoro sa armáda zbaví starých sovietskych zbraní. Veľmi sa to nezmenilo. Teraz zase sľubuje moderné zbrane pre vojakov.

Aké novinky pre nás vláda chystá?

  • Zvýšenie materskej dávky a príspevku na opatrovanie zdravotne postihnutých.
  • Účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje.
  • Zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi.
  • Nová Univerzitná nemocnicA v Bratislave.
  • Skrátenie čakacích lehôt na zdravotné a ošetrovateľské výkony.
  • Dokončenie projektu pokrytia „bielych miest“ Slovenska širokopásmovým internetom s rýchlosťou 30 mbit/s.
  • Predchádzanie radikalizácie obyvateľstva zavedením bezpečnostnej výchovy v školách.
  • Povinné zverejňovanie úradných dokumentov a zmlúv obcí a krajov v jednom centrálnom registri.

Ako program novej vlády hodnotí odborník?

Otvoriť galériu

Ján Baránek, politológ

Najväčší problém - Z bodov, ktoré sa v programových vyhláseniach opakujú, najviac vnímam diaľnicu z Bratislavy do Košíc. Ťažko hodnotiť, prečo sa sľuby nedotiahli do konca. Ak nechýbajú finančné prostriedky, môže ísť o nezáujem alebo neschopnosť vlády.

Na čo sa zabudlo

  • Chýba rýchlostná cesta na juhu Slovenska. Stále sa totiž bavíme o západe a juh ostáva úplne bokom.
  • O bezpečnostnej výchove sa už teraz dá v rámci osnov hovoriť. Nie je nevyhnutné zavádzať extra predmet, týmto sa problém extrémizmu na Slovensku nevyrieši.
  • Riešenie rómskeho problému v programovom vyhlásení vlády nie je ani spomenuté, čo považujem za chybu. Tisíce ľudí bývajú v absolútne nedôstojných podmienkach a nie sú kompatibilní s našimi hygienickými, kultúrnymi ani sociálnymi návykmi.

Čo prekvapilo

  • Pozitívne hodnotím hlavne protikorupčné opatrenia, uvidíme však, do akej miery budú protikorupčné zákony konkrétne.
  • V ekonomickej oblasti ma napríklad potešilo zrušenie daňových licencií.
  • Trochu ma vyrušuje, že sa vyrovnaný štátny rozpočet presunul z roku 2018 na rok 2020. Neviem, či vláda nemieni šetriť na verejnej správe.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
young woman on beach with suntan lotion
Chcete mať pokožku ako čokoláda? Tieto ZLATÉ pravidlá pri opaľovaní musíte dodržať: Je to jednoduché
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...