13.04.2016 15:28 | Správy | Domáce správy

Vláda schválila programové vyhlásenie: Čo bude cieľom v rokoch 2016 až 2020?

Vláda v stredu schválila svoje programové vyhlásenie, ktoré vychádzalo z programových priorít kabinetu na roky 2016 až 2020, dohodnuté koaličnými partnermi.

Rozdelené je do viacerých oblastí, ktorých cieľom je posilnenie spoločenskej a politickej stability; pružne reagovať na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia; plynule pokračovať v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny; prehĺbiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenska a posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu.

Kabinet následne predstaví programové vyhlásenie Národnej rade SR a požiada ju o dôveru. Schôdza by sa mala začať v pondelok 18. apríla. Na základe Ústavy SR je vláda povinná tak urobiť do 30 dní po svojom vymenovaní. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval nový kabinet Roberta Fica, ktorý tvoria strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, v stredu 23. marca.

Ministerstvo zdravotníctva bude mať dvoch tajomníkov

Ministerstvo zdravotníctva SR bude mať po novom dvoch štátnych tajomníkov Stanislava Špánika a Andreu Kalavskú. Do funkcie ich v stredu vymenovala vláda. Zároveň odvolala z tohto postu Maria Miklošiho.

Stanislav Špánik je zástupcom prednostu I. onkologickej kliniky Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave. Je aj hlavným odborníkom ministerstva pre klinickú onkológiu. Andrea Kalavská je odborníčkou na tropickú medicínu.

Splnomocnencom vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov bude Marinčin

Splnomocnencom vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov bude ekonóm Anton Marcinčin. Na túto pozíciu ho v stredu vymenoval kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a zároveň schválil aj štatút splnomocnenca.

Marcinčin doteraz pôsobil ako poradca ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) a v minulosti bol poslancom Národnej rady (NR) SR za KDH. Splnomocnencom vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov sa stane od 14. apríla tohto roku.

Splnomocnenec by mal robiť činnosti súvisiace s koordináciou plnenia úloh v oblasti podpory najmenej rozvinutých okresov. Napríklad by mal vypracúvať koncepčné materiály na podporu najmenej rozvinutých okresov, mal by sa tiež podieľať na vypracovaní a vyhodnotení Akčného plánu rozvoja najmenej rozvinutého okresu a predkladať Rade pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu návrhy a odporúčania počas vypracovania Akčného plánu rozvoja najmenej rozvinutého okresu. Zároveň by sa mal podieľať na monitorovaní a koordinácii realizácie Akčného plánu rozvoja najmenej rozvinutého okresu. Splnomocnenec bude pôsobiť na ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Vláda SR sľubuje posilniť nezávislosť kontroly činnosti ozbrojených zborov

Kompetencie výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť sa posilnia v oblasti dohľadu nad dodržiavaním zákonnosti postupov príslušníkov ozbrojených zborov,“ konštatuje sa v schválenom Programovom vyhlásení vlády SR.

Vláda sľubuje taktiež vytvoriť podmienky pre posilnenie parlamentnej kontroly menovania prezidenta Policajného zboru formou verejného vypočutia pred vymenovaním a obmedzenie možnosti jeho odvolania na zákonom ustanovené dôvody. Podľa programového vyhlásenia vlády Slovenská republika v uplynulých rokoch prijala efektívne a razantné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a zníženie kriminality a dosiahnuté výsledky ju radia na úroveň najbezpečnejších krajín v Európe.

Vláda s ohľadom na nedávne teroristické útoky prijme zvýšené bezpečnostné opatrenia v súvislosti s nastávajúcim predsedníctvom SR v Rade Európskej únie,“ uvádza vláda v programovom vyhlásení. Jednou z priorít predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ bude podporovanie urýchleného vybudovania personálnych a technických kapacít novej Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž.

Vláda taktiež plánuje posilniť aktivity zamerané na predchádzanie a elimináciu radikalizácie spoločnosti vo forme extrémizmu, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a agresívneho nacionalizmu. Naďalej bude posilňovať činnosť v rámci boja proti obchodovaniu s ľuďmi, zabezpečenia pomoci obetiam vrátane ochrany detských obetí, ako aj ochranu ich ľudských práv, slobôd a dôstojnosti. Za jednu zo svojich úloh taktiež považuje boj proti závažnej ekonomickej trestnej činnosti, najmä proti daňovým podvodom a daňovým únikom.

Cieľom bude dôveryhodnejšie, efektívnejšie súdnictvo bez prieťahov

Zvýšenie dôvery verejnosti k súdnej moci, efektívnosti súdnictva, zlepšenie vymáhateľnosti práva a odstránenie prieťahov v konaní. To sú základné ciele, ktoré si pred seba postavila nová vláda v oblasti spravodlivosti a súdnictva.

V dnes schválenom programovom vyhlásení uviedla, že sa bude usilovať o zvýšenie dôvery verejnosti v rozsahu, ktorý by bol zárukou všeobecnej akceptovateľnosti súdnej moci ako garanta zákonnosti a spravodlivosti a sudcov ako odborných a morálnych autorít. "Súdna moc musí byť vykonávaná efektívne," konštatuje. Vláda sa bude snažiť o zvýšenie verejnej kontroly justície od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov a o posilnenie občianskeho prvku v Súdnej rade. Výber predsedov súdov, sudcov a justičných zamestnancov sa má stať transparentným od jeho začiatku až po konečné rozhodnutie o personálnom výbere. Zúčastňovať sa ho majú osoby z mimo justičného prostredia.

Nedávno zavedené prípravné vzdelávanie pre právnikov z mimojustičného prostredia uchádzajúcich sa o funkciu sudcu vláda zmení. Absolvovať ho budú iba uchádzači úspešní vo výberových konaniach. Objektívnosť výberu sudcov chce vláda zvýšiť tým, že vytvorí jednotný hodnotiaci hárok pri ústnom pohovore a zváži váhu tejto subjektívnej časti výberového konania. Perspektívne by mala byť polovica členov výberových komisií z mimojustičného prostredia.

Vláda sa zaviazala dopracovať a sfunkčniť pravidelné hodnotenie práce sudcov zavedené od roku 2012. Zváži pritom vytvorenie tzv. hodnotiacich senátov, ktoré budú tvoriť sudcovia, ktorí sa budú venovať iba tejto činnosti. Výsledky hodnotení sa majú začať zverejňovať. Snahou kabinetu bude zvýšiť plynulosť disciplinárnych konaní proti sudcom určením jednoznačného orgánu na dohľad. V súlade s nedávnym rozhodnutím Ústavného súdu SR vláda navrhne spresniť podmienky nezlučiteľnosti pozície predsedu súdu a člena Súdnej rady. Bude presadzovať, aby nominanti politických mocí v Súdnej rade neboli sudcovia. O posilnenie nezávislosti súdnej moci sa zasadí aj tým, že vytvorí podmienky, aby Ministerstvo spravodlivosti SR a Najvyšší súd SR mali samostatné sídla.

Cieľom kabinetu je i zvýšenie osobnej zodpovednosti sudcov za ich rozhodovanie. Prijme opatrenia na dôsledné, rýchle a efektívne uplatňovanie ich disciplinárnej zodpovednosti. Zvýšiť efektívnosť súdov a zrýchliť súdne konanie sa bude snažiť prijatím zásadných opatrení legislatívnej, technickej, materiálnej, organizačnej a personálnej povahy.

Vláda tiež plánuje prehodnotiť činnosť súdov – presunie vedenie Obchodného registra na iný subjekt a postará sa, aby súdy rozhodovali v prípade exekučných konaní iba sporové veci. Konania na súdoch chce zrýchliť pomocou špecializácie a elektronizácie procesov. Zavedie povinné dátové schránky pre vybrané povolania a tiež elektronické registre. Sudcovia by nemali byť zaťažení rozhodovaním vo veciach, v ktorých môže rozhodovať vyšší súdny úradník a mala by sa zvyšovať ich špecializácia. S cieľom stabilizovať personálne obsadenia súdov vláda pripraví zákon o justičnej štátnej službe.

Pokračovať budú prípravné práce na novom Občianskom zákonníku. Vláda bude hľadať možnosti skvalitnenia konkurzov, reštrukturalizácií a likvidácií. Vytvorí funkčnejšie pravidlá pre takzvané osobné bankroty. S cieľom bojovať proti daňovým podvodom, vytvorí podmienky na potieranie nečestných praktík pri likvidáciách a fúziách obchodných spoločností a bude tiež podporovať alternatívne riešenie sporov vytvorením podmienok pre špecializáciu obchodnej arbitráže.

V oblasti väzenstva sa bude naďalej pokračovať v rekonštrukciách ústavov a medzi prioritami vlády bude aj zriadenie detenčného ústavu pre zabezpečenie starostlivosti o duševne chorých. Vláda chce napokon riešiť aj otázku obsadzovania Ústavného súdu prijatím osobitného ústavného zákona.

Prioritou vlády vo výstavbe diaľnic je spojnica do Košíc

Nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť chce v oblasti dopravy udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Zaviazala sa k tomu vo svojom Programovom vyhlásení, ktoré dnes kabinet schválil. Pri výstavbe diaľnic je pritom najdôležitejšou prioritou diaľnica D1 medzi Bratislavou a Košicami. "Cieľom vlády je umožniť motoristickej verejnosti už od roku 2020 využívať všetky diaľničné úseky," zdôraznila vláda.

Špeciálnu pozornosť chce ale kabinet venovať aj výstavbe a modernizácii dopravnej infraštruktúry v regiónoch, ktoré patria medzi menej rozvinuté. Keďže dostupnosť dopravnej siete je jedným zo základných predpokladov ich ďalšieho rozvoja.

Spôsob výplaty dôchodkov z 2. piliera sa má upraviť

Vláda chce adresnejšie sociálne opatrenia, úpravu valorizácie dôchodkov, ale aj zmeny pri výplate dôchodkov z druhého piliera. Zaviazala sa k tomu v programovom vyhlásení, ktoré v stredu schválil kabinet. Programový výber v druhom dôchodkovom pilieri sa má upraviť. Ako vysvetlil minister práce Ján Richter (Smer-SD), bola to požiadavka koaličných partnerov Smeru-SD. "Ideme otvoriť anuitu, spôsob vyplácania dôchodku z druhého piliera. V akej výške a v akom rozsahu, to je otázka, ktorá je ešte otvorená. Asi budeme zvažovať, kde je to riziko, pokiaľ môžeme ísť z hľadiska programového výberu," avizoval Richter.

Viac k téme:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Ilustračné foto
Do babyboxu odložili prvé bábätko: Dievčatko tam umiestnili ihneď po narodení!
Kate si prechádza najťažším obdobím.
NOVÉ správy o chorej Kate neveštia NIČ dobré: Priatelia princeznej prehovorili!
Poľský prezident Andrzej Duda a ruský prezident Vladimir Putin.
Bojí sa Poľsko možného útoku Ruska? Pozrite sa, čo začali robiť na hraniciach!
Ilustračné foto
Napätie medzi Izraelom a európskou krajinou: Rázny krok zo strany ministerstva! Jeruzalem posiela tvrdý odkaz
Podľa polície sa muž vyhrážal mame zabitím.
Syn sa v Novom Meste nad Váhom vyhrážal mame, vytiahol plamene a nôž! V záhrade horor pokračoval
ilustračné foto
Rusko čelilo ukrajinskému útoku: Hlásia obeť! Znepokojivé, čo drony zasiahli
Viktor Beránek opísal pád vrtuľníka v Tatrách
Chatár Viktor opísal detaily pádu vrtuľníka v Tatrách: Kotúľal sa dolu svahom! Neuveríte, čo sa stalo po náraze
Národné centrum zdravotníckych informácií podalo trestné oznámenie.
Národné centrum zdravotníckych informácií bude mať nového riaditeľa: Ministerstvo vyhlásilo výberové konanie
Beautiful pebble beach in Moscenicka Draga, Croatia.
Dovolenkári, zlé správy: Chorvátsko má vážny problém! FEKÁLIE v pitnej vode? FUJ...
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický
Ministerstvo financií o situácii v samosprávach: Dostanú menej peňazí, ako očakávali?
Slováci spoznali súperov na budúcoročných MS: V ktorom meste budú hrať?
Dmitrij Medvedev.
Medvedev sa vyhráža Poľsku: Plánuje jadrový útok?! Strašné, čo im odkázal