Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2016 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Pročko reaguje na mastnú pokutu, servítku si pred ústa nedal: Drsný odkaz Ficovi!

Smer na mňa robí no, no, no! Jožo Pročko (51) si na margo poriadne mastnej pokuty nedáva servítku pred ústa.

Za vynesenie volebného lístka dostal od Okresného úradu v Lučenci namiesto 33-eurovej pokuty rovných 500. Celú záležitosť však nemieni nechať plávať a čaká na ďalšie kroky úradníkov. Podrazili ho vraj ľudia, ktorých považoval za svojich známych a ktorí sa mu usmievali vždy priamo do očí. Čo na celej veci poriadne smrdí?

Smerácka pomsta! Takto opisuje vyrubenie 500-eurovej pokuty za vynesenie volebného lístka známy zabávač Jozef Pročko. Úrady mu spočítali aj hriechy z minulosti, a preto sa mal po vrecku plesnúť takouto megasumou. Postupu úradu ani vyčíslenej sume vôbec nerozumie. Moderátor zábavných relácií hovorí o križiackej výprave proti jeho osobe za to, ako si otvára ústa ako poslanec na miestnom zastupiteľstve. „Podľa mňa mi chcú zo Smeru ukázať no, no, toto nerob, lebo dostaneš takú po papuli tak, že sa z toho po....š,“ tvrdí Pročko.

Otvoriť galériu
Robert Fico
Zdroj: anc

Ľudia mu na sociálnu sieť píšu povzbudzujúce odkazy v zmysle, aby úrady žaloval. Hoci to nevylučuje, zatiaľ plánuje len odvolanie. „Odvolal som sa a počkám na ďalšie kroky úradu, či sa spamätajú. Najviac ma mrzí, že táto perzekúcia išla od ľudí, ktorých som považoval za svojich známych," hovorí zabávač. Teraz vraj očakáva, že sa za medializovanie prípadu nahrnú na jeho firmu všetky možné kontroly. „Neviem, možno teraz dostanem aj daňovú kontrolu,“ hovorí s rozpačitým úsmevom známy moderátor.

Pomstu smeráci vylučujú

Otvoriť galériu

 

Hoci bežná pokuta za vynesenie lístka je 33 eur, Pročkovi to úrady poriadne spočítali, pridali mu k tomu dopravné prehrešky aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu z minulosti. „To je ako za komunizmu - vy ste boli obvinený a nám to stačí, ale ja som nevinný,“ búri sa Pročko proti odôvodneniu úradu, podľa ktorého je výška pokuty aj za jeho nepoučiteľnosť. K celej veci ho nikto z kompetentných ani len nezavolal na pohovor. Šéf okresného úradu a zároveň okresnej organizácie Smeru-SD Branislav Hámorník pomstu vylučuje.

„Nie je žiadna pomsta Smeru, osobne som sa v tomto ani neangažoval, do priestupkového spisu som ani nenazrel,“ bráni sa Hámorník. K celej záležitosti sa on ani jeho úradníci vyjadrovať nebudú, keďže priestupkové konanie ešte nie je ukončené. Nový Čas k celej kauze oslovil aj Ficovu stranu. „Strana Smer-SD sa k vyhláseniam pána Pročka nebude vyjadrovať,“ dodala hovorkyňa ľubica Končelová.

Čo si o tom myslia odborníci?

Ondrej Dostál, právnik: Sú tam tri pochybenia

Otvoriť galériu

Ako na svojom blogu denníka N píše právnik Ondrej Dostál, vydaniu rozhodnutia nepredchádzalo riadne priestupkové konanie. Úrad rozhodol rozkazom, ktorým sa podľa zákona o priestupkoch môže rozhodovať, „ak je nepochybné, že obvinený z priestupku sa priestupku dopustil“, čo v tomto prípade nie je, pretože fotografiu zverejnil na svojej sociálnej sieti a za zverejnenie v mediách nenesie zodpovednosť. Pri určovaní výšky pokuty sa zohľadnili prechádzajúcich 11 dopravných priestupkov a 2 priestupky voči občianskemu spolunažívaniu, ktoré boli ale zastavené.

"Ak je niekto obvinený zo spáchania priestupku, ale konanie je zastavené, považuje sa predsa za nevinného." píše Dostál, ktorý pochybuje aj o inštitúcii, ktorá v danej veci rozhodla: "Pod udelením pokuty je podpísaný Ing. Jaroslav Morháč, vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Lučenec. Vzhľadom na to, že jeho nadriadeným je okresný predseda strany SMER-SD, možno mať pochybnosti o jeho nepredpojatosti vo vzťahu k veci, ktorá sa týka negatívnej kampane proti strane SMER-SD."

Juraj Bizoň, advokát: Pokuta bola zákonná 

Otvoriť galériu

P. Pročko mohol podľa zákona v danom priestupku dostať pokutu od 300 do 1000 eur. Výslednú sankciu 500 eur mu Okresný úrad v Lučenci uložil napokon s prihliadnutím na jeho minulosť, v ktorej spáchal veľa ďalších priestupkov. Je povinnosťou úradu pri ukladaní trestov prihliadať na osobu páchateľa vrátane jeho minulosti a aj na jej základe ukladať pokuty v rámci zákonnej sadzby. Táto prvotná fáza riešenia priestupkov je obdobná ako napr. vydávanie platobných rozkazov súdmi v občianskoprávnych konaniach. V priestupkovom konaní sa tak postupuje štandardne a to aj bez vypočutia obvineného.

Nejedná sa o žiadne "sčítavanie predchádzajúcich priestupkov.” Z právneho hľadiska je teda pokuta v tejto fáze konania zákonná. Ak obvinený s ňou nesúhlasí, má právo podať proti rozkazu odpor, v konaní sa ďalej osobne brániť a vec náležite vysvetliť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Gonda, Noema Hipká, Katarína Nagyová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Európska vesmírna agentúra vybrala dve firmy: Dostanú obrovský balík a ťažkú úlohu
Old steel door that open to the outside. black and white image.
Ukrajina má málo vojakov: Začali prepúšťať väzňov, kto sa dostane von z basy?
Hrôzostrašné zábery z finálového duelu českého pohára.
Šokujúce zábery z Česka: Bitka fanúšikov priamo na ihrisku
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu má ťažké srdce na európske krajiny: Uznanie palestínskeho štátu je odmena za teror, tvrdí
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Ohavné ZVERSTVO! Bratia znásilnili dievčinu († 14) a potom... Ľudia žiadajú trest smrti
(ilustračné foto)
Zavedie Poľsko povinnú vojenskú službu? Minister na plné ústa, takéto sú plány
Businessman giving bribe money in the  envelope to partner in a corruption scam with black and white tone
Škandál na Ukrajine: Ex-námestníka šéfa prezidentskej kancelárie obvinili z korupcie, čo má za ušami?
Motorový čln sa plavil veľkou rýchlosťou a menil nepredvídateľne smer po celej šírke rieky, keď narazil do výletnej lode.
Foto
Zrážka lodí na Dunaji: Polícia našla telo mladého muža († 19), pátranie pokračuje
(ilustračná fotografia).
Krajiny EÚ uštedrili Iránu ďalšiu ranu: Koho sa to týka? Škrt cez rozpočet osobám aj subjektom
54-ročná herečka Jennifer Lopez.
Foto
Sexy Jennifer Lopez dráždi pikantnými FOTO: Bez podprsenky a s hriešnym výstrihom!
Dym po výbuchu v pásme Gazy, pohľad z južného Izraela v utorok 21. mája 2024.
Ministri EÚ a arabských krajín si sadnú k spoločnému stolu: Témou bude vojna v Gaze, toto chcú dosiahnuť
Atentátnik Juraj Cintula bol aj pred atentátom na predsedu vlády politicky angažovaný.
Obsah kníh Juraja Cintulu: Atentátnik písal o masových vrahoch aj o Ficovi