Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2016 11:55 | Správy | Domáce správy

Mečiar a Lexa po 20 rokoch: Ako žijú expremiér a bývalý šéf SIS po poprave Remiáša!

Znovu obnovený prípad vraždy Róberta Remiáša († 25) im, zdá sa, vrásky nerobí!

Polícia po 20 rokoch opäť vyšetruje smrť bývalého policajta, ktorý bol spojkou korunného svedka v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny. Páchateľov nikdy neodsúdili. Nové skutočnosti však ukazujú, že možno nie je všetko stratené a neobjasnená záležitosť z čias vlády Vladimíra Mečiara nakoniec bude mať vinníkov. Nový Čas vypátral mužov, ktorí v kauze mali zohrať dôležitú úlohu. Ako si žijú dnes a čo povedali na obnovenie vyšetrovania?  

Lexu držia nad vodou deti

Otvoriť galériu

Ivan Lexa (54) je dnes úspešný podnikateľ najmä v hotelierstve, v minulosti bol však bývalý riaditeľ SIS obvinený z objednávky vraždy Róberta Remiáša († 25), ktorý zomrel pri výbuchu auta 29. apríla 1996. Po Lexovi Interpol vyhlásil pátranie, v roku 2002 ho nakoniec zadržali v Juhoafrickej republike a eskortovali na Slovensko. Práve SIS bola podozrivá zo zosnovania únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Lexa však odsúdený nebol a v roku 2006 ho prokuratúra zbavila obvinenia. Okrem toho vyhral nad Slovenskom súd na Európskom súde pre ľudské práva vo svojich podnetoch na nezákonnú väzbu v tejto kauze. Chceli sme sa ho opýtať, čo vraví na obnovenie vyšetrovania a či sa nových zistení polície nebojí, no jeho zamestnanci nám s ním nechceli sprostredkovať kontakt alebo ho zatajovali. Jeho mobil zdvihla neznáma žena, ktorá nás odbila s tým, že pán Lexa nie je prítomný, a položila.

 

 

Otvoriť galériu

Novému Času sa ho nakoniec podarilo vypátrať na jeho ranči v Pezinku. Pár dní po tom, ako sa dostalo na verejnosť otvorenie kauzy Remiáš, pôsobil Lexa poriadne zostarnuto, unavene a strhane. Najprv asi polhodinku len tak sedel pri stajniach a pozeral do diaľky. Bol zhrbený, oblečený v pletenom svetri a na hlave mal narazenú šiltovku. Len ťažko by ste v ňom našli niekdajšieho šéfa SIS. Neskôr Lexa zmizol v areáli. O pár desiatok minút sme ho však už zazreli a chvíľku mal dokonca úsmev na tvári. Zobral von svoje malé dvojičky a kŕmil s nimi zvieratká priamo na ranči. Zdá sa, že napriek tomu, že vzťah s ich mamou je v troskách, svoje otcovské povinnosti si Lexa plní.

Otvoriť galériu

Mečiar ukazuje na Čarnogurského

Otvoriť galériu
V.Mečiar
Zdroj: čtk

V obnovenom vyšetrovaní vraždy Remiáša už vypovedal aj Mikuláš Černák. Práve on vo svojej knihe ukazoval prstom na vtedajšieho šéfa tajnej služby Ivana Lexu, ale aj na bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. „Sám predseda vlády si cez najvyšších predstaviteľov SIS objednal únos a zavlečenie prezidentovho syna do iného štátu...“ píše odsúdený Černák. Mečiara sme našli na chalupe v Dolnej Porube, kde trávi väčšinu času.

Otvoriť galériu

„Musí sa vyjadriť ten, čo voľačo o tom vie, nie? Treba sa takých pýtať. To musia hovoriť o tom tí, čo o tom niečo vedia,“ odpovedal Mečiar na otázku, čo si myslí o obnovení Remiášovho prípadu. Neskôr však vymenoval aj ľudí, ktorí podľa neho majú ku kauze čo povedať. „Nech sa vyjadrí k tomu Michal Kováč, ten o tom vie veľa. A nech sa k tomu vyjadrí Kňažko s Jánom Čarnogurským, ktorí to financovali. Ja o tom ozaj nič neviem,“ povedal s úsmevom muž, ktorý v roku 1998 po skončení funkčného obdobia prezidenta prevzal jeho právomoci a vyhlásil amnestiu na kauzu zavlečenia Michala Kováča mladšieho.

„To s amnestiou nesúviselo, to tam bol umelý súvis politický. Bolo to vyšetrované za mňa, ja som dával príkaz na vyšetrovanie, je to vyšetrované teraz... tak dobre, chvalabohu,“ dodal Mečiar, ktorý sa na prvý pohľad udržuje v dobrej forme. Čo na Mečiarov odkaz hovorí Ján Čarnogurský? "My sme od začiatku mali indície, že je za tým SIS, ktorú vtedy viedol Ivan Lexa, ale ako opozícia sme nemali tie vyšetrovacie možnosti," hovorí dnes Čarnogurský, s tým, že je rád, že sa prípad znovu otvoril.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Tatiana Michalková, Petra Klimešová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!