Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2016 11:03 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Infografika

Svedok tragédie ekonóma Filka na Dunaji prehovoril: Prečo som nedokázal zachrániť kamaráta

Pátranie po nezvestnom ekonómovi Martinovi Filkovi, ktorý sa nešťastne v pondelok popoludní prevrátil na kanoe na Dunaji, pokračovalo aj tretí deň.

Tragédiu, ktorá sa Filkovi zrejme stala osudnou, z brehu celý čas pozoroval jeho kamarát publicista Tomáš Forró. Ten sa rozhodol minúty strachu opísať a dopodrobna rozpovedať, čo sa v tragické popoludnie stalo, na blogu v Denníku N. V kanoe s Filkom sedel aj jeho priateľ Vladimír Lefík, ktorému sa so šťastím podarilo dostať na breh. Do vody za bezradným ekonómom skočil náhodný okoloidúci, ale záchrana už bola márna. Na brehu sa tragédii bezmocne prizerala Filkova manželka.

Otvoriť galériu

Na Veľkonočný pondelok sa priateľská partia štyroch ľudí vybrala do prístavu v bratislavskom Vlčom hrdle. Príjemné kamarátske člnkovanie sa však v sekunde zmenilo na tragédiu. Všetko však mohlo byť podľa odborníkov inak, keby si obaja člnkujúci uvedomili nebezpečnosť a zradnosť Dunaja. Ani jeden z dvojčlennej posádky nemal záchrannú vestu a na člnkovanie boli oblečení mimoriadne nevhodne. Martin Filko mal napríklad koženú bundu s ťažkou peňaženkou vo vrecku.

Otvoriť galériu

Pôvodne v smrtiacom člne sedel aj Filkov spolužiak Tomáš Forró. „Čln bol štandardný model z druhej ruky za polovičnú cenu. Sedel som už vo všelijakých člnoch, ale tento bol naozaj vratký. Pri najmenšom náznaku pohybu sa boky nakláňali celkom k hladine a nešli vyrovnať. Necítil som sa ani trochu bezpečne. A tak som na radu Vladimíra Lefíka vystúpil. On s Martinom odplával,“ spomína si na posledné chvíle pred tragédiou Forró, ktoré zverejnil v Denníku N.

 

Forró zostal na brehu s Filkovou manželkou. O chvíľu však počuli výkriky o pomoc. „Pomooc!“ Tentoraz znel hlas z väčšej diaľky. „Prosím, pomoc!“ ,,V tom momente som si spomenul na chlapcov a ich vratké kanoe. Ovládla ma nevýslovná hrôza,“ opisuje Forró. Zbadali prevrátený čln a míňajúci remorkér hore prúdom tesne vedľa člna. Lefík sa dostal na breh. Ešte vo vode si stihol vyzliect mikinu a vyzuť sa, čo mu zrejme zachránilo život.

Otvoriť galériu
Takto sa stala tragédia.
Zdroj: infografika NČ

Dvaja okoloidúci na brehu si všimli prevrátený čln a na ňom zaveseného Filka. Jeden z nich sa okamžite vyzliekol a skočil do sedemstupňovej vody. Skoro sa mu podarilo Filka zachrániť. „Martin sa držal prevráteného člna. A potom sa ho pustil. Vtedy za ním skočil, no Martina unášal prúd. Keď už bol pri ňom na nejaké dva metre, čosi naňho zakričal. Martin sa akoby uvoľnil, akoby uveril, že už je v bezpečí. Hneď nato zmizol pod hladinou a viac sa nevynoril. Opäť si spomeniem na Martinovu koženú bundu a strasie ma,“ hovorí o strašidelných chvíľach Forró. Svoje rozprávanie ukončuje len smutnou prosbou. „Ak sa idete člnkovať na Dunaj, vždy noste záchrannú vestu. Nebuďte ako my, suveréni z dobrej školy.“

Otvoriť galériu
Miesto nešťastia.
Zdroj: infografika NČ

Aké Chyby urobili pri splavovaní Dunaja

Milan Mráz, Kanoistický Klub Karlova Ves

Najväčším problémom je to, keď človek zrazu začne robiť rýchle a trhané pohyby. Človek sa musí s loďou najprv zžiť a svoju váhu pomaly prenášať. Taktiež sa musí vždy snažiť byť v osi lode. Každý človek by si mal uvedomiť nasledovné riziká: aká je voda, v ktorej sa pohybuje, hlboká, nakoľko je dobrým plavcom, aký silný prúd má daná voda, či sa na trase nachádzajú nejaké prekážky a podobne. Vesta je úplnou nevyhnutnosťou, bez nej by nemal ísť ani na tréning na zátoku na suchú zem. Prilba je už vhodná na rýchlotečúcu vodu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní