Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2016 05:55 | Správy | Zahraničné správy

Šperky klenotníka Fabergého sú skvostom: Najdrahšie vajcia na svete!

Vajíčko. Symbol života, plodnosti a vzkriesenia neodmysliteľne patrí k Veľkej noci. Zatiaľ čo v našich končinách obdivujeme krásne maľované kraslice, niektorí šťastlivci majú vo svojich zbierkach vajcia zo zlata, z platiny, perlete či drahých kameňov.

Exkluzívne šperky začal v roku 1885 na zákazku ruského cárskeho dvora vyrábať klenotník Carl Peter Fabergé. Dnes majú miliónovú hodnotu. Keď ruský klenotník nemeckého pôvodu Carl Peter Fabergé dostal zákazku na vyrobenie špeciálneho vajíčka, určite netušil, aké šialenstvo spustí. Za jeho vajíčka dnes zberatelia neváhajú zaplatiť astronomické sumy, pretože sú pre klenotnícky svet uznávaným majstrovským dielom. Jedno také kedysi vlastnil aj kráľ popu Michael Jackson († 50).

Otvoriť galériu
Ľalie z údolia, 1898
Zdroj: getty images

Všetko sa začalo v roku 1885, keď šikovný klenotník Fabergé dostal zákazku priamo od ruského cára Alexandra  III. Ten chcel svojej žene Márii Fjo­dorovne darovať jedinečný darček pri príležitosti veľkonočných sviatkov. Majster Fabergé neváhal a spojil symbol Veľkej noci s luxusom - pre panovníka vyrobil skvostné vajce. Na prvý pohľad nevyzeralo nejako špeciálne, keďže zvonka bolo jednoliato biele. Jeho vnútro však tvorilo rýdze zlato. Keď cárova manželka vajce otvorila, s úžasom v ňom našla miniatúrnu zlatú sliepočku. To však nebolo všetko! Vnútri sliepočky sa nachádzala diamantová minireplika cárskej koruny.

Otvoriť galériu
Kohútik, 1900
Zdroj: Rex

Od toho momentu šperkár Fabergé nemal o objednávky na ďalšie vajíčka núdzu. Cárovi vyrábal veľkonočné vajíčko pre jeho ženu každý rok. Po smrti Alexandra III. pokračoval v tomto trende aj jeho nástupca Mikuláš II. Ten si dával vyrobiť dokonca dve vajíčka ročne - jedno pre ženu a jedno pre matku. Mnohé z luxusných vajec v sebe ukrývali pohyblivý mechanizmus, figúrku, fotku či iný predmet. Aj keď väčšina z nich bola vyrobená na zákazku cárskej rodiny, pár sa vyrobilo aj na objednávku najbohatších ruských šľachticov, ktorí sa túžili vyrovnať cárovi.

 

Fabergé vyrábal vajíčka do roku 1917, keď jeho podnik boľševici zoštátnili. Odhaduje sa, že dovtedy stihol vyrobiť viac ako 50 kusov skvostných veľkonočných šperkov. Osem sa stratilo a zvyšné sú v súkromných zbierkach celebrít, európskych panovníkov či majetných oligarchov, niekoľko z nich sa nachádza v múzeách. Fabergého vajíčka sú dnes celosvetovo uznávaným symbolom najvyššieho šperkárskeho umenia.

Fabergého vajíčko:

Otvoriť galériu

Odhadovaná cena: 9 miliónov eur

V jeho vnútri zdobenom zamatom sa nachádza presná replika cárskeho koča z 18. storočia, ktorým sa cisárovná viezla na korunováciu. Miniatúra má 9,4 cm a je zdobená zlatom a drahými kameňmi. Vajíčku však chýba veľký diamant, ktorý visel vnútri koča. Bohužiaľ sa stratil.

Vajíčko má pripomínať korunovačné zlaté rúcho cárovnej, zdobia ho zlatisté vavrínové lístky a čierno-zlaté dvojhlavé orly s ružovými diamantmi na hrudi. Vajíčko má 12,7 cm a zdobí ho aj veľký diamant, okolo ktorého sa nachádza 10 menších briliantov.

Materiál: zlato, žltý smalt, diamanty a brilianty

Vajíčko dal cár Mikuláš II. vyrobiť pre svoju manželku ako darček pri príležitosti prvej Veľkej noci po ich korunovácii v roku 1897. Dnes je vo vlastníctve jedného ukrajinského miliardára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka