Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2016 11:37 | Správy | Domáce správy

Osobnosti nevedia prijať zvolenie Kotlebovej strany, spísali list: Otvorená kritika ĽSNS!

Cirkvi pôsobiace na Slovensku sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka.

V otvorenom liste to uviedli viaceré osobnosti cirkevného a spoločenského života. List je reakciou na volebný úspech strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v minulotýždňových parlamentných voľbách. Takmer štyri desiatky signatárov vyjadrili znepokojenie nad zdržanlivosťou cirkví pri odsúdení zneužívania kresťanskej viery na šírenie extrémizmu.

Zároveň vyzvali na verejnú diskusiu predstaviteľov cirkví a občianskej spoločnosti o úlohe cirkvi a teológie pri formovaní verejného spoločenského priestoru. Signatári konštatujú, že strana Mariana Kotlebu sa prejavuje ako strana s veľmi prísne vymedzenými hodnotami na extrémnom konci pravého spektra, ktoré sú podopierané náboženskou rétorikou.

Aj preto dokázali osloviť mnohých konzervatívnych a veriacich občanov,“ uvádza sa v liste. Podľa osobností sa predstavitelia cirkví len mlčky prizerali zjavnému nástupu popularity ĽSNS v v cirkevnom prostredí. „Kde však boli, keď nedokázali rozpoznať toto zneužitie kresťanských hodnôt na podporu pravicového extrémizmu?“ pýtajú sa.

 

Pod listom z 10. marca sú podpísaní evanjelickí teológovia Ondrej Prostredník, František Ábel a Michal Havran, teológ Miroslav Kocúr, kazateľ Daniel Pastirčák, či napríklad fotograf a publicista Andrej Bán, sociológ Michal Vašečka, publicista Štefan Hríb a filozof Fedor Blačšák. Tí kritizujú, že hoci sa Konferencia biskupov Slovenska, evanjelická cirkev či Ekumenická rada cirkví v minulosti opakovane vyjadrovali k spoločenským témam, teraz mlčali.

„Pýtame sa, či otázku kandidovania strany s fašistickým a rasistickým svetonázorom, ktorých zástupcovia sa odkazom hlásia k Hitlerovmu Nemecku a prvému slovenskému štátu, ktorí nosia fašistické uniformy, ktorí popierajú holokaust, ktorí pre výstavu o druhej svetovej vojne podávajú trestné oznámenie za propagáciu sionizmu, ktorí majú svoju politiku založenú na neznášanlivosti voči iným etnikám, ktorí na šírenie týchto myšlienok používajú náboženskú rétoriku, a ktorých šanca dostať sa do slovenského parlamentu sa premenila na alarmujúcu realitu, nepovažovali slovenskí katolícki a evanjelickí biskupi a predstavitelia ďalších cirkví pred voľbami za tému hodnú verejného vyjadrenia?“ uvádza sa ďalej v liste.

Cirkevné a náboženské autority podľa signatárov zlyhali aj vtedy, keď nevyjadrili verejne postoj k trom slovenským katolíckym kňazom, ktorí v takzvanej Iniciatíve 2016 verejne podporili ĽSNS. Strohú správu KBS k výsledkom volieb, v ktorej katolícka cirkev vyjadrila nádej, že zvolené strany budú konať dobro pre spoločnosť, považujú osobnosti podpísané pod verejným listom za alibistickú. „Skutočnosť, že evanjelická cirkev, ako aj iné cirkvi sa doteraz k výsledku volieb vôbec nevyjadrili, je rovnako znepokojujúca,“ doplnili signatári otvoreného listu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!