Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Učiteľky v Dobšinej bijú na poplach: Toto nie je normálne, zastavte to!

Otehotnela v necelých štrnástich! Gabriela (15) je ešte len deviatačka a jej dcérka Antónia o mesiac oslávi svoje prvé narodeniny.

Rodičia školáčky majú osem ratolestí a stali sa aj pestúnmi najmladšieho prírastku v rodine. V Dobšinej pri Rožňave je to, žiaľ, tvrdá realita. V priemere štyri až päť ešte len detí tu každoročne má svojich vlastných potomkov. Miestne učiteľky na veľký problém upozorňujú kompetentných, podľa nich bezvýsledne.

Gabriela býva s malou Tonkou v bytovke v osade. K tomu, čo sa jej prihodilo, len úsečne odvetila: „Nemalo sa to stať, ale stalo sa. Dcérku mám veľmi rada. Keď dokončím základnú školu, chcela by som byť krajčírkou.“ O otcovi jej dieťaťa sa toho veľa nevie. V podobných prípadoch býva často neznámy, lebo matky ho pred políciou zataja. „Je to zlé, ale čo narobíme?! Plakať nepomôže, pozeráme sa dopredu. S malou chodíme aj k doktorovi a riadne sa o ňu staráme,“ povedal dedko malej Tonky, ešte len 38-ročný Marián Holmok. Jeho polovička Lýdia dodala, že ich prvé spoločné dieťa priviedla na svet v 18 rokoch.

Otvoriť galériu

Učiteľky bijú na poplach

Na problém mladých rodičiek upozornili dve miestne učiteľky Erika Polgáriová a Eleonóra Liptáková. „Je to začarovaný kruh, ktorý súvisí aj so záškoláctvom a sociálnym prostredím žiakov. Rodičia sa im nedostatočne venujú. Kým štát nebude od nich vyžadovať, aby si plnili povinnosti, situácia sa ešte zhorší.“

 

Podľa učiteliek sa deti od útleho veku pozerajú na všetko, čo sa medzi rodičmi deje. Keďže často obývajú jednu izbu, sledujú aj sexuálne aktivity rodičov. Spomenuli šokujúci prípad prváčika, ktorý v škole prevrátil cez lavicu spolužiačku a pohybmi imitoval to, čomu ani nerozumel. Nie je výnimkou, že 12-ročná žiačka učiteľke povie, že býva u svokry. Smutnou rekordérkou je ďalšia 12-ročná tehotná dievčina a iná, ktorá počas základnej školy priviedla na svet až dve deti.

Otvoriť galériu

Nezáujem kompetentných

„Písali sme nielen ministrom školstva, ale aj premiérovi, ktorý nám vôbec neodpovedal. Reakcia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny bola taká, že tomu nerozumieme. Jeho kolega z rezortu školstva uviedol, že sme pomenovali pravdu a skončilo sa to tým, že nám na otvorenie školského roka doniesol ruže,“ spomenula Eleonóra Liptáková. Spolu s kolegyňou založila OZ Detstvo deťom na pomoc sociálne odkázaným rodinám.

Riaditeľ ZŠ v Dobšinej Jaroslav Hutník s 28-ročnou praxou pripomenul, že pôrodov ich žiačok neubúda: „Je to sociálny problém, vidím za tým aj využívanie finančných príspevkov po narodení dieťaťa. My si povinnosti o zameškaných hodinách a aj prerušení dochádzky kvôli tehotenstvu plníme, ale za mojej éry si nepamätám, že by bol niekto z rodičov trestaný. Len odobratie prídavkov totiž končí inštitútom osobitného príjemcu, keď mesto robí službu zneužívateľom a ďalej zabezpečuje ich deti.“

Mnohé dievčatá ani netušia, že môžu otehotnieť

Sexuologička Danica Caisová

- Niekedy sa stane, že dievča ani nevie, že je tehotné, alebo keď to vie, tak sa neopováži k tomu priznať. Mnohé dievčatá ani netušia, že môžu byť tehotné, mnohé majú pohlavný styk iba raz a otehotnejú. O antikoncepcii nemajú často ani potuchy. V neposlednom rade však ide o deti, ktoré hľadajú lásku inde, keď sa jej im nedostáva doma, ukazujú to štatistiky. Vplyvy to môže mať rôzne. Niektoré dievčatá porodia a dieťa dajú na adopciu. Tu závisí, do akej adoptívnej rodiny sa dostane. Potom sú to dievčatá, ktorým pomáhajú vychovávať deti ich vlastní rodičia. Tu je to tiež otázka, ale ak je rodina dobrá, s výchovou pomáha, a je to ten lepší model. Potom sú tu deti, ktoré porodia deti do sociálnej biedy a trpia potom všetci.

Aký hrozí trest?

Podľa paragrafu 201 trestného zákona, ten kto vykoná súlož s osobou mladšou ako 15 rokov alebo kto takú osobu iným spôsobom sexuálne zneužije, sa potrestá odňatím slobody na 3 až 10 rokov.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Novy Cas, Lucia Špaňúrová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život