Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zoo preparatórium v Žiari nad Hronom funguje už 66 rokov: Mŕtvym zvieratám vdychujú život!

Vydržať v jednom zamestnaní takmer 60 rokov je dnes raritou. Jánovi Bahnovi, majiteľovi žiarskeho Zoo preparatória, sa to podarilo. Svoju prácu totiž povýšil na koníčka a dnes je najväčším odborníkom na preparovanie zvierat. Pri tomto remesle nejde iba o to, ako vypchať medveďa.

Časy, keď obchod s vypchatými zvieratami prekvital a zámožnosť dám sa merala kožuchom, sú už dávno preč. Napriek tomu Zoo preparatórium v Žiari nad Hronom existuje už 66 rokov. A to aj vďaka jeho majiteľovi Jánovi Bahnovi, ktorý nás víta s úsmevom. V zápätí nás už vedie po budove a rozpráva, ako to u nich funguje.

 

S rešpektom a v očakávaní, čo uvidíme, prechádzame miestnosťami. Všade okolo nás parožie, vybielené zvieracie lebky rôznych veľkostí a zvieratá, ktoré na nás upierajú sklenené pohľady. Medvede, líšky, diviaky, srny, hlodavce aj vtáky, všetko pokope a na predaj. Má to len malú, ale závažnú chybu. „Dnes nikto nemá peniaze, aby si ich mohol kúpiť. Ani múzeá ani školy, ako to bolo kedysi. Nie je odbyt, a tak už kože nevykupujem,“ hovorí majiteľ a z reprezentačnej miestnosti nás vedie do výroby.

Otvoriť galériu
Umenie

Človek by očakával, že mu do nosa udrie zápach uhynutých zvierat či chemikálií. Opak je pravdou, aj keď sú všade navôkol kože. „Sú to buď trofeje poľovníkov, alebo zvieratá, ktoré uhynuli v zoologických záhradách či na cestách pod kolesami áut,“ vysvetľuje Bahno. V ďalšej miestnosti pracujú zamestnanci. „Kedysi som ako vedúci prevádzky šéfoval štrnástim ľuďom, dnes sú len traja. Práce ubudlo napriek tomu, že firma je registrovaná v rámci Európskej únie, takže môžeme pracovať aj pre zahraničie,“ spresňuje.

Otvoriť galériu
Preparovanie je hotovým umením, keďže zviera musí pôsobiť ako živé. Koža sa musí dokonale vyčistiť, zbaviť všetkých zvyškov a namočiť do kadí s roztokmi zhruba na týždeň. Potom sa opracuje, aby bola tenká, a znova ide do kade. Robia sa z nich predložky alebo celý preparát. Lebky treba vyvariť, vyčistiť, vybieliť, ošetriť parožie, dakedy odrať aj celé zviera.

„Spracovanú kožu naťahujeme na polyuretánové modely. Tam ju ešte vyformujeme, pospájame tak, aby spoje nebolo vidieť, dosadíme sklenené oči podľa druhu zvieraťa a úplne na záver ho olejovými farbami domaľujeme,“ opisuje zjednodušene majiteľ. Vyrobiť model v pomere k veľkosti kože, dokonale poznať stavbu tela zvieraťa a dbať na každý detail je skutočne kumšt.

Otvoriť galériu
Prvenstvo

Preparatórium sa môže pochváliť aj jedinečným unikátom - nosorožcom. Jeho majiteľ ho ulovil v Afrike a koža z neho putovala do Žiaru nad Hronom z dôvodu rôznych povolení dva roky. „Koža je pôvodná, lebka a rohy umelé,“ vysvetľuje Bahno a my sa medzitým snažíme nájsť, kde má kožu nosorožec pospájanú... Nikde však nevidieť nič.

„Je to prvý nosorožec, ktorý sa na Slovensku robil ako preparát,“ dopĺňa Milan Kicko (40), ktorý vo firme pracuje 22 rokov. Komu zo Slovenska patrí toto statné zviera, sme sa nedozvedeli. „O klientoch s nikým nehovoríme,“ dostali sme stručnú odpoveď. Cena za preparovanie nosorožca sa však pohybuje okolo 15 000 eur.

Práve v tomto preparatóriu ako prví na Slovensku preparovali pred rokmi aj hlavu slona pochádzajúcu z Botswany, neskôr pribudli aj ďalšie. Medzi exotickými zvieratami nechýbali levy, leopardy, gepardy, zebry, opice, krokodíl, žirafia hlava s krkom, hlava hrocha a množstvo ďalších. Okrem nich a našej poľovnej zveri si ľudia na naše prekvapenie nechávajú preparovať aj svojich domácich miláčikov.

Otvoriť galériu
Stovky medveďov

Napriek tomu, že tu za posledné roky preparovali množstvo zvierat a vtákov, majiteľ tvrdí, že už to nie je to, čo bývalo. „Kedysi za socializmu k nám prichádzalo neskutočné množstvo západných Nemcov. Autobusmi ich sem na poľovačky zvážala už neexistujúca cestovná kancelária. Vtedy to bola zlatá baňa. Dnes nepríde ani jeden. Euro nám narobilo šarapatu,“ spomína Bahno.

„Za mesiac sme vypreparovali aj 600 bažantov, stovky sojok, veveričiek, kún, líšok či medveďov. Tých mojimi rukami prešli stovky. Pamätám sa, že prvého som robil v roku 1958 a strelili ho v Ružomberku. Za socializmu poľovali mnohí vplyvní ľudia, ktorí sa tu zastavovali. Aj túto budovu dal postaviť niekdajší minister Ján Janovic,“ usmieva sa podnikateľ. Po revolúcii konkurencia rýchlo rástla. „Teraz nájdete aj štyridsať garážových majstrov, ktorí robia pod cenu. Ale ja nebojujem o zákazníka. Kto chce, príde, poviem mu, čo to stojí, a buď chce, alebo nechce.“

Prevádzku nechceli

Remeslo preparovania zvierat priniesol do Žiaru nad Hronom Ferdinand Adamovič po tom, ako mu štát znárodnil dielňu v Nových Zámkoch. V roku 1957 k nemu prišiel z Handlovej do učenia aj Ján Bahno, ktorý mal v tom čase 14 rokov. Vyučil sa, a hoci mal aj zajačie úmysly, nakoniec zostal.

„Podnik patril Štátnym lesom, potom Jednotnému roľníckemu družstvu v Žiari nad Hronom. Z učňa som sa vypracoval na vedúceho pridruženej výroby. Keď sa po revolúcii v roku 1989 družstvá rozpadli, prevádzku nikto nechcel. Nakoniec som ho teda kúpil ja,“ spomína pán Bahno, ktorý má dve dcéry, no tie v otcových šľapajach kráčať nechceli. „Ani zať a vnuci nemajú k tomu vzťah. Ani ja už nerobím, som už len majiteľ. Ale mám nástupcu, štafetu po mne preberie môj zamestnanec Milan Kicko, je to šikovný odborník,“ dodáva s úsmevom podnikateľ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!