Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2012 08:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Za skazu Krásnej Hôrky môžu dvaja chlapci! Chceli si zapáliť, podpálili hrad!

Smutný pohľad na dielo skazy na jednom z najkrajších slovenských hradov! Hasiči ešte v nedeľu na nádvorí Krásnej Hôrky dohášali krovy.

Oheň v sobotu zničil strechu historickej národnej pamiatky. Podľa polície ho majú na svedomí dvaja chlapci Ivan (12) a Ondrej (11), ktorí sa na lúke pod hradným kopcom pokúšali zapáliť cigaretu. Najprv vzbĺkla suchá tráva a o pár minút už bola v plameňoch aj šindľová strecha hradu. Múzejníkov teší aspoň fakt, že sa podarilo zachrániť až 90 % vzácnych zbierok, škody sú však napriek tomu obrovské.

Hrad aj po zhorení priťahuje zvedavcov. Strážia ho policajti, ktorí ešte aj v nedeľu zbierali stopy. Známi sú už vinníci, ktorí požiar spôsobili. Dvaja chlapci Ondrej (11) a Ivan (12) z Krásnohorského Podhradia si pod hradným kopcom chceli zapáliť cigaretu. „Neopatrným zaobchádzaním so zápalkami došlo k požiaru trávnatého porastu hradného kopca hradu Krásna Hôrka,“ uviedla Jana Mésarová, košická krajská policajná hovorkyňa. Plamene sa v priebehu asi 10 minút rozšírili na celý hradný kopec, pomohol im aj silný vietor.

Otvoriť galériu

Požiar potom zachvátil drevenú šindľovú strechu. „Všimol som si oheň na lúke, tak som pribehol s lopatou a snažil sa to uhasiť. Malo to však rýchly priebeh, za pár minút už horel hrad,“ povedal Štefan, ktorý býva pod hradom. Do príchodu hasičov z neďalekej Rožňavy sa zmobilizovali chlapi z dediny i neďalekej miestnej osady a bojovali s požiarom. Priebeh bol však taký rýchly, že aj 84 profesionálnych hasičov s plameňmi bojovalo vyše dvoch hodín.

Otvoriť galériu

Dielo skazy si včera prišiel pozrieť riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka. „Škody na streche a gotickom paláci sú obrovské a ťažko vyčísliteľné. Okamžite začneme s inventarizáciou zbierok, ktoré z hradu prevezieme do iných zariadení,“ uviedol riaditeľ. Mrzí ho, že pri požiari sa zničili tri bronzové zvony, z ktorých ostali len srdcia a poškodených je aj niekoľko historických zbraní. Vyše 300-ročná múmia Žofie Serédyovej ohrozená nebola, no pre sťahovanie ju na istý čas ľudia neuvidia. „Oslovili sme už poisťovňu, bol by som rád, ak by bol hrad do jesene pod strechou,“ verí R. Púdelka.

Otvoriť galériu

Krízový štáb na obecnom úrade rozhodoval o ďalšom osude pamiatky, ktorú teraz môžu ohroziť dážď či sneh. „Hrad bude treba prekryť plachtou, zatiaľ to však nie je možné. Čakáme na súhlas hasičov, pretože stále tlejú trámy a mohlo by prísť k opätovnému vznieteniu,“ konštatoval starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo, ktorý sa na hrade aj ženil. „Ako keby mi zhorel kúsok srdca, je to strašný pocit. A nielen pre mňa, ale všetkých obyvateľov obce,“ dodal starosta. Polícia prípad vyšetruje ako zločin všeobecného ohrozenia. Chlapci boli na výsluchu ešte aj v nedeľu, po návrate sa ukryli spolu s rodinami doma a o incidente nechcú rozprávať. Aj keby sa preukázala ich vina, pre nízky vek nebudú môcť byť stíhaní.

Otvoriť galériu

Hrad ešte stále tlie

Rožňavskí hasiči boli v plnom nasadení celú noc z nedele na dnes na Hrade Krásna Hôrka, ktorý zachvátil v sobotu veľký požiar, pri ktorom zhoreli všetky strechy a vyhorel aj rekonštruovaný gotický palác. „V nedeľu večer silný vietor znova rozdúchal tlejúce trámy zamurované v obvodových hradbách a hradných múroch. Zasahovalo 15 hasičov, okrem našich aj kolegovia z Moldavy a Košíc, ako aj dobrovoľníci. Práve teraz odišla na hrad nová zmena. Ešte stále to tam tlie, no už aspoň prestal fúkať vietor a nerozfúkava iskry,“ informoval dnes ráno pred siedmou dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš.

Hrad už raz vyhorel

Národná kultúrna pamiatka leží nad obcou Krásnohorské Podhradie zhruba 8 kilometrov od Rožňavy. Pôvodne gotický hrad zo začiatku 14. storočia bol do roku 1812 obývaný. V roku 1817 však pri požiari vyhorelo historické jadro. Základom expozície je pôvodné bytové zariadenie, zaujímavé sú aj interiér hradnej kuchyne a zbierka zbraní a výzbroje zo 16. a 17. storočia. V kaplnke je vystavená vyše 300-ročná múmia Žofie Serédyovej. Od roku 1906 je hrad otvorený pre verejnosť. Len minulý rok sprístupnili 13. komnatu zo 14. až 16. storočia, zrekonštruovanú za 100-tisíc €.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?