Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2012 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Upomienka drahšia ako dlh: Pôžičky plaťte včas, inak hrozí mastná pokuta!

Za to, že banke dlhoval v splátke za úver 11,61 eura, mu banka zaslala upomienku, za ktorú si zaúčtovala až 25 eur.

Môže si za jeden list pýtať finančná inštitúcia až dvojnásobok dlžnej sumy? Na základe skúsenosti pobúreného čitateľa Milana Majerníka z Brunoviec (okr. Nové Mesto nad Váhom) vám poradíme, ako sa takýmto problémom vyhnúť a neplytvať tak peniazmi pre niekoľkodňové oneskorenie. 

Máte splácať spotrebný úver či hypotéku? Ak nechcete zbytočne platiť za upomienky, dodržiavajte termín, ale aj výšku splátok. ,,Ľudia by si mali dávať pozor na meškanie s mesačnými splátkami pri úveroch, pretože banky si účtujú pomerne vysoké poplatky za každú zaslanú upomienku,“ upozorňuje finančný expert z portálu FinancnaHitparada.sk Maroš Ovčarik. Ako dodáva, okrem toho, že klient musí zaplatiť za upomienky, banky si účtujú aj sankčnú úrokovú sadzbu. ,,V súvislosti s omeškaním platieb musia banky postupovať podľa všeobecne záväzných právnych predpisov,“ povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová, a dodala, že poplatková politika samotných bánk je ich obchodnou politikou, teda výšky poplatkov si určujú sami.

,,Výšku poplatkov za upomienky stanovuje sadzobník poplatkov a náhrad banky,“ povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Na omeškanie klienta ešte pred vygenerovaním upomienok upozornia formou bezplatnej SMS a tiež telefonickým hovorom. ,,V prípade, ak aj napriek zaslanej SMS nedôjde k vyrovnaniu záväzku, zasiela banka písomnú upomienku,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. Za tú už bankám zaplatíte. Systém upomienok funguje automaticky, ak nesplatíte to, čo máte, počítač vás po uplynutí lehoty niekoľkých dní zaradí k tým, ktorým zašlú upomienku.

Ako neprísť pre nepozornosť o peniaze

Maroš Ovčarik z portálu FinancnaHitparada.sk

- pokiaľ si banka splátky inkasuje z bežného účtu sama, je potrebné zabezpečiť na účte vždy ku dňu splátky potrebnú sumu,

- ak splátky uhrádzame prevodnými príkazmi, je lepšie zvážiť nastavenie trvalého príkazu,

- samozrejme, pokiaľ sa zmení výška splátky, je potrebné ihneď zmeniť nastavenie trvalého príkazu,

- splácanie mesačných splátok v hotovosti na pobočkách nie je výhodné, pretože banky si za splátku úveru v hotovosti účtujú poplatok.

Problém treba riešiť

Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank

Základom úspechu riešenia takýchto situácií je dostatočná a včasná komunikácia zo strany klienta, teda oznámiť banke problém pred splatnosťou splátky, aby sa klient nedostal do omeškania so splátkou, pretože práve omeškanie so splátkami zvyšuje náklady klienta (úroky z omeškania, poplatky za upomienky).

Klient neplatí ani po upomienkach

Zuzana Eliášová, ČSOB Finančná skupina

Ak klient s bankou naďalej nekomunikuje a neprejavuje záujem o vyriešenie situácie, banka pristúpi k vyhláseniu splatnosti celého úveru. Aj v tejto fáze však môže klient vyriešiť vzniknutú situáciu bez začatia procesu vymáhania pohľadávky banky. Banka môže využiť buď mimosúdne vymáhanie prostredníctvom externej spoločnosti, alebo súdne konanie. V prípade neuhradenia záväzku ani na základe rozhodnutia súdu môže dôjsť k začatiu exekučného konania.

Banky aj esemeskujú

Komunikácia bánk s klientom je rôznou formou. ,,Banka štandardne prvé 3 mesiace kontaktuje klienta mailom, telefonicky aj písomnými upomienkami na omeškanie splátok úveru,“ opísala postup hovorkyňa VÚB Alena Walterová. Ako dodala, zasielajú 3 písomné upomienky, v každom mesiaci omeškania jednu. Okrem toho klienta kontaktujeme telefonicky a posielame mu aj SMS. Ostatné banky majú podobný postup, nie každá však využíva esemesky či telefonický kontakt.

Postup bánk pri nezaplatení splátky:

1. Klient neuhradí splátku (či jej časť).

2. Po uplynutí 2 až 5 dní banka zasiela upomienky (SMS, telefonicky, písomne) (cca 5 až 90 dní).

3. Podlžnosť preberá oddelenie vymáhania pohľadávok v banke alebo mimosúdne vymáhanie, individuálny postup (po cca 90 dňoch).

3. Súdne konanie.

5. Exekúcia - pri hypotekárnom úvere založenom nehnuteľnosťou sa siaha po nej, pri spotrebnom alebo inom sa siaha na majetok dlžníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!