Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2012 18:00 | Tip od Vás | Slovensko

Extrémna úloha z matiky: Ten, kto to vymyslel, asi nenávidí deti!

Tomu sa povie reforma školstva ako víno! Mamička štvrtáka zvolala k slovnej úlohe z matematiky celú rodinu, aby nás nakoniec vyzvala - vyriešite to vy?

Nech na to pozerali zľava, sprava, pomôcť si nijako nevedeli. A keď už kapitulovala mamička malého štvrtáka, do boja s naoko obyčajnou slovnou úlohou z matematiky sa pustili rodinní príslušníci a bývalí spolužiaci z vysokej školy. Výsledok? "Tí, čo vymýšľajú príklady, buď nemajú radi matiku, alebo deti. No ako má pochopiť a hlavne vyriešiť túto úlohu 9-ročné dieťa?" pýta sa bezradná Mária z Prešova pri otvorenom pracovnom zošite zo štvrtáckej matematiky.

Zdroj: tip

Nový školský rok sa ešte poriadne ani nezačal a už majú toho rodičia plné zuby. O praobyčajnom sčítavaní a odpočítavaní do 100 sa im už pomaly sníva, čo je však zaujímavejšie, výhrady voči učebniciam a pracovným zošitom spred minulého roka majú aj samotní učitelia! "Väčšina daného "pracáku" je štylizovaná veľmi náročne, priam si vyžaduje matematicky nadané deti. Veľakrát sa stáva, že príklady rozoberajú na hodinách nielen zo stránky matematickej, ale i úrovne pochopenia," sprostredkoval nám skúsenosti svojej kolegyne Miloš Bélik zo ZŠ Lachová v Bratislave.

Ako vyštudovaný matematik sa pozrel aj na príklad, s ktorým "zápasila" čitateľka Mária. "Daný príklad vychádza z predchádzajúceho, čo je ale divné, keďže tam na to nie je odkaz. Takže po prvotnom prečítaní rodič (alebo ktokoľvek, kto to vidí prvýkrát a chce pomôcť) vysoko zapochybuje o korektnosti zadania," dáva za pravdu mamičke malého žiačika M. Bélik. "Bez poznania zákulisia som na príklad pozeral zľava, sprava, zhora, zdola a bol som v pomykove, či by som svojmu dieťaťu vedel pomôcť. Neviem, či by mi napadlo sa pozerať na predchádzajúce či nasledovné príklady... Je to možno nový typ učebníc/zošitov, otázka je, ako sme na to pripravení," dodal učiteľ, ktorého vlna nových učebníc paradoxne minula. "Buď meškala, alebo neprišla, takže si materiál vyrábam radšej sám podľa úrovne kolektívu."

Otvoriť galériu

Ako to už v takýchto prípadoch býva zvykom, rodičia s učiteľmi sa môžu aj na hlavy postaviť, kompetentní si za svojím dielom stoja. "Autor pracovného zošita je dlhoročný a skúsený autor učebníc pre primárny stupeň vzdelávania doc. RNDr. Pavol Černek, CSc.," ozrejmili nám z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s tým, že vďaka týmto učebniciam získajú žiaci "matematickú gramotnosť novej kvality". A ak by ich schopnosti stroskotali už na 14. strane pracovného zošita, ako to bolo v prípade čitateľky z Prešova, "učiteľ môže úlohy na základe aktuálnych vedomostí a spôsobilostí žiakov v danej triede prispôsobiť, prípadne vynechať," odporúčajú.

Zdroj: tip

"No úprimne, pobavila som sa... Rovno by mali by prideľovať aj metodické postupy pre rodičov," zasmiala sa Mária po tom, čo sme jej na radu ministerstva odporučili pozrieť si príklady zo strany 7 a 8. Tie jej totiž mali napomôcť k riešeniu slovnej úlohy zo strany 14! "Ešte dobre, že nemám brať do úvahy učebnicu z minulého roka," dodala znechutene čitateľka.

Takto sa s príkladom popasoval vysokoškolák

"Fíha, zaujímavé príklady. Také pekne nejednoznačné," čudoval sa pri pohľade na príklad z pracovného zošita pre 4. ročník ZŠ Michal, absolvent Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Bez toho, aby sa odpichol od predchádzajúcich úloh, dospel k takémuto riešeniu:

"Jano dal Petrovi 8 a od Petra mal o 6 menej:

Ak mal o 6 menej pred touto výmenou, tak A) P - J = 6.
Ak mal o 6 menej po tejto výmene, tak B) (P + 8) - (J - 8) = P - J + 16 = 6.
To by mohli v zadaní upresniť...

Koľko známok dostal Jano od Petra? No v prvej výmene dostal 8. V druhej nedostal nič. Ak sa na to však pozrieme v súčte, tak za obidve výmeny dostal Jano od Petra -24-8=-32.

Mal Jano viac alebo menej ako na začiatku? Na začiatku prvej výmeny mal J.
Po prvej výmene mal J - 24. Na začiatku druhej výmeny mal J' = J - 24.
Po druhej výmene mal J' - 8 = J - 24 - 8 = J - 32." Aké jednoduché...

 

Narazili ste v učebniciach a pracovných zošitoch svojich ratolestí na nepochopiteľné alebo neprimerané úlohy? Pošlite nám ich na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Viery Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka