Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2013 15:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Zúfalá prosba Sýrčana, ktorý pred 30 rokmi študoval v Košiciach: Slováci, pomôžte nám utiecť z tohto pekla!

Stotisíc mŕtvych, 3 milióny utečencov a beznádejné vízie celej krajiny.

To je výsledok takmer dva roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii. Celonárodná tragédia však pre mnohých prestáva byť len obyčajnou správou v novinách vo chvíli, keď sa na verejnosť dostane čo i len jeden príbeh človeka, ktorý vojnu zažil na vlastnej koži. Takým je aj osud stavebného inžiniera Mohameda Sida, ktorý pred 30 rokmi študoval v Košiciach a prišiel o všetko. Vo svojom zúfalstve už požiadal o pomoc aj šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka či primátora Košíc Richarda Rašiho.

Mohamed Sido patrí medzi milióny Sýrčanov, ktorí prišli o domov. Žije v tábore len 5 kilometrov od hraníc v Turecku. Nemôže sa pohnúť z miesta a odznova začať žiť v civilizovanej krajine. Ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi dokonca napísal list, z ktorého naskakujú zimomriavky.

„U nás v Sýrii je občianska vojna, ktorú keď niekto nezažil na vlastnej koži, nevie, aké to je. Aké to je utekať v noci s deťmi pred útokmi rebelov či teroristov, ktorí rabujú a páchajú neskutočné zverstvá na obyčajných nevinných ľuďoch a sú schopní zabiť aj dieťa,“ opisuje situáciu, v ktorej sa ocitol. Nikomu neželá, aby to zažil. Práve preto s manželkou a tromi deťmi utiekol z domu.

„V mojom rodnom meste Aleppo som musel zanechať svoj dom, celý svoj majetok, proste všetko a opustiť rodnú zem,“ pokračuje v hodnotení svojich pomerov. „Deti nechodia do školy, peniaze sa nám minuli na stravu, na bývanie, na lekárov, nemám prácu, všetci hladujeme a žije sa nám tam veľmi zle,“ dodáva stavebný inžinier s tým, že už sa ani nemá kam vrátiť, keďže ani nevie, či jeho dom ešte stojí.

Prosí o pomoc

Sido ministra vo svojom liste žiada o pomoc. „Požiadam Vašu krajinu o udelenie schengenského víza a prosím Vás veľmi o prihliadnutie na našu bezvýchodiskovú situáciu pri posudzovaní mojej žiadosti o schengenské vízum. Budem Vám veľmi povďačný a do konca svojho života zaviazaný, keď mne a mojej rodine poskytnete humanitárnu pomoc udelením schengenského víza,“ píše v srdcervúcom e-maile, ktorý poslal Lajčákovi.

Prečo sa rozhodol osloviť práve naše ministerstvo? K Slovensku má totiž veľmi blízky vzťah. „Milujem Slovensko odvtedy, čo som tu študoval. Bolo to už veľmi dávno, pred 30 rokmi, ale nikdy som na vašu krajinu nezabudol a Slovensko a Slováci ostanú navždy v mojom srdci,“ dodáva v liste.

Prísne podmienky

Sido sa dočkal z nášho rezortu diplomacie aj odpovede, no minister Lajčák pod ňou podpísaný nie je. V reakcii však prísľub pomoci pri prideľovaní víz chýba. Úradníci v nej iba radia, kde môže o víza požiadať a aké podmienky musí splniť. Hovorca Boris Gandel však pre Nový Čas pripomína, že túto problematiku riešia primárne ich kolegovia z ministerstva vnútra.

„Uvedomujeme si, že situácia sýrskych utečencov je skutočne katastrofálna. Každý jeden list, ktorý dostaneme na MZVaEZ SR, vrátane tých, ktoré sú adresované pánovi ministrovi, hodnotíme individuálne a hľadíme na ľudský rozmer. Týka sa to aj listov tohto typu,“ tvrdí hovorca s tým, že minister má pre podobné prípady pochopenie.

„Na strane druhej musíme rešpektovať medzinárodné pravidlá, zvlášť ako krajina, ktorá je súčasťou schengenského priestoru, ktorá má svoje záväzky a nemôže porušovať dané pravidlá,“ uzatvára Gandel.

Sidovi a jeho rodine tak ostáva len dúfať, že sa mu podarí kúpiť sebe a svojim blízkym spiatočnú letenku, zabezpečiť potvrdenie o zdravotnom poistení, políciou potvrdené pozvanie zo Slovenska, potvrdenie o ubytovaní u nás a zozbierať dostatok peňazí na život na Slovenku, ktoré preukáže úradníkom. Len v takom prípade dostane víza.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete