Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2015 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Exstarosta sa už nemohol pozerať na toľkých single občanov: Urobil experiment, výsledok stojí za to!

Paráda, Nesvadbovo sa mení! Zemplínske Hámre (okr. Snina) pomaly vymierali a aj vďaka snahe bývalého starostu dnes počet obyvateľov stúpa.

Úsilie dať dokopy tridsiatnikov, ktorí zostali na ocot, zaznamenal aj úspešný dokument. Novoročným prírastkom do rodiny sa môže pochváliť aj Jozef Barna, jedna z hlavných postáv filmu, ktorému manželka priviedla na svet dcérku Viktóriu.

Snímka Nesvadbovo z roku 2010 ukázala vytrvalú snahu exstarostu stredne veľkej slovenskej dediny. Slobodných tridsiatnikov pribúdalo a preto vytiahol do boja. Okrem odmeny 1 000 € za novorodenca miestnym rozhlasom nabádal na plodenie detí a nakoniec usporiadal zoznamovací večierok pre „neovrabčených“. Zdá sa, že snaha obce motivovať obyvateľov zabrala. Barnovci sa brali len vlani v máji a už sa tešia zo zdravého potomka.

„Tak to vyšlo a tešíme sa z Viktorky. Narodila sa pred štyrmi týždňami, mala 49 centimetrov a 2,5 kila. Je zdravá a robí nám radosť,“ povedal Jozef Barna (42) aj za manželku Editu (35). Po svadbe vraj chceli mať dieťatko a teraz sa ešte uvidí, či zostanú len pri jednom. Hlava rodiny si zarába ako robotník, ale účinkoval aj v snímke Nesvadbovo o slobodných tridsiatnikoch. „Zrejme sa to už mení, lebo svadieb v obci pribúda a rodí sa už tiež viac detí. Asi sme išli príkladom a sme vzorom pre iných,“ usmial sa J. Barna.

 

O viac sobášov a aj pôrodov sa v obci pod Sninským kameňom snažil už exstarosta Jozef Gajdoš. Za jeho éry prijali aj uznesenie zastupiteľstva o vyplácaní príspevku 1 000 € po narodení dieťaťa. No nielen táto suma láka, miestni skôr hovoria o láske a tiež o skutočnosti, že po dobudovaní bytovky prichádzajú aj mladší cezpoľní. Zemplínske Hámre majú v súčasnosti 1 271 obyvateľov a kým v roku 2013 sa narodilo len šesť detí, vlani už deväť a od nového roka zatiaľ aj s Viktorkou už tri!

Úspešný film preslávil obec

Ide o snímku o generácii slobodných tridsiatnikov zo stredne veľkej slovenskej dediny a ich starostovi. Film sleduje jeho experiment, ako dať mladých ľudí dokopy. Ide o sociálne inžinierstvo 21. storočia v situačnej dokumentárnej komédii. Nesvadbovo sa venuje jednému zo zásadných javov v našej generácii - fenoménu singlovstva. O réžiu sa postarala Erika Hníková. Film sa nakrúcal dva roky, premiéra sa v obci stretla s pozitívnym ohlasom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to