Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2015 10:03 | Tip od Vás | Slovensko

Bratislava taký škandál dávno nezažila: Bilbord s chľastom na totálne nevhodnom mieste!

Trestuhodný cynizmus! Priamo pri plote ZŠ na Kalinčiakovej ulici, ale aj pri Centre pre liečbu drogových závislostí ešte v stredu stáli pútače propagujúce konzumáciu alkoholu.

Doplnené boli sloganom, ktorý sa absolútne prieči zdravej logike: „Ži po svojom.“ Zákon pritom takúto propagáciu s kontroverzným textom prísne zakazuje. Napriek tomu si firma vyrábajúca destiláty, ako aj najväčšia reklamná spoločnosť na legislatívne pravidlá pozor nedali. Bilbordy odstránili až po naliehaní riaditeľa centra Ľubomíra Okruhlicu.

Spoločnosť zo Starej Ľubovne, ktorá vyrába alkohol, mala s kontroverznou reklamou na vodku problém aj pred rokom. Mladých vtedy reklama nabádala na konzumáciu alkoholu. Teraz firma posunula latku drzosti ešte vyššie. Reklamné pútače stoja na miestach, na ktorých to zákon nedovoľuje.

Dokonca aj pred budovou, v ktorej sa liečia závislí od alkoholu! „Z nášho pohľadu je to veľmi nevhodná reklama, lebo stačí vizuálny podnet a aj abstinujúci pacienti veľmi rýchlo podľahnú myšlienke vrátiť sa na zlé chodníčky,“ hnevá sa riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica a pokračuje: „Z tohto dôvodu sme hneď kontaktovali mediálnu spoločnosť, ktorá vlastní bilbordy, a požiadali sme ju o odstránenie.“ Hneď na druhý deň boli reklamné pútače na nevhodných miestach prelepené.

Pochybenie nepriznali

Pobúrení občania môžu podať podnet proti kontroverznej reklame na príslušný kontrolný orgán - Radu pre reklamu. Marketingový manažér liehovarníckej firmy Ľubomír Mrug si však nemyslí, že spoločnosť v niečom pochybila. „Ide o celoplošnú slovenskú kampaň s veľkým počtom pútačov zameraných na hlavné cestné lokality s výnimkou umiestnení na miestach určených pre maloletých,“ poslal Novému Času oficiálne stanovisko Mrug.

Realita však bola iná. „Takéto umiestňovanie reklamy je pre Bratislavu neakceptovateľné, práve z tohto dôvodu chceme regulovať reklamu v meste,“ reagovala hovorkyňa primátora Ivana Skokanová. Samotná regulácia však bude mať menší háčik. Súčasný zástupca riaditeľa magistrátu a vedúci oddelenia nehnuteľnosti Miroslav Bialko bol ešte donedávna obchodným šéfom reklamnej spoločnosti, ktorá zabezpečovala výlep na jej plochách. Dnes je však na strane tých, ktorí proti vizuálnemu smogu bojujú.

Reklamka tají počet pútačov

Reklamy na vašich pútačoch boli v rýchlom čase prelepené. Kto bol iniciátorom?

"Prelepenie predmetných reklamných plôch sme realizovali na základe požiadavky klienta," odpovedá Pavol Čery, technický riaditeľ reklamnej spoločnosti.

Koľko nosičov máte v celej Bratislave?

Bez odpovede.

Je podľa vás transparentné, ak Miroslav Bialko pracuje na magistráte a v minulosti bol štatutárom vašej spoločnosti? V rámci boja proti vizuálnemu smogu je to dosť zvláštny „pracovný prestup“...

Pán Bialko nebol a nie je štatutárnym zástupcom firmy. Zastával funkciu obchodného riaditeľa a nemal v náplni práce realizáciu výstavby reklamných zariadení.

Hrozí pokuta do 66 400 €

"Reklama alkoholických nápojov sa nesmie zameriavať na maloletých. Žiadna maloletá osoba sa nesmie v reklame dávať do súvislosti so spotrebou alkoholických nápojov," uvádza právnik Michal Rampášek. "Podľa etického kódexu reklama alkoholických nápojov nesmie byť umiestnená na bilborde v tesnej blízkosti školy. Šíriteľovi reklamy porušujúcej zákon o reklame hrozí uloženie pokuty až do 66 400 €," dodáva právnik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kde sa nezhodne so straníckym šéfom?
Foto
Danko sa vyjadril k odvolávaniu Šimkovičovej: Takto komentoval kroky ministerky
(ilustračné foto)
Dodávky elektrickej energie budú obmedzené! Krajina musí konať: Je za tým sucho
Polícia pátra po nezvestnom 13-ročnom Filipovi Blažekovi z Praznova.
Kde zmizol Filipko? Polícia pátra po 13-ročnom chlapcovi, naposledy ho videli na tomto mieste
Vodič v smere od obce Slavec na obec Plešivec poriadne dupol na plyn.
Chlapík poriadne dupol na plyn: Z výšky pokuty vás rozbolí hlava! Bolo mu to treba?
Režisér Mohammad Rasulof
Strašné, za čo odsúdili oceňovaného režiséra: Z toho TRESTU vám príde nevoľno
Pekelné horúčavy zabíjajú! Hlásia desiatky obetí: Strašidelné, čo sa deje
Trenčín získal 10,5 milióna eur na rekonštrukciu Zimného štadióna Pavla Demitru.
Zimný štadión Pavla Demitru čakajú dobré správy: Trenčín získal na projekt veľké množstvo peňazí!
Foto
Sporné dresy Švajčiarov: Dostali zákaz, budú ich musieť na MS meniť?
Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová.
Aktualizované
Dolinková reagovala na návrh na jej odvolanie: Poslanci diskutujú aj v prípade Šimkovičovej
(ilustračná foto)
Rekonštrukcia podchodu v krajskom meste: Cena prác sa vyšplhá do závratnej výšky!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin to navrhol! Ruský prezident spravil krok, na ktorý všetci čakali
(ilustračné foto)
Robí vám táto SPOJKA problémy? Takto rýchlo spoznáte, ako ju správne použiť