Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2015 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Ak ich rozdelia, môže to mať fatálne následky! Zúfalý invalid Bohuslav prosí: Neberte mi ju!

Tvrdý životný údel! Pán Bohuslav Agai (51) už dlhé roky trpí vážnymi zdravotnými problémami a viacerými psychickými diagnózami.

Teraz môže navyše prísť o to najcennejšie, čo v živote má - štvornohého miláčika Tinku. Deväťročná sučka je pre invalidného dôchodcu nielen najlepším kamarátom, ale aj nevyhnutnou zdravotnou pomôckou. Bohuslav si bez nej život nevie predstaviť, majiteľ sociálneho zariadenia, v ktorom muž býva, má však pre neho nekompromisný odkaz: „Pes musí ísť preč!“

Kríženec Tinka má za sebou špeciálny výcvik na asistenčného psa od Červeného kríža, jeho hodnota je 8 630,42 eura. „Tinka je cvičená na privolanie pomoci, keby som skolaboval. Okrem toho je to jediná živá pamiatka na moju rodinu a spája nás silné puto!“ povedal zúfalý Bohuslav. Pevný vzťah medzi Tinkou a jej pánom potvrdila aj psychiatrička, ktorá vyslovene žiada, aby si pán Bohuslav psíka mohol ponechať. Dušan Mikulec, štatutár sociálneho zariadenia Chránené bývanie, však Tinke pobyt v izbe po štyroch rokoch nekompromisne zakázal.

Tvrdí, že jej pán sa o ňu a ďalšie zvieratká, ktoré v minulosti mal, nevládal postarať. Invalidný dôchodca príkaz šéfa neziskovky poslúchol a sučku na dva týždne umiestnil do psieho hotela, kde za jej pobyt zaplatil asi 140 eur, takmer polovicu svojho mesačného príjmu. Keď mu došli financie, obrátil sa na Slobodu zvierat, kde sučku dočasne prichýlili. „Pre majiteľa a psíka aj krátke odlúčenie znamená veľký šok. Každý deň si ju z útulku majiteľ bráva a chodí s ňou na prechádzky. Psík má 100 % hygienické návyky a výborný zdravotný stav. Tinka odmieta vojsť do koterca, chce ísť domov s pánom. Majiteľovej psychike odlúčenie tiež neprospieva,“ uviedla Zuzana Sklenicová zo Slobody zvierat.

 

Nový Čas pravdivosť certifikátu zisťoval priamo v Slovenskej asociácii psích terapeutov. „Nie je možné, aby išlo o podvod. Pes bol pri tom, keď som ho testovala, a pán Agai predložil aj očkovací preukaz psa, potvrdenie od veterinára a jeho ošetrujúcej psychiatričky,“ uviedla pre Nový Čas Petra Moncmann, výkonná riaditeľka asociácie. „Pes je pre pána nevyhnutný, pretože je tam neurologická aj psychiatrická indikácia. Ich odlúčenie môže mať nepredvídateľné až fatálne následky,“ dodala Moncmann.

Mikulec: Byt zdevastoval pes

„Myslím si, že certifikát Červeného kríža nie je pravdivý a ide o subvenčný podvod. Meno psíka muselo byť dopísané rukou. Tinka neprešla žiadnym výcvikom, nemá hygienické návyky. Navyše v byte mal pán okrem psíka aj dve akváriá, 10 škrečkov a ďalšieho psa. Priestory sme museli trikrát rekonštruovať. Podlaha bola nasiaknutá močom, bytom sa šíril neznesiteľný zápach, nábytok bol zničený, našla sa tam aj pleseň. Pána Bohuslava sme niekoľkokrát upozornili na neporiadok v byte, ale k náprave nikdy nedošlo. Ak sa psa nechce vzdať, musí si nájsť iné ubytovanie,“ uviedol Dušan Mikulec, riaditeľ neziskovej organizácie Lepší svet.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody