Deň zelá ukázal najväčšie vypestované skvosty, ale aj mnoho iného. Tisícky návštevníkov si pochutnávali na kapustových špecialitách, hlavne kapustnici, v ktorej príprave sa tu každoročne zvádzajú veľké boje.
Pre svoju nezameniteľnú chuť a vysokú kvalitu sa udomácnila v domácnostiach nielen v regióne, ale aj po celom Slovensku. Najlepšie podmienky na pestovanie kapusty však majú na Záhorí. Práve preto sa tu od roku 1996 koná festival, ktorý rôznorodým programom oslavuje kapustu.
Návštevníkov aj tentoraz čakal remeselný jarmok, prehliadka kostola, výstava úrody či zábavná zóna plná zaujímavých hudobných vystúpení. K divácky najatraktívnejším však každoročne patrí súťaž My varíme ze zelá – varenie najlepšej kapustnice. Tento rok sa na nej zúčastnilo osem družstiev, každé s tajným receptom, ktorým chcel zabodovať. Víťaz však mohol byť iba jeden. Vzhľadom, vôňou a chuťou odbornú porotu najviac zaujala kapustnica od Ulička Café & penzión zo Stupavy.
A čím je podľa víťazov výnimočná? Práve tým, že do nej nepridávajú žiadne moderné prísady a ingrediencie. Je úplne tradičná a klasická. "Dôležité je, aby sa mäso na cibuľovo-paprikovom základe podusilo aspoň 20 minút, a tiež, aby sa nevarilo príliš rýchlo, ale na miernom ohni," povedal Tibor Samaranský z víťazného tímu.
Ingrediencie na 10 porcií víťaznej kapustnice:
1 kg kyslej kapusty
100 g oravskej slaniny
20 g bravčovej masti
200 g cibule
1,6 g nového korenia
1,6 g čierneho korenia
1,6 g rasce
1,6 g bobkového listu
20 g mletej červenej papriky
300 g bravčovej krkovičky
200 g údeného kolena
200 g klobásy
10 g sušených hríbov
cesnak (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)