Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2016 08:59 | Správy | Politika

Premiér venoval deväť tlačoviek utečencom: Čo Fica vytrápi pred voľbami?!

Jeden problém za druhým, ale premiér Robert Fico (50) takmer neprehovoril! 

Do parlamentných volieb zostáva sedem týždňov a boj o každého voliča sa vyostruje na maximum. Zaujímavé je, že kým predseda vlády sa posledné mesiace venoval najmä migračnej kríze, otázkam o hroziacom kolapse v zdravotníctve či štrajku v školstve sa vyhýbal. Medzi novinárov neprišiel ani po tohtotýždňovom rokovaní vlády. Vládnemu Smeru však podľa najnovšieho prieskumu klesajú preferencie. Podľa politického analytika je to aj kvôli neriešeniu domácich problémov.

Pacienti: Výpovede nás ohrozia

Kritická je najmä situácia v zdravotníctve, kde od polovice novembra podali výpovede stovky sestier. Vláda sa kolapsu snažila predísť schválením zákona o platoch sestier, na ktoré vyčlenila 55 miliónov eur. Práve v deň jeho podania začali výpovede sestry reálne podávať. Fico výpovede osobne neriešil, poveril tým ministra Viliama Čisláka, ktorý tvrdí, že všetko majú pod kontrolou. Opačný názor má Asociácia na ochranu práv pacientov. Tá hovorí, že kríza je už citeľná. „Odkladanie liečby, operácií či prevážanie pacientov na dlhé vzdialenosti môžu byť nebezpečné,“ uviedla. Čislák sa chcel so sestrami stretnúť, ale podľa jeho slov to neprijali. Dodal, že garantuje zdravotnú starostlivosť na celom Slovensku vrátane Prešova, kde obmedzili akútne oddelenia. Sestry oponujú, že stav sa ešte zhorší po tom, ako si začnú brať dovolenky pred blížiacim sa termínom výpovedí aj v Bojniciach, Žiline či Trenčíne.

Učitelia: Chceme 140 eur

K sestrám sa po novom pridali aj učitelia. Iniciatíva slovenských učiteľov spolu s Komorou vyhlásili, že od 25. januára chcú štrajkovať. Minister podľa nich nespravil nič, aby splnil ich požiadavky. Chcú zvýšiť tarifné platy o 140 eur už vo februári a o ďalších 90 eur na budúci rok. Premiér Fico na ich výzvy reagoval až včera. Nebráni sa vraj ich zvyšovaniu po tom, ako si sadnú s oficiálnymi odbormi. „Dnes môžeme povedať, že priemerný plat učiteľa je vyšší ako priemerný zárobok v národnom hospodárstve. To bol aj náš cieľ,“ dodal. Situáciu doteraz riešil minister školstva Juraj Drax­ler, ktorý hovoril o politickej kampani. „Neviem, čo by sme mohli vyriešiť za dva týždne,“ uviedol. Nový Čas oslovil aj premiéra Fica, prečo sa venuje najmä utečeneckej kríze a nezaujíma sa v takej miere aj o školstvo či zdravotníctvo. Na otázky k téme však neodpovedal.

Koziak: Sociálne balíčky nestačia 

Otvoriť galériu

 

Podľa politológa Tomáša Koziaka sa ukazuje, že migračný problém, na ktorom si Fico založil kampaň, je zástupnou témou. „Je to oveľa menší problém, ako čo sa týka stavu nášho zdravotníctva či nášho školstva. To ľudia aj oveľa intenzívnejšie pociťujú. Problémov je veľa a sociálne balíčky či utečenci nebudú stačiť na to, aby si Smer také obrovské preferencie udržal,“ dodal.

Nový predvolebný prieskum: Smer klesol o 5 percent, Sieť vzrástla dvojnásobne

Smer by podľa najnovšieho predvolebného prieskumu MVK nemohol vládnuť sám, jeho preferencie klesajú. Koncom októbra mal ešte 40 %. V poslednom čase však tvrdí, že v budúcej vláde chce partnera. Sieť si stále drží druhé miesto a stúpa. Do parlamentu by sa dostalo sedem strán. „Hlavný problém Smeru bude, aby sa zo sympatizanta stal volič. Je to súhra viacerých faktorov. Mnohí jeho voliči nie sú presvedčení, že Smer urobil dosť pre riešenie vnútorných domácich problémov,“ uviedol Pavel Haulík z Agentúry MVK, ktorá prieskum urobila. „Aj smerácky volič vníma problémy v zdravotníctve, školstve ako vážne, ale niektorí to prehryznú,“ dodal. Podľa Haulíka však mnohí priaznivci Smeru môžu zostať doma: „Môže to demotivovať ľudí.“

Čím sa zaoberal na tlačovkách v posledných 2 mesiacoch?

Migrácia, utečenci a bezpečnosť Slovenska 9-krát

Sociálne balíčky (modulové školy, dotácie pre menej rozvinuté okresy či nižšie DPH na potraviny) 9-krát

Zlý stav v zdravotníctve (vypovede sestier, škandály v nemocniciach) 2-krát

Blížiaci sa štrajk v školstve 0-krát

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?