Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2015 11:55 | Správy | Domáce správy
Infografika

Aké počasie bude cez Vianoce? Táto informácia vás poriadne šokuje!

Tým, ktorí tešia na zasnežené Vianoce, žiaľ, zamrzne len úsmev. Podľa meteorológov sa bielej pokrývky s najväčšou pravdepodobnosťou nedočkáme. 

A čo viac, teploty sa budú pohybovať v plusových hodnotách. Na Štedrý deň má byť dokonca 14 °C, na horách neuveriteľných 10 stupňov. Môže sa stať, že Slovensko pokorí rekord z roku 1958, keď v Piešťanoch namerali 14,5 °C. Aj keď si na neskorý príchod zimy pomaly zvykáme, odborníci tento jav pripisujú vážnym klimatickým zmenám. 

Do Štedrého večera zostáva len 9 dní, no rukavice a čiapky môžeme pomaly odložiť do skrine. Prognózy počasia na vianočné sviatky nie sú žiadna sláva a na bielu romantiku môžeme zabudnúť. Štedrý večer si Slováci užijú na blate, s vysokými teplotami a v sprievode výdatných vianočných dažďov. Podľa portálu meteoinfo.sk budú do celej strednej Európy od Atlantiku prúdiť enormné dávky vlhkosti a veľkého tepla. Najteplejším dňom tohto obdobia by mal byť práve Štedrý deň, keď ortuť teplomera u nás môže vystúpiť až na neuveriteľných 14 °C. Zaujímavé je, že oteplenie neminie ani sever Slovenska, kde hrozí až 10 °C. SHMÚ presnú predpoveď na konkrétne dni zatiaľ neposkytlo, no podľa ich meteorologičky Jany Čerbovej budú Vianoce nadpriemerne teplé a oblačné, s dennou teplotou okolo 9 °C.

Snehové zrážky očakávajú až po Štedrom dni, no len vo Vysokých a Nízkych Tatrách. „Na Vianoce u nás zvyklo byť prechodné oteplenie aj v klasických klimatických podmienkach. Všeobecne stále teplejší charakter počasia v súčasnosti posúva nedostatok a neprítomnosť snehu aj do regiónov a nadmorských výšok, kde to v minulosti nebývalo,“ vysvetlil Pavol Faško, klimatológ SHMÚ. Podľa klimatológa sú vysoké teploty dôsledkom globálneho otepľovania.

Slováci proti globálnemu otepľovaniu

 

Pavol Faško, klimatológ SHMÚ:

Otvoriť galériu
Pavol Faško
Zdroj: anc

Klimatická konferencia v Paríži bola podľa odborníkov poslednou šancou na to, aby štáty zmenili vplyvy globálneho otepľovania. „Konferencia je iba jedným z krokov, ktoré by mohli zabrzdiť vzostup globálnej teploty na Zemi. Rozhodujúce bude ich plnenie na úrovni jednotlivých štátov. To ale nebude také jednoduché,“ povedal klimatológ Faško. Slovensko skončilo v rebríčku na 26. mieste z 58 krajín. Podľa slov klimatológa globálne otepľovanie v prírodných podmienkach Slovenska spôsobuje vzostup teploty vzduchu a mení ročný režim atmosférických zrážok.

„Treba riešiť aj problém jadrového odpadu. V súvislosti s produkciou oxidu uhličitého sme vo výhodnej pozícii aj preto, že sa u nás po roku 1989 zmenila štruktúra ťažkého priemyslu a mnohé prevádzky boli z rôznych dôvodov zrušené. Takže sa nám doteraz celkom dobre darilo plniť kritériá stanovené na predchádzajúcich konferenciách o klimatickej zmene,“ hovorí o našom umiestnení Faško.

Otvoriť galériu

V New Yorku majú jar

Aj keď sa v nedeľu písal 13. december a svet sa už topí vo vianočnej výzdobe, počasie v New Yorku skôr pripomínalo príchod leta. Na poludnie totiž meracia stanica v Central Parku zaznamenala ohromných 19 °C. Podľa národnej meteorologickej služby (NWS) išlo o najteplejší predvianočný deň v New Yorku od roku 1869, keď sa tu vôbec začali robiť teplotné záznamy. 

Aké bolo počasie na Štedrý deň za uplynulých 5 rokov?

 

Otvoriť galériu

Predpoveď počasia na sviatky

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú