Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2015 08:00 | Správy | Domáce správy

Miroslava Cingelová pečie medovníky do celého sveta: Prečítajte si jej osvedčený recept!

Voňavé, krásne a chutnučké! Také sú vianočné medovníky Mirky Cingelovej (49), ktoré putujú takmer do celého sveta. 

A keďže je sviatočný čas, ponúkame vám jeden z jej osvedčených receptov spolu s priehrštím dobrých rád. Za vychýrenou medovnikárkou Mirkou Cingelovou sme sa vybrali do obce Černová pri Ružomberku. Už pred kultúrnym domom, kde má firmu na medovníky, nám do nosa udrela sladká a prenikavá vôňa vianočného korenia. Škorica, aníz, klinčeky... Neklamný dôkaz, že sme na mieste.

Vianočné medovníky

V miestnosti, ktorá pripomína skôr kuchyňu ako pekársku dielňu, nás víta Mirka. „Toto je moje kráľovstvo,“ ukazuje na tri malé miestnosti, ktoré sú plné anjelikov, snehuliakov, zvončekov, svietnikov, hviezdičiek, snehových vločiek, vianočných gúľ, zasnežených domčekov, ale aj srdiečok, pričom každý z nich je originál. Skôr než sa tieto sladké a voňavé skvosty dostanú k zákazníkovi, každý medovník musí chytiť do ruky aspoň desať ráz. A pred Vianocami ich je viac ako desaťtisíc, čiže asi každý si dokáže predstaviť, ako sa musí obracať s dvoma kolegyňami.

 

Nezamestnaná

Mirka Cingelová si firmu na výrobu medovníkov založila pred 20 rokmi po tom, ako ju k podnikaniu dohnali okolnosti. „Vyštudovala som textilnú priemyslovku a istý čas som pracovala v pletiarskej dielni v Ružomberku. Keď som prišla o prácu, nikto ma s troma malými deťmi ne­chcel zamestnať,“ spomína na ťažké začiatky. „V rámci rekvalifikácie som sa dostala do kurzu agroturistiky, kam som pred Vianocami priniesla napečené medovníky. Tie sa dostali až k lektorke, ktorá nás školila, a ona mi vnukla myšlienku, aby som sa tým živila,“ opisuje.

Mala recept, nadšenie a chuť niečo dokázať, ale entuziazmus po čase vyprchal. Byrokracia urobila svoje. „S manželom sme žili z jedného platu a splácali pôžičky. Požiadala som úrad práce o dotáciu. Keby som ju nedostala a k nej podmienku vydržať dva roky, tak to už nerobím. Vybaviť všetky náležitosti a zorientovať sa na trhu je ťažké. Niekoľkokrát som obanovala, že som do toho šla.“

Chutia aj Francúzom

Toto obdobie má však Mirka za sebou. Zákazky sa jej hrnú jedna za druhou. „Pôvodný recept sme dochutili, používame čerstvo zomleté koreniny, z ktorých mnohé majú liečivé účinky,“ vysvetľuje. „Medovníky vyrábame výlučne z prírodných surovín bez konzervačných látok. Keďže veľa robíme do zahraničia, prvé objednávky na vianočné medovníky prichádzajú už v polovici mája. Pečieme medovníky do Nemecka, Rakúska, Francúzska, Poľska, Česka, Dánska,“ vyratúva podnikateľka.

Otvoriť galériu

Mnohí ľudia posielajú naše medovníky ako darčeky do cudziny, napríklad do Austrálie, Kanady, Írska, Anglicka, mali sme objednávku do Juhoafrickej republiky a Japonska. Zaujímavé je, že najväčší záujem je o medovníky, ktoré majú úsmev - teda postavičky či zvieratká,“ uzatvára rozprávanie Mirka, ktorá zdobí medovníky ručne a používa pri tom ornamenty a filetový vzor. 

Recept na medovníky

SUROVINY: 1 050 g hladkej múky typ T 650 (chlebová múka) • 460 g práškového cukru • 350 g tekutého medu • 6 vajec veľkosti M, ak sú väčšie, treba dať 5 vajíčok • 3 KL (20 g) sódy bikarbóny • 1 bal. zmes korenia do perníkov • 10 g kakaa (70%). Na potretie medovníkov: 1 celé vajíčko • 1 PL vody. POLEVA: 150 g práškového cukru (4- až5-krát preosiaty) • 1 bielko z vajíčka typu M - šľahačom šľaháme 5 minút

POSTUP: Všetky suroviny najskôr preosejeme, potom pridáme med, ktorý nesmie byť skryštalizovaný. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré potom vložíme do mikroténového vrecka, aby nezaschlo. Pri izbovej teplote ho necháme odležať 24 hodín. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku3 - 4 mm a formičkami vykrajujeme medovníky. Poukladáme ich na vymastený plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 15 - 20 minút. Medovníky po upečení potrieme vajíčkom rozhabarkovaným s vodou. Na zdobenie použijeme kornútok, do ktorého vložíme bielkovú polevu, ktorá nesmie byť riedka.

Dajte si poradiť

  • Ak použijete vajíčka typu S alebo L, už nesedí pomer surovín. Cesto je buď tuhé, alebo riedke. Ak je cesto tuhé, pridajte trošku vody, ak je riedke, pridajte múku.
  • Pred vaľkaním cesta dosku dobre pomúčte, aby sa nelepilo.
  • Plech vymastite buď včelím voskom zabaleným v gáze, alebo olejom pomocou klasického štetca na maľovanie. Taký istý použite aj na potieranie medovníkov.
  • Ak nechcete použiť na plech tuk, použite fóliu na pečenie.
  • Či sú medovníky upečené, zistíte tak, že palcom slabučko pritlačíte na medovník. Ak sa cesto zdvihne späť, je upečený.
  • Bielková poleva nesmie byť riedka, nesmie sa zlievať.
  • Do polevy nepoužívajte citrónovú šťavu, pretože sa rozteká.
  • Vrecúško na zdobenie si môžete vyrobiť z celofánu alebo z papiera. Špičku na konci odstrihnite.
  • Aby medovník zmäkol, potrebuje absorbovať vlhkosť zo vzduchu. Vyložiť ich môžete na balkón.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!